Tarta rustykalna ze śliwkami
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Cukier (230 g)
- Śmietana 12% (120 g)
- Śliwki - 40 małych sztuk (800 g)
- Cukier puder - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na tarta rustykalna ze śliwkami krok po kroku
Zimne masło pokrój w kostkę.
Przesiej mąkę pszenną na stolnicę, dodaj cukier, masło, jajka oraz kwaśną śmietanę.
Zagnieć szybko gładkie ciasto.
Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
Śliwki oczyść z pestek.
Ciasto rozwałkuj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zawiń rant o szerokości około 3 cm.
Na cieście ułóż śliwki a na nie zetrzyj masło.
Posyp śliwki cukrem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat tarty rustykalnej ze śliwkami
Tarta rustykalna ze śliwkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta świetnie sprawdzi się jako ciasto dla osób, które mają słabo zaopatrzoną w sprzęt kuchnię. Tarta jest wilgotna i bardzo krucha. Przepis na tarte rustykalną ze śliwkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, śmietana kwaśna, śliwki.
Jak zrobić tarte rustykalną ze śliwkami? Zimne masło pokrój w kostkę. Przesiej mąkę pszenną na stolnicę, dodaj cukier, masło, jajka oraz kwaśną śmietanę. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Śliwki oczyść z pestek. Ciasto rozwałkuj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawiń rant o szerokości około 3 cm. Na cieście ułóż śliwki, a na nie zetrzyj masło. Posyp śliwki cukrem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując najlepsza tarta ze śliwkami sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Tarta jest bardzo chrupiąca i doskonale komponuje się z upieczonymi śliwkami. Prosty przepis na tarte przygotować można z pomocą dzieci. Pyszna tarta sprawdzi się jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Tarta jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Tarte podać można z dodatkiem bitej śmietany lub serka mascarpone.
Alergeny w tarcie rustykalnej ze śliwkami
Lista alergenów dla tarty rustykalnej ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze tarty rustykalnej ze śliwkami
Tarta rustykalna ze śliwkami to domowy deser zawierający dużą ilość cukru i węglowodanów prostych. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.