Tajin
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (15 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Cynamon (5 g)
- Kolendra świeża (30 g)
- Bulion drobiowy (500 g)
- Morele suszone (100 g)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe (80 g)
- Cytryna (15 g)
Przepis na tajin krok po kroku
Mięso pokrój w drobną kostkę.
W misce zmieszaj oliwę i przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczkę kurkumy, 1/2 łyżeczkę kuminu, 1 łyżeczkę harissy, płaską łyżeczkę imbiru oraz cynamon.
Mięso przełóż do miski i zamarynuj przez 30 minut.
Piekarnik nagrzej do 200 st. C.
Zamarynowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj obrane czosnek i pokrojoną w plasterki cebulę, wstaw do piekarnika na 10 minut bez przykrycia.
Po tym czasie podlej mięso bulionem, przykryj naczynie, zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze ok. 1 h.
Około 15 minut przed końcem pieczenia do naczynia dodaj oliwki oraz morele.
Gotową potrawę podawaj z plasterkami cytryny i posiekaną kolendrą.
Więcej informacji na temat tajin
Tajin to zarówno nazwa glinianego garnka, jak i pysznej potrawy. Ten aromatyczny mięsno warzywny gulasz wspaniale sprawdza się nie tylko na obiad, ale również kolację. Podobnie nazywa się również przyprawa, której używa się do tego dania, jednak podobną mieszankę można również przygotować zupełnie samodzielnie.
Przepis na tajin to świetny pomysł na naprawdę wyjątkowe danie. Tajin to marokańskie danie, które zachwyca smakiem. Ten pyszny gulasz świetnie smakuje z dodatkiem ryżu, tak jest podawany tradycyjnie. W tym przepisie główną rolę, obok przypraw odgrywa kurczak. Całość można ugotować na kawałkach kurczaka, jak i mięsie z kością, wspaniale sprawdza się na przykład udka. Gotowane w przyprawach stają się wyjątkowo miękkie i niezwykle smaczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tajin, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Wychodzi z niego najlepszy gulasz z kurczaka. Jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. W dodatku wszystkie składniki do tego egzotycznego dania znajdziesz w każdym sklepie. To potrawa bardzo sycąca i odżywcza. Wykorzystuje się do niego specjalny garnek, zrobiony z gliny.
Tradycyjnie, ten marokański przepis na kurczaka robi się na bazie kiszonych cytryn, oliwek i cebuli. Można go ugotować w specjalnym garnku o tej samej nazwie, jednak jeśli go nie posiadasz, możesz upiec je w piekarniku. Nieważne, z której wersji skorzystasz, będziesz cieszyć się pysznym posiłkiem, który z pewnością zadowoli wszystkich przy stole. Jako że wiele składników tego dania zawiera dość sporo soli np. oliwki, to warto pamiętać o umiarze w doprawianiu. Nadmiar soli jest bowiem szkodliwy dla układu krwionośnego.
To danie wspaniale sprawdzi się na obiad dla całej urodziny, nawet ten uroczysty. To ze względu na piękną prezencję i ciekawy smak. Całość jest bardzo aromatyczna, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkich miłośnikom egzotycznych dań. Tradycyjnie potrawę tę je się prosto z naczynia, gdyż pozostaje ona dłużej ciepła, całość można też po upieczeniu przełożyć do dekoracyjnej wazy.
Alergeny w tajin
Lista alergenów dla tajin przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- morele suszone
Wartości odżywcze tajin
To opcja zdrowa, jednak dobrze podawać to danie z dodatkiem świeżych warzyw.
Energia i białka
(348g)
Węglowodany
(348g)
Tłuszcze
(348g)
Witaminy
(348g)
Składniki mineralne
(348g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.