Tarta na cieście francuskim

Opublikowano: 22.03.2023 r., 10:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta francuska z owocami
Tarta na cieście francuskim
Wytrawna tarta na cieście francuskim to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na tartę z nadzieniem z ricotty oraz pomidorków koktajlowych.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
386 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (220 g)
  • Pomidory koktajlowe (250 g)
  • Serek ricotta (500 g)
  • Cebula szalotka - 1 średnia sztuka (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Ser parmezan - tarty (80 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Masło (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, miska, forma do tarty 24 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na tartę na cieście francuskim krok po kroku

Formę do tarty wysmaruj odrobiną masła i wyłóż ją ciastem francuskim (ciastem wyłóż dno oraz boli formy).

Na ciasto ułóż papier do pieczenia i połóż obciążniki. Następnie ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.

Po tym czasie zdejmij obciążniki oraz papier do pieczenia i ciasto piecz jeszcze 5 minut.

W misce wymieszaj ricottę z posiekaną szalotką, posiekanym szczypiorkiem, skórką startą z połowy cytryny, jajkami oraz z 60 gramami parmezanu.

Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj.

Gotową masę wyłóż na podpieczony spód tarty, wierzch posyp pozostałym parmezanem i ułóż na nim przekrojone na pół pomidorki.

Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (masa serowa powinna się ściąć).

Po upieczeniu tartę wyciągnij i pozostaw do przestudzenia.

Jak oceniasz przepis na tartę na cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat tarty na cieście francuskim

Tarta na cieście francuskim z serkiem ricotta oraz z pomidorkami koktajlowymi stanowi doskonały pomysł na przekąskę. Sprawdzony przepis na tartę na cieście francuskim jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania wypieku potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, pomidorki koktajlowe, ricotta, szalotka, jajka, parmezan, szczypiorek, masło, sól, pieprz oraz skórka z cytryny.

A jak zrobić tartę na cieście francuskim? Formę do tarty wysmaruj odrobiną masła i wyłóż ją ciastem francuskim. Na ciasto ułóż papier do pieczenia i połóż obciążniki. Następnie ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążniki oraz papier do pieczenia i ciasto piecz jeszcze 5 minut. W misce wymieszaj ricottę z posiekaną szalotką, posiekanym szczypiorkiem, skórką startą z połowy cytryny, jajkami oraz z 60 gramami parmezanu. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj. Gotową masę wyłóż na podpieczony spód tarty, wierzch posyp pozostałym parmezanem i ułóż na nim przekrojone na pół pomidorki. Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut (masa serowa powinna się ściąć). Po upieczeniu tartę wyciągnij i pozostaw do przestudzenia.

Pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Pomidory są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się na diecie redukcyjnej. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując: domowa tarta na cieście francuskim doskonale sprawdzi się jako smaczna przekąska lub przystawka na imprezach. Szybka i łatwa w przygotowaniu tarta nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w tarcie na cieście francuskim

Lista alergenów dla tarty na cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser parmezan
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty na cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Tarta na cieście francuskim to doskonała propozycja na przekąskę lub przystawkę. Stanowi ona doskonałe źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
209.02
386.68
Białko (g)
8.10
14.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
12.74
23.56
Węglowodany przyswajalne (g)
12.06
22.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
14.04
25.97
Tłuszcze nasycone (g)
6.82
12.62
Tłuszcze nienasycone (g)
7.21
13.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.91
10.94
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
2.41
Cholesterol (mg)
58.88
108.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
93.44
172.86
Witamina B6 (mg)
0.09
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
0.93
Witamina C (mg)
4.02
7.44
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.54
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.50
Retinol (µg (mcg))
79.75
147.54
Tiamina (mg)
0.09
0.17
Ryboflawina (mg)
0.24
0.44
Niacyna (mg)
0.96
1.77
Foliany (µg (mcg))
26.19
48.44
Beta karoten (µg (mcg))
151.58
280.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
178.89
330.94
Potas (mg)
183.52
339.52
Wapń (mg)
171.12
316.57
Fosfor (mg)
143.47
265.42
Magnez (mg)
18.56
34.34
Żelazo (mg)
0.84
1.56
Cynk (mg)
0.66
1.22
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.13
0.24
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty na cieście francuskim 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty na cieście francuskim

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
220 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
4.78
Za 220 g
Pomidory koktajlowe
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Serek ricotta
500 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 g
Cebula szalotka
50 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser parmezan
80 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
54.00