Tahini

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:16 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szklanka z tahini, łyżka sezamu
Tahini
Tahini to masło sezamowe, które bardzo łatwo można przygotować w domu. Tę pastę można wykorzystywać na różne sposoby. Sprawdź, jak zrobić domowe tahini!
Przygotowanie 15 min
241 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Sezam nasiona - 1 i 1/2 szklanki (225 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, słoik, pojemnik blendera

Przepis na tahini krok po kroku

Rozgrzej patelnię. Następnie wsyp sezam i praż go na małym ogniu. Przez cały czas mieszaj sezam, aż zrobi się lekko przyrumieniony.

Przyprażony sezam umieść w wysokim naczyniu i odczekaj, aż nieco ostygnie. ).

Następnie dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego.

Miksuj za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy (ok. 7 min

Gotową pastę przelej do słoiczka.

Jak oceniasz przepis na tahini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tahini

Tahini to określenie dla pasty wykonanej z sezamu. Tę pastę określa się także jako masło sezamowe. W skład tahini najczęściej wchodzą tylko dwa składniki: sezam i olej, choć czasami wystarczy sam sezam. Ta pasta sezamowa ma szerokie zastosowanie, a sam sezam można wykorzystać do wielu potraw. Jest to składnik zarówno chałwy, jak i hummusu. Pasta tahini smakuje bardzo dobrze na świeżym pieczywie.

Jak zrobić samemu pastę tahini? Robi się ją w dwóch krokach. Pierwszym z nich jest uprażenie sezamu. Nie można prażyć go zbyt długo i na dużym ogniu, bo w sezamie będzie wyczuwalna goryczka. Później wystarczy dodać olej i całość odpowiednio długo mielić. Olej rzepakowy możesz zamienić na jakiś inny. Możesz też pokusić się na zrobienie pasty bez dodania żadnego oleju, ale warto wiedzieć, że tahini będzie wtedy nieco gęściejsze.

Czas przygotowania tej pasty zależy od urządzenia, w którym będziesz mielić sezam. W przypadku blendera ręcznego o małej mocy może to potrwać nieco dłużej. Pasta będzie gotowa, gdy będzie miała jednolitą, wodnistą konsystencję.

Ten przepis na pastę tahini możesz zmodyfikować. Zamiast oleju rzepakowego możesz dodać też oliwę z oliwek. To, czy konieczna będzie 1 łyżka lub więcej, zależy od tego, z jakiej ilości sezamu robisz pastę oraz od tego, jaką pasta ma mieć konsystencję. Możesz też nieco bardziej poeksperymentować i dodać do niej jakieś inne składniki, m.in. swoje ulubione zioła albo przyprawy.

Możesz zdecydować się na sezam niełuskany lub łuskany (biały). W przypadku tego drugiego pasta wyjdzie delikatniejsza w smaku i nie tak gorzka. Zazwyczaj to właśnie sezam biały wykorzystywany jest to przygotowania tego sezamowego masła.

Gdy już wiesz, jak zrobić pastę sezamową tahini, istnieje wysokie prawdopodobieństwa, że zrezygnujesz z kupowania gotowej pasty. Domowe przetwory nie zawierają sztucznych dodatków i są zdecydowanie zdrowsze. Trzeba jednak pamiętać o tym, że mają krótszy okres ważności. Taką pastę możesz przechowywać co najmniej miesiąc, ale jest tak dobra, że najprawdopodobniej zniknie znacznie szybciej i po chwili będzie trzeba przygotować nową.

Alergeny w tahini

Lista alergenów dla tahini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze tahini

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
604.52
241.81
Białko (g)
15.99
6.40
Fenyloalanina (mg)
0.85
0.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
21.14
8.46
Węglowodany przyswajalne (g)
10.48
4.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
10.66
4.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
54.55
21.82
Tłuszcze nasycone (g)
8.90
3.56
Tłuszcze nienasycone (g)
45.65
18.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
23.35
9.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
22.30
8.92
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
9.94
3.98
Potas (mg)
422.89
169.16
Wapń (mg)
881.02
352.41
Żelazo (mg)
13.19
5.28
Szacunkowy indeks glikemiczny tahini 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tahini

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sezam nasiona
225 g
1 i 1/2 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 225 g
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Koszt składników
17.00