Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, folia spożywcza

W misce umieść śmietanę kremówkę, mleko skondensowane oraz truskawki i zblenduj.

Rozpuść galaretkę w 200 ml gorącej wody i dodaj do masy śmietanowej.

Wymieszaj masę.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą.

Spód blaszki wyłóż biszkoptami i wlej masę śmietanową.

Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.

Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia udekorowane truskawkami podane na paterze.
Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Koszt przygotowania dania
27.46 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
384 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

Ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia to bardzo dobry pomysł na pyszny deser. Ciasto z mlekiem skondensowanym jest kremowe i puszyste. Przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko skondensowane w puszce, śmietana kremówka, truskawki mrożone, galaretka truskawkowa, biszkopty.

Jak zrobić ciasto z mlekiem skondensowanym bez pieczenia? W misce umieść śmietanę kremówkę, mleko skondensowane oraz truskawki i zblenduj. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie i dodaj do masy śmietanowej. Wymieszaj masę. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Spód blaszki wyłóż biszkoptami i wlej masę śmietanową. Schłodź ciasto w lodówce przez 6-8 godzin.

Truskawki to bardzo popularne owoce sezonowe. Truskawki dostępne są w okresie od czerwca do połowy lipca. Truskawki są owocami rosnącymi na krzakach. Można je hodować także w doniczce na balkonie. Owoce zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego. Mają niski indeks glikemiczny i zwierają mało kalorii. Truskawki są doskonałym źródłem witaminy C, która jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Witamina C wspomaga odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Witamina C jest ponadto niezbędna do syntezy kolagenu w naszej krwi. Truskawki doskonale nadają się do mrożenia oraz przygotowywania konfitur i soków. Śmietana jest dobrym źródłem białka i łatwo przyswajalnego tłuszczu oraz bogatym źródłem wapnia. Natomiast masło zawiera duże ilości witaminy D, która u dzieci wspomaga rozwój kości a u dorosłych zapobiega osteoporozie.

Podsumowując pyszne ciasto jest łatwe do przygotowania. Mleko z puszki jest produktem słodzonym, więc ciasta z jego dodatkiem nie potrzebują dodatkowego cukru. Szybkie ciasto możesz przygotować także z dodatkiem innych owoców mrożonych takich jak jagody lub maliny. Ciasto jest dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu, dlatego przygotuj je najlepiej dzień wcześniej. Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Wartości odżywcze ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
240.42 kcal
384.67 kcal
Białko
4.25 g
6.80 g

Węglowodany w cieście z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
29.83 g
47.73 g
Węglowodany przyswajalne
29.19 g
46.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
11.74 g
18.78 g
Tłuszcze nasycone
11.00 g
17.60 g
Tłuszcze nienasycone
0.74 g
1.18 g

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
108.20 mg
173.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

Lista alergenów dla ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania ciasta z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mleko skondensowane (zagęszczone)
300 g
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
4.25
Za 300 g
Truskawki mrożone
400 g
8.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
7.11
Za 400 g
Galaretka
150 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Biszkopty
200 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 200 g
Koszt składników
34.10
Jak oceniasz przepis na ciasto z mlekiem skondensowanym słodzonym bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób