Tajin

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tajin podany w tradycyjnym naczyniu.
Tajin
Tajin to zarówno nazwa glinianego garnka, jak i pysznej potrawy. Ten aromatyczny mięsno warzywny gulasz wspaniale sprawdza się nie tylko na obiad, ale również kolację.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 50 min
362 kcal
Kcal w porcji
348 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Cynamon (5 g)
  • Kolendra świeża (30 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Morele suszone (100 g)
  • Oliwki zielone marynowane konserwowe (80 g)
  • Cytryna (15 g)
Liczba porcji:

Przepis na tajin krok po kroku

Mięso pokrój w drobną kostkę.

W misce zmieszaj oliwę i przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy, 1/2 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę harissy, płaską łyżeczkę imbiru oraz cynamon.

Mięso przełóż do miski i zamarynuj przez 30 minut.

Piekarnik nagrzej do 200 st. C.

Zamarynowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj obrane czosnek i pokrojoną w plasterki cebulę, wstaw do piekarnika na 10 minut bez przykrycia.

Po tym czasie podlej mięso bulionem, przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze ok. 1 h.

Około 15 minut przed końcem pieczenia do naczynia dodaj oliwki oraz morele.

Gotową potrawę podawaj z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na tajin
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat tajin

Tajin to zarówno nazwa glinianego garnka, jak i pysznej potrawy. Ten aromatyczny mięsno warzywny gulasz wspaniale sprawdza się nie tylko na obiad, ale również kolację. Podobnie nazywa się również przyprawa, której używa się do tego dania, jednak podobną mieszankę można również przygotować zupełnie samodzielnie.

Przepis na tajin to świetny pomysł na naprawdę wyjątkowe danie. Tajin to marokańskie danie, które zachwyca smakiem. Ten pyszny gulasz świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, tak jest podawany tradycyjnie. W tym przepisie główną rolę, obok przypraw odgrywa kurczak. Całość można ugotować na kawałkach kurczaka, jak i mięsie z kością, wspaniale sprawdza się na przykład udka. Gotowane w przyprawach stają się wyjątkowo miękkie i niezwykle smaczne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajin, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Wychodzi z niego najlepszy gulasz z kurczaka. Jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. W dodatku wszystkie składniki do tego egzotycznego dania znajdziesz w każdym sklepie. To potrawa bardzo sycąca i odżywcza. Wykorzystuje się do niego specjalny garnek, zrobiony z gliny.

Tradycyjnie, ten marokański przepis na kurczaka robi się na bazie kiszonych cytryn, oliwek i cebuli. Można go ugotować w specjalnym garnku o tej samej nazwie, jednak jeśli go nie posiadasz, możesz upiec je w piekarniku. Nieważne, z której wersji skorzystasz, będziesz cieszyć się pysznym posiłkiem, który z pewnością zadowoli wszystkich przy stole. Jako że wiele składników tego dania zawiera dość sporo soli np. oliwki, to warto pamiętać o umiarze w doprawianiu. Nadmiar soli jest bowiem szkodliwy dla układu krwionośnego.

To danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej urodziny, nawet ten uroczysty. To ze względu na piękną prezencję i ciekawy smak. Całość jest bardzo aromatyczna, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkich miłośnikom egzotycznych dań. Tradycyjnie potrawę tę je się prosto z naczynia, gdyż pozostaje ona dłużej ciepła, całość można też po upieczeniu przełożyć do dekoracyjnej wazy.

Alergeny w tajin

Lista alergenów dla tajin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • morele suszone

Wartości odżywcze tajin

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak dobrze podawać to danie z dodatkiem świeżych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(348g)
Energia (kcal)
104.14
362.41
Białko (g)
8.84
30.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(348g)
Węglowodany (g)
6.51
22.65
Węglowodany przyswajalne (g)
1.49
5.17
Brak danych dla: morele suszone.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
3.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(348g)
Tłuszcz (g)
4.95
17.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
4.65
Tłuszcze nienasycone (g)
3.61
12.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.07
10.69
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.54
1.89
Cholesterol (mg)
26.98
93.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(348g)
Witamina A (µg (mcg))
24.50
85.27
Witamina B6 (mg)
0.33
1.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.29
Witamina C (mg)
2.11
7.36
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.15
4.02
Retinol (µg (mcg))
3.24
11.27
Tiamina (mg)
0.05
0.17
Ryboflawina (mg)
0.10
0.34
Niacyna (mg)
3.77
13.11
Foliany (µg (mcg))
6.83
23.78
Beta karoten (µg (mcg))
252.53
878.81

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(348g)
Sód (mg)
194.25
675.98
Potas (mg)
239.68
834.09
Wapń (mg)
21.22
73.86
Fosfor (mg)
88.51
308.03
Magnez (mg)
14.82
51.56
Żelazo (mg)
0.83
2.89
Cynk (mg)
0.35
1.23
Miedź (mg)
0.07
0.25
Mangan (mg)
0.12
0.42
Brak danych dla: cebula, cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tajin 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tajin

Koszt składników
238.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cynamon
5 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Kolendra świeża
30 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Morele suszone
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Oliwki zielone marynowane konserwowe
80 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.37
Za 80 g
Cytryna
15 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 15 g
Koszt składników
238.60