Szybki deser w pucharku

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybki deser w pucharku posypany świeżymi owocami.
Szybki deser w pucharku
Szybki deser w pucharku doskonale sprawdzi się na imprezy. Nie tylko te dla dzieci, ale również dorosłych. Jest prosty, smaczny, a przy okazji bardzo lekki.
Przygotowanie 10 min
Czas chłodzenia 5 min
263 kcal
Kcal w porcji
122 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Truskawki (100 g)
  • Borówka amerykańska (70 g)
  • Maliny (70 g)
  • Galaretka truskawkowa (40 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (450 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
pucharki

Przepis na szybki deser w pucharku krok po kroku

Galaretki rozpuść w 900 ml gorącej, przegotowanej wodzie. Przygotuj 6 pucharków i rozłóż w nich owoce.

Zalej pucharki galaretką i schłodź w lodówce, aby galaretka stężała.

Schłodzoną śmietanę ubij i udekoruj nią galaretki, dodatkowo na wierzch dodaj owoce.

Jak oceniasz przepis na szybki deser w pucharku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,0% osób

Więcej informacji na temat szybkiego deseru w pucharku

Szybki deser w pucharku doskonale sprawdzi się na imprezy. Nie tylko te dla dzieci, ale również dorosłych. Jest prosty, smaczny, a przy okazji bardzo lekki. To deser, który kojarzy się z latem, nie tylko dzięki lekkości, ale również udziałowi dużej ilości świeżych owoców.

Przepis na szybki deser w pucharku to dobry pomysł na wykorzystanie galaretki i świeżych owoców w swoim codziennym menu. Przyda się, zwłaszcza jeśli chcemy przekonać do nich dzieci. W towarzystwie kolorowej i smacznej galaretki owoce znikają z miseczek w kilka chwil. Nic dziwnego, to idealne połączenie. Do przygotowania deseru możesz wykorzystać dowolne ulubione smaki galaretki. Możesz również sięgnąć po 2 różne, by desery wyglądały bardziej kolorowo i apetycznie. W takim wypadku najlepiej postawić na kontrastujące kolory. Jeśli chcesz, możesz wykorzystać do tego deseru wegańską galaretkę. W takiej wersji zamiast tradycyjnej bitej śmietany użyj tej na bazie mleczka kokosowego. By lepiej się ubiło możesz wykorzystać śmietan fix.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szybki deser w pucharku, by był pyszny i dobry dla dzieci, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Jak się robi deser w szklance z galaretką? Wystarczy przygotować owoce, a następnie według instrukcji zrobić galaretkę. Galaretką zalać owoce i wystudzić. Całość możesz dowolnie udekorować, według własnych upodobań. Sprawdzi się bita śmietana, kolorowa posypka, czy kruszone orzechy. Najlepszy deser jest zaraz po wyjęciu z lodówki. Jeśli nie wiesz, z jakimi owocami najlepiej podawać galaretkę, możesz zainspirować się przepisem. Jednak świetnie sprawdzą się inne, które są dostępne w sezonie. Pamiętaj jednak, by do galaretki nie dodawać kiwi, papai, czy ananasa. Ze względu na obecne w tych owocach enzymy trawienne, galaretka nie ścina się, więc deser będzie nieudany.

Do ozdobienia deseru możesz wykorzystać gotową śmietanę dostępną w sklepie lub przygotować ją samodzielnie w domu. By ułatwić sobie zadanie pamiętaj o odpowiednim schłodzeniu śmietanki. Najlepiej wyjmij ją z kartonika dopiero przed ubijaniem.

Alergeny w szybkim deserze w pucharku

Lista alergenów dla szybkiego deseru w pucharku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze szybkiego deseru w pucharku

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(122g)
Energia (kcal)
216.15
263.70
Białko (g)
2.31
2.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(122g)
Węglowodany (g)
10.15
12.39
Węglowodany przyswajalne (g)
9.00
10.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
1.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(122g)
Tłuszcz (g)
18.63
22.73
Tłuszcze nasycone (g)
18.54
22.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(122g)
Sód (mg)
1.88
2.30
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego deseru w pucharku 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego deseru w pucharku

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Borówka amerykańska
70 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 70 g
Maliny
70 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.48
Za 70 g
Galaretka
40 g
truskawkowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Śmietanka kremowa 30%
450 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
6.75
Za 450 g
Koszt składników
34.80