Przepis na tarta rustykalna ze śliwkami krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Jajko 2 szt.
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Cukier 230 g
- Śmietana 12% 120 g
- Śliwki 800 g 40 małych sztuk
- Cukier puder 30 g 3 płaskie łyżki stołowe
Zimne masło pokrój w kostkę.
Przesiej mąkę pszenną na stolnicę, dodaj cukier, masło, jajka oraz kwaśną śmietanę.
Zagnieć szybko gładkie ciasto.
Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut.
Śliwki oczyść z pestek.
Ciasto rozwałkuj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zawiń rant o szerokości około 3 cm.
Na cieście ułóż śliwki a na nie zetrzyj masło.
Posyp śliwki cukrem.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami Thermomix
-
Placek ze śliwkami

(liczba kalorii)
Tarta rustykalna ze śliwkami - cechy przepisu
Więcej o tarcie rustykalnej ze śliwkami
Tarta rustykalna ze śliwkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta świetnie sprawdzi się jako ciasto dla osób, które mają słabo zaopatrzoną w sprzęt kuchnię. Tarta jest wilgotna i bardzo krucha. Przepis na tarte rustykalną ze śliwkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, śmietana kwaśna, śliwki.
Jak zrobić tarte rustykalną ze śliwkami? Zimne masło pokrój w kostkę. Przesiej mąkę pszenną na stolnicę, dodaj cukier, masło, jajka oraz kwaśną śmietanę. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Śliwki oczyść z pestek. Ciasto rozwałkuj i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zawiń rant o szerokości około 3 cm. Na cieście ułóż śliwki, a na nie zetrzyj masło. Posyp śliwki cukrem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Ciasto wystudź i posyp cukrem pudrem.
Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.
Podsumowując najlepsza tarta ze śliwkami sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Tarta jest bardzo chrupiąca i doskonale komponuje się z upieczonymi śliwkami. Prosty przepis na tarte przygotować można z pomocą dzieci. Pyszna tarta sprawdzi się jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Tarta jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Tarte podać można z dodatkiem bitej śmietany lub serka mascarpone.
Wartości odżywcze tarty rustykalnej ze śliwkami
Energia i białka
(195g)
Węglowodany w tarcie rustykalnej ze śliwkami
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy w przepisie na tarta rustykalna ze śliwkami
(195g)
Składniki mineralne w przepisie na tarta rustykalna ze śliwkami
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie rustykalnej ze śliwkami
Lista alergenów dla tarty rustykalnej ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%