Przepis na tamales krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy
To będzie niezbędne
piekarnik

Liście kukurydzy umyj i osusz, połóż na blaszce do pieczenia.

Kukurydzę ugotuj w garnku z wodą przez 10 minut.

Odetnij ziarna kukurydzy od kolby.

Dodaj mięso, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy, całość posiekaj lub zmiel tak, aby masa miała jednolitą konsystencję.

Dodaj odrobinę oliwy i łyżkę sosu sojowego, wymieszaj.

Przełóż farsz na liście kukurydzy, zawiń i zapiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

tamales
Tamales
Koszt przygotowania dania
21.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
172 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
40

Tamales - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tamales

Tamales to danie meksykańskie, które powstaje przy użyciu kukurydzy oraz ich liści.

Mój dzisiejszy farsz jest mięso warzywny, ponieważ postawiłam na dodatek piersi z kurczaka, czyli drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Dzięki czemu nasze danie będzie niezwykle pożywne i da nam sytość do końca dnia.

W przepisie nie ma dodatku produktów glutenowych, co będzie niezwykle ważną informacją dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Ta informacja jest bardzo ważna dla wszystkich osób, które mają alergię na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, ich układ immunologiczny jest jeszcze bardziej wrażliwy niż osób z rozpoznaną celiakią.

Zatem poznaj mój przepis na tamales w liściu kukurydzy.

W pierwszej kolejności liście kukurydzy umyj i osusz, połóż na blaszce do pieczenia, liście mogą być też gotowane na parze, wtedy staną się delikatne i miękkie. Kukurydzę ugotuj w garnku z wodą przez 10 minut. Następnie odetnij ziarna kukurydzy od kolby. Dodaj mięso, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy, całość posiekaj lub zmiel tak, aby masa miała jednolitą konsystencję. Dodaj odrobinę oliwy i łyżkę sosu sojowego, wymieszaj. Przełóż farsz na liście kukurydzy, zawiń i zapiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Nasze tradycyjne, meksykańskie danie jest dobre do spożycia. Koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jakie jest smaczne. Domowe jedzenie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny lub najlepsze przekąski na imprezę. Warto pamiętać, że sama kukurydza, jej liście lub produkty z mąki kukurydzianej nie zawierają glutenu.

Wartości odżywcze tamales

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
115.09 kcal
172.63 kcal
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Białko
10.08 g
15.12 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej

Węglowodany w tamales

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
10.25 g
15.38 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.99 g
13.49 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.26 g
1.89 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
4.21 g
6.31 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.86 g
1.29 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.35 g
5.02 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.26 g
3.39 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.09 g
1.63 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Cholesterol
28.08 mg
42.12 mg
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tamales

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tamales

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
19.78 mg
29.67 mg
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Potas
259.43 mg
389.15 mg
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Wapń
7.41 mg
11.12 mg
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Żelazo
0.44 mg
0.66 mg
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tamales 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tamales

Lista alergenów dla tamales przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na tamales nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście kukurydzy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania tamales

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Liście kukurydzy
100 g
20 liści
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Kukurydza (kolba)
400 g
3 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jak oceniasz przepis na tamales
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób