Przepis na tarta rustykalna ze śliwkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blacha

Zimne masło pokrój w kostkę.

Przesiej mąkę pszenną na stolnicę, dodaj cukier, masło, jajka oraz kwaśną śmietanę.

Zagnieć szybko gładkie ciasto.

Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.

Śliwki oczyść z pestek.

Ciasto rozwałkuj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Zawiń rant o szerokości około 3 cm.

Na cieście ułóż śliwki a na nie zetrzyj masło.

Posyp śliwki cukrem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.

Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.

Tarta rustykalna ze śliwkami podana na ozdobnym talerzyku.
Tarta rustykalna ze śliwkami
Koszt przygotowania dania
20.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
518 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Tarta rustykalna ze śliwkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie rustykalnej ze śliwkami

Tarta rustykalna ze śliwkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta świetnie sprawdzi się jako ciasto dla osób, które mają słabo zaopatrzoną w sprzęt kuchnię. Tarta jest wilgotna i bardzo krucha. Przepis na tarte rustykalną ze śliwkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, śmietana kwaśna, śliwki.

Jak zrobić tarte rustykalną ze śliwkami? Zimne masło pokrój w kostkę. Przesiej mąkę pszenną na stolnicę, dodaj cukier, masło, jajka oraz kwaśną śmietanę. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Śliwki oczyść z pestek. Ciasto rozwałkuj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawiń rant o szerokości około 3 cm. Na cieście ułóż śliwki, a na nie zetrzyj masło. Posyp śliwki cukrem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując najlepsza tarta ze śliwkami sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Tarta jest bardzo chrupiąca i doskonale komponuje się z upieczonymi śliwkami. Prosty przepis na tarte przygotować można z pomocą dzieci. Pyszna tarta sprawdzi się jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Tarta jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Tarte podać można z dodatkiem bitej śmietany lub serka mascarpone.

Wartości odżywcze tarty rustykalnej ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
266.02 kcal
518.73 kcal
Białko
4.19 g
8.17 g

Węglowodany w tarcie rustykalnej ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
32.71 g
63.78 g
Węglowodany przyswajalne
32.15 g
62.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
1.10 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
13.87 g
27.05 g
Tłuszcze nasycone
9.30 g
18.14 g
Tłuszcze nienasycone
4.57 g
8.91 g
Cholesterol
55.09 mg
107.42 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta rustykalna ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A
124.22 µg (mcg)
242.23 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.08 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.87 mg
7.55 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
0.83 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
115.31 µg (mcg)
224.85 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.41 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.27 mg
Niacyna
1.50 mg
2.93 mg
Foliany
34.87 µg (mcg)
68.00 µg (mcg)
Beta karoten
101.47 µg (mcg)
197.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta rustykalna ze śliwkami

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
15.26 mg
29.76 mg
Potas
112.93 mg
220.22 mg
Wapń
21.58 mg
42.08 mg
Fosfor
50.20 mg
97.89 mg
Magnez
12.14 mg
23.67 mg
Żelazo
1.29 mg
2.52 mg
Cynk
0.37 mg
0.72 mg
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty rustykalnej ze śliwkami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie rustykalnej ze śliwkami

Lista alergenów dla tarty rustykalnej ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania tarty rustykalnej ze śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Śmietana 12%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Śliwki
800 g
40 małych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 800 g
Cukier puder
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
35.70
Jak oceniasz przepis na tarta rustykalna ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób