Tradycyjna marynata do karkówki
- Musztarda miodowa - 1 łyżka (20 g)
- Musztarda sarepska - 1 łyżka (20 g)
- Ketchup - 1 łyżka (25 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (32 ml)
- Tymianek świeży - 1 łyżka (5 g)
- Miód - 1 łyżeczka (12 g)
Przepis na tradycyjną marynatę do karkówki krok po kroku
Do miseczki wlej ketchup, musztardy, olej i miód.
Świeży tymianek posiekaj i dodaj do sosu.
Dodaj po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Za pomocą pędzelka posmaruj kawałki mięsa z obu stron.
Aby mięso nabrało smaku marynuj około 12-20 godziny.
Więcej informacji na temat tradycyjnej marynaty do karkówki
Z pierwszymi promieniami wiosennego słońca pojawia się myśl o spotkaniach ze znajomymi na świeżym powietrzu. Takim spotkaniom najczęściej towarzyszą dania na ciepło przygotowane na grillu. Nieodzownym elementem grillowania są również dania przygotowane z wieprzowiny. Dlatego dziś pokazujemy przepis na tradycyjną marynatę do karkówki.
Ta naprawdę szybka i łatwa marynata gotowa jest do użycia już w 5 minut. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić tradycyjną marynatę do karkówki, to już prezentuje ten prosty przepis. Wystarczy posiekać świeży tymianek, przecisnąć przez praskę czosnek i połączyć to z musztardami, ketchupem, miodem i olejem. Następnie należy dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę ostrą i słodką. Tak przygotowana tradycyjna marynata do karkówki wystarczy by zamarynować aż kilogram mięsa!
Być może wydaje się ona zbyt prosta, ale musicie uwierzyć na słowo, że nadaje ona mięsu naprawdę niezapomnianego smaku. Połączenie ostrej nuty papryki i musztardy sarepskiej wraz ze słodyczą miodu i słodkiej papryki powoduje, że mięso na długo zapada w pamięć. Ja sama z tego przepisu przygotowuje mięso przynajmniej raz w roku. I zawsze wychodzi idealne.
Musztarda to sos powstający z nasion gorczycy i octu. Jest częstym dodatkiem do dań mięsnych ze względu na to, że wspomaga pracę przewodu pokarmowego poprzez pobudzanie trawienia tłuszczu.
Ketchup to sos przygotowany z koncentratu pomidorowego z dodatkiem cukru, octu, soli i przypraw. Na półkach sklepowych można znaleźć takie, które mają dodatkowo skrobię oraz substancje konserwujące. Dlatego sugeruję kierować się najkrótszym składem.
Ta domowa marynata nie może obejść się bez świeżego tymianku. Te drobniutkie listki nadają niesamowitego zapachu i aromatu daniom mięsnym. Dodatkowo łagodzą wzdęcia i pomagają w trawieniu lipidów, dlatego szczególnie poleca się je do dań ciężkostrawnych. Mogą być stosowane również do makaronu, potraw z jajek, zup czy gulaszu. Tymianek świeży cechuje się również większą zawartością witamin niż taki, który został ususzony.
Jak widzicie, składniki marynaty nie są tu przypadkowe. Ta domowa marynata ma nie tylko nadać niesamowity bukiet aromatów, ale również wspomóc nasz organizm w trawieniu tłustego mięsa, jakim jest karkówka.
Alergeny w tradycyjnej marynacie do karkówki
Lista alergenów dla tradycyjnej marynaty do karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda miodowa
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze tradycyjnej marynaty do karkówki
Ta domowa marynata ma nie tylko nadać niesamowity bukiet aromatów, ale również wspomóc nasz organizm w trawieniu tłustego mięsa jakim jest karkówka.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.