Tradycyjny karp smażony
- Karp dzwonko (1000 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
- Bułka tarta (100 g)
- Olej rzepakowy (60 ml)
Przepis na tradycyjnego karpia smażonego krok po kroku
Karpia umyj i osusz. Pokrój go na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, a później skrop sokiem z cytryny.
Na talerz wysyp bułkę i otocz w niej każdy kawałek ryby.
Na patelni podsmaż olej i podsmaż każdy kawałek po 5 minut z każdej strony.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Ryba z grilla
-
Faworki z karpia
-
Zupa z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Karp w śmietanie
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w szarym sosie
-
Karp po grecku
-
Karp
Więcej informacji na temat tradycyjnego karpia smażony
Tradycyjny karp smażony będzie doskonałą opcją dla każdego, kto szuka ciekawego pomysłu na prosty posiłek dla całej rodziny. Głównym składnikiem jest pyszna ryba.
Przepis na tradycyjnego karpia smażonego stanowi doskonały pomysł na danie na wigilię. To naprawdę dobry pomysł na kolację. Całość jest tak smaczna, że nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można rybę podawać z pieczywem, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. To najlepszy i sprawdzony przepis na rybę. Wystarczy kilka chwil, by przygotować danie, a efekt końcowy prezentuje się niezwykle zjawiskowo i dekoracyjnie. To doskonały pomysł na pyszne danie, które można zjadać nie tylko od święta. Przygotowany w taki sposób jest po prostu najlepszy. Można wykorzystać go również jako smaczny dodatek do obiadu. Jest niezwykle pyszny, zwłaszcza podany z chrupiącą panierką. To dobry sposób również dla początkujących kucharzy. W tym przepisie filet jest smażony, jednak równie dobrze może być on pieczony. W opcji z piekarnika sprawdzi się zwłaszcza dla osób na diecie, gdyż zawiera mniej tłuszczu i jest bardziej lekkostrawny. By go przygotować wystarczy tylko po panierowaniu ułożyć go na dnie naczynia i piec aż do zarumienienia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjnego karpia smażonego na patelni, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Możesz do niego wykorzystać zarówno filety, jak i dzwonki. Jej głównym składnikiem jest oczywiście karp. Dostarcza bowiem bardzo dużo białka, a niezbyt wiele kalorii. Jest również świetnym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krwionośny, a także nerwowy. Dodatkowo karp pozwala dostarczyć witaminy D czy cynku, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania odporności. Ta ryba jest naprawdę zdrowa, dlatego powinna gościć na talerzu znacznie częściej niż raz do roku. Ryba tak przygotowana dobrze się prezentuje, jest pełna smaku, a do tego stanowi niezwykle pożywne danie. To ze względu na spore ilości białka. Ten wigilijny karp w nowej odsłonie jest po prostu świetnym posiłkiem.
Alergeny w tradycyjnym karpiu smażonym
Lista alergenów dla tradycyjnego karpia smażony przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp dzwonko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze tradycyjnego karpia smażony
To danie ze względu na obróbkę termiczną nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(196g)
Węglowodany
(196g)
Tłuszcze
(196g)
Witaminy
(196g)
Składniki mineralne
(196g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.