Tamales

Opublikowano: 11.10.2022 r., 21:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne meksykańskie tamales danie
Tamales
Tamales to nic innego jak kukurydziane gołąbki, do których przygotowania potrzeba trochę czasu i cierpliwości. Jednak efekt jest niesamowity.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 20 min
172 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 sztuki (400 g)
  • Liście kukurydzy - 20 liści (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Kukurydza (kolba) - 3 sztuki (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na tamales krok po kroku

Liście kukurydzy umyj i osusz, połóż na blaszce do pieczenia.

Kukurydzę ugotuj w garnku z wodą przez 10 minut.

Odetnij ziarna kukurydzy od kolby.

Dodaj zmielone mięso, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy, całość posiekaj lub zmiel tak, aby masa miała jednolitą konsystencję.

Dodaj odrobinę oliwy i łyżkę sosu sojowego, wymieszaj.

Przełóż farsz na liście kukurydzy, zawiń i zapiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tamales
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat tamales

Tamales to danie meksykańskie, które powstaje przy użyciu kukurydzy oraz ich liści.

Mój dzisiejszy farsz jest mięso warzywny, ponieważ postawiłam na dodatek piersi z kurczaka, czyli drobiu, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Dzięki czemu nasze danie będzie niezwykle pożywne i da nam sytość do końca dnia.

W przepisie nie ma dodatku produktów glutenowych, co będzie niezwykle ważną informacją dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Ta informacja jest bardzo ważna dla wszystkich osób, które mają alergię na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten, ich układ immunologiczny jest jeszcze bardziej wrażliwy niż osób z rozpoznaną celiakią.

Zatem poznaj mój przepis na tamales w liściu kukurydzy.

W pierwszej kolejności liście kukurydzy umyj i osusz, połóż na blaszce do pieczenia, liście mogą być też gotowane na parze, wtedy staną się delikatne i miękkie. Kukurydzę ugotuj w garnku z wodą przez 10 minut. Następnie odetnij ziarna kukurydzy od kolby. Dodaj mięso, drobno pokrojoną cebulę i czosnek oraz przyprawy, całość posiekaj lub zmiel tak, aby masa miała jednolitą konsystencję. Dodaj odrobinę oliwy i łyżkę sosu sojowego, wymieszaj. Przełóż farsz na liście kukurydzy, zawiń i zapiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.

Nasze tradycyjne, meksykańskie danie jest dobre do spożycia. Koniecznie wypróbuj mój przepis i przekonaj się, jakie jest smaczne. Domowe jedzenie to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny lub najlepsze przekąski na imprezę. Warto pamiętać, że sama kukurydza, jej liście lub produkty z mąki kukurydzianej nie zawierają glutenu.

Alergeny w tamales

Lista alergenów dla tamales przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze tamales

na 100g gotowej potrawy

Możesz postawić też na warzywny farsz bez dodatku mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
115.09
172.63
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Białko (g)
10.08
15.12
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
10.25
15.38
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
8.99
13.49
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
1.89
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.21
6.31
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
0.86
1.29
Tłuszcze nienasycone (g)
3.35
5.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.26
3.39
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
1.63
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.08
42.12
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
19.78
29.67
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Potas (mg)
259.43
389.15
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
7.41
11.12
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
0.66
Brak danych dla: liście kukurydzy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tamales 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tamales

Koszt składników
97.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Liście kukurydzy
100 g
20 liści
60.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Kukurydza (kolba)
400 g
3 sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Koszt składników
97.00