Tahini
- Sezam nasiona - 1 i 1/2 szklanki (225 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (24 ml)
Przepis na tahini krok po kroku
Rozgrzej patelnię. Następnie wsyp sezam i praż go na małym ogniu. Przez cały czas mieszaj sezam, aż zrobi się lekko przyrumieniony.
Przyprażony sezam umieść w wysokim naczyniu i odczekaj, aż nieco ostygnie. ).
Następnie dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego.
Miksuj za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy (ok. 7 min
Gotową pastę przelej do słoiczka.
Więcej informacji na temat tahini
Tahini to określenie dla pasty wykonanej z sezamu. Tę pastę określa się także jako masło sezamowe. W skład tahini najczęściej wchodzą tylko dwa składniki: sezam i olej, choć czasami wystarczy sam sezam. Ta pasta sezamowa ma szerokie zastosowanie, a sam sezam można wykorzystać do wielu potraw. Jest to składnik zarówno chałwy, jak i hummusu. Pasta tahini smakuje bardzo dobrze na świeżym pieczywie.
Jak zrobić samemu pastę tahini? Robi się ją w dwóch krokach. Pierwszym z nich jest uprażenie sezamu. Nie można prażyć go zbyt długo i na dużym ogniu, bo w sezamie będzie wyczuwalna goryczka. Później wystarczy dodać olej i całość odpowiednio długo mielić. Olej rzepakowy możesz zamienić na jakiś inny. Możesz też pokusić się na zrobienie pasty bez dodania żadnego oleju, ale warto wiedzieć, że tahini będzie wtedy nieco gęściejsze.
Czas przygotowania tej pasty zależy od urządzenia, w którym będziesz mielić sezam. W przypadku blendera ręcznego o małej mocy może to potrwać nieco dłużej. Pasta będzie gotowa, gdy będzie miała jednolitą, wodnistą konsystencję.
Ten przepis na pastę tahini możesz zmodyfikować. Zamiast oleju rzepakowego możesz dodać też oliwę z oliwek. To, czy konieczna będzie 1 łyżka lub więcej, zależy od tego, z jakiej ilości sezamu robisz pastę oraz od tego, jaką pasta ma mieć konsystencję. Możesz też nieco bardziej poeksperymentować i dodać do niej jakieś inne składniki, m.in. swoje ulubione zioła albo przyprawy.
Możesz zdecydować się na sezam niełuskany lub łuskany (biały). W przypadku tego drugiego pasta wyjdzie delikatniejsza w smaku i nie tak gorzka. Zazwyczaj to właśnie sezam biały wykorzystywany jest to przygotowania tego sezamowego masła.
Gdy już wiesz, jak zrobić pastę sezamową tahini, istnieje wysokie prawdopodobieństwa, że zrezygnujesz z kupowania gotowej pasty. Domowe przetwory nie zawierają sztucznych dodatków i są zdecydowanie zdrowsze. Trzeba jednak pamiętać o tym, że mają krótszy okres ważności. Taką pastę możesz przechowywać co najmniej miesiąc, ale jest tak dobra, że najprawdopodobniej zniknie znacznie szybciej i po chwili będzie trzeba przygotować nową.
Alergeny w tahini
Lista alergenów dla tahini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
Wartości odżywcze tahini
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Można już kupić w Polsce. Nie będę pisać żeby nie robić darmowej reklamy :)Wygooglujcie sami.