Torrijas

Opublikowano: 03.08.2023 r., 12:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Torrijas podane na białym talerzu.
Torrijas
Torrijas to przekąska przygotowywana z chleba smażonego obtoczonego w cukrze. Danie na słodko świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
259 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Bagietka francuska (500 g)
  • Mleko 3,2% 4 szklanki (1000 ml)
  • Cukier (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy do smażenia (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon cały, skórka pomarańczy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, patelnia

Przepis na torrijas krok po kroku

Bagietki pokrój na kromki o grubości około 2 cm.

Mleko przelej do garnka, dodaj 2 laski cynamonu oraz skórkę startą z jednej pomarańczy. Składniki wymieszaj, podgrzej i odstaw do ostygnięcia.

Kromki namocz w mleku na około 10 minut.

Następnie kromki pieczywa obtocz w rozbełtanym jajku i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.

Pieczywo odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i obtocz je w cukrze.

Deser podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.

Jak oceniasz przepis na torrijas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat torrijas

Torrijas to pyszna, hiszpańska przekąska przygotowywana ze smażonego chleba. Domowe torrijas to doskonały pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Torrijas możesz podać również jako hiszpański deser z dodatkiem kawy lub herbaty. Danie jest dość tłuste, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny zrezygnować z jego spożywania. Przepis na torrijas jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania Deseru potrzebne będą następujące produkty: bagietka francuska, mleko, cukier, jajka, olej rzepakowy, cynamon cały oraz skórka z pomarańczy.

A jak zrobić torrijas? Bagietki pokrój na kromki o grubości około 2 cm. Mleko przelej do garnka, dodaj 2 laski cynamonu oraz skórkę startą z jednej pomarańczy. Składniki wymieszaj, podgrzej i odstaw do ostygnięcia. Kromki namocz w mleku na około 10 minut. Następnie kromki pieczywa obtocz w rozbełtanym jajku i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron. Pieczywo odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i obtocz je w cukrze. Deser podawaj jako dodatek do kawy lub herbaty.

Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi torrijas. Słodka przekąska świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub deser. Torrijas warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Przekąskę możesz przygotować jako posiłek dla dzieci i dorosłych. Szybki w przygotowaniu deser świetnie sprawdzi się, gdy odwiedzą Cię goście bez wcześniejszej zapowiedzi. Produkty niezbędne do przygotowania torrijas dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w torrijas

Lista alergenów dla torrijas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na torrijas nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze torrijas

na 100g gotowej potrawy

Torrijas to pyszne, słodkie danie. Deser jest dość tłusty i nie jest wskazany osobom zmagającym się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
172.84
259.26
Białko (g)
5.75
8.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
24.49
36.73
Węglowodany przyswajalne (g)
23.90
35.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
0.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
5.91
8.87
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
3.26
Tłuszcze nienasycone (g)
3.74
5.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
3.84
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
1.77
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.35
59.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
31.31
46.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.77
1.15
Witamina E (mg)
0.18
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.78
46.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.36
2.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.13
55.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.75
5.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
194.41
291.62
Potas (mg)
95.75
143.62
Wapń (mg)
84.93
127.39
Fosfor (mg)
99.82
149.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.08
24.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
1.81
Cynk (mg)
0.61
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny torrijas 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania torrijas

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
27.00