Tort lalka

Opublikowano: 29.06.2023 r., 12:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort lalka podany na stole.
Tort lalka
Tort lalka to świetna opcja na wypiek urodzinowy dla wszystkich dziewczynek. Jest piękny, a przy tym ciekawy. Do jego przygotowania przypada się nieco cierpliwości.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 40 min
773 kcal
Kcal w porcji
199 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (7 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
  • Proszek do pieczenia (5 g)
  • Cukier (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Mascarpone (250 g)
  • Cukier puder (50 g)
  • Masło (400 g)
  • Cukier puder (200 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Ekstrakt waniliowy (2 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, tortownica 24 cm, rękaw cukierniczy, lalka barbie

Przepis na tort lalka krok po kroku

Białka i żółtka oddziel do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru.

Dodaj do nich żółtka, cały czas ubijając.

Przesiej mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką.

Gotowe ciasto przelej na 2 blachy do pieczenia, wyłożone papierem do pieczenia. Jeśli nie masz 2, możesz podzielić ciasto na pół i piec je na dwa razy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem 50 g cukru pudru.

Powoli dodawaj do śmietanki małe partie serka mascarpone, ciągle ubijając.

Biszkopty ostudź i wytnij z nich 4 okręgi, zaczynając od największego, kończąc na najmniejszym.

Okręgi przekładaj kremem, zaczynając od największego, kończąc na najmniejszym. Na końcu w środku wytnij dziurę i włóż lalkę owiniętą folią spożywczą.

W misce ubij masło z resztą cukru pudru. Na koniec dodaj sok z cytryny i ekstrakt waniliowy, wymieszaj do połączenia składników. Możesz dodać również barwnik spożywczy.

Krem przełóż do rękawa i udekoruj nim wierzch tortu.

Tort włóż do lodówki na 2-3 godziny.

Jak oceniasz przepis na tort lalka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat tortu lalka

Tort lalka to świetna opcja na wypiek urodzinowy dla wszystkich dziewczynek. Jest piękny, a przy tym ciekawy. Do jego przygotowania przypada się nieco cierpliwości.

Przepis na tort lalka to doskonały pomysł na wypiek rzucający się w oczy. Na pewno udało Ci się spotkać inspiracje w internecie, jednak samo przygotowanie ciasta wydaje się bardzo skomplikowane. Nie musi jednak tak być. Doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, jednak najlepiej pasuje na urodziny dla dziewczynki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort z lalką w środku, by był smaczny, ale również niezbyt skomplikowany, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi tort lalkę krok po kroku. Ten domowy placek zachwyca swoim uroczym wyglądem. Jeśli obawiasz się, że nie da się go przygotować w domu, koniecznie sięgnij po ten przepis, który jest dość prosty, przez co poradzą sobie z nim nawet osoby, które zaczynają swoją przygodę z wypiekami.

Ten tort jest dość uniwersalny. W przepisie umieszczono podstawową bazę na ciasto i krem. Nie musisz jednak wykorzystywać opcji najprostszej. Jeśli przepadasz za bardziej szalonymi smakami tortów, możesz do tego ciasta przygotować krem na bazie owoców. Jeśli chcesz, by był bardziej kolorowy, świetnie sprawdzi się dodatek barwników do żywności. Znajdziesz je w każdym większym sklepie. Wystarczy kilka kropel, by śmietankowy, dość nudny krem, zamienił się w niebieski, czy różowy. Poza dekoracjami to najprostsza wersja tortu, jaka tylko istnieje. Bazuje na prostym biszkopcie i śmietanowym kremie. To wypiek smaczny, ale również szybki. Nie trzeba spędzić całego dnia w kuchni, by go przygotować. Ma wspaniały słodki smak. Do przygotowania używa się tylko podstawowego sprzętu kuchennego. Przyda się piekarnik, najlepiej z termoobiegiem, by pieczenie było szybsze. Wiele osób obawia się sięgać po ciasta na bazie biszkoptu, ze względu na długi czas wypieku i duże prawdopodobieństwo niewyrośnięcia ciasta. Z tym przepisem nie trzeba się o to martwić. Biszkopt piecze się niezbyt długo, jednak warto pamiętać o tym, że ten czas powinien być indywidualnie dostosowany do posiadanego piekarnika

Alergeny w torcie lalka

Lista alergenów dla tortu lalka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
    • Masło

Wartości odżywcze tortu lalka

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(199g)
Energia (kcal)
388.93
773.98
Białko (g)
4.22
8.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(199g)
Węglowodany (g)
22.91
45.59
Węglowodany przyswajalne (g)
22.86
45.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.05
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(199g)
Tłuszcz (g)
31.82
63.32
Tłuszcze nasycone (g)
25.55
50.84
Tłuszcze nienasycone (g)
6.27
12.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
127.51
253.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(199g)
Witamina C (mg)
0.43
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(199g)
Sód (mg)
34.29
68.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.11
87.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.65
1.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu lalka 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu lalka

Koszt składników
54.35
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
7 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Proszek do pieczenia
5 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Ekstrakt waniliowy
2 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.39
Za 2 ml
Koszt składników
54.35