Szybki chleb na drożdżach

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybki chleb na drożdżach na desce do krojenia.
Szybki chleb na drożdżach
Szybki chleb na drożdżach to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do potraw. Chleb domowy podać można na śniadanie z dodatkiem własnoręcznie przygotowanych past i konfitur.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
302 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (400 g)
  • Drożdże świeże (30 g)
  • Cukier 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Pestki dyni (50 g)
  • Maślanka 3% (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, forma do chleba

Przepis na szybki chleb na drożdżach krok po kroku

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól oraz pestki dyni.

W 50 ml ciepłej wody rozpuść drożdże i cukier.

Odstaw na 15 minut.

Wlej zaczyn drożdżowy do ciasta i wymieszaj.

Dodaj maślankę i zagnieć gładkie ciasto.

Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.

Po tym czasie przełóż chleb do koszyczka chlebowego.

Wierzch chleba spryskaj wodą.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50 minut.

Chleb wystudź i podziel na porcje.

Jak oceniasz przepis na szybki chleb na drożdżach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,6% osób

Więcej informacji na temat szybkiego chleba na drożdżach

Szybki chleb na drożdżach to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw dla całej rodziny. Domowy chleb pieczony w piekarniku sprawdzi się na śniadanie podany z własnej roboty pastami lub dżemami. Szybki chleb przygotować można z dodatkiem ziaren lub pestek dyni czy słonecznika. Przepis na szybki chleb na drożdżach jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia chleba potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna chlebowa, drożdże, cukier, sól, pestki dyni, maślanka.

Jak zrobić szybki chleb na drożdżach? Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól oraz pestki dyni. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 15 minut. Wlej zaczyn drożdżowy do ciasta i wymieszaj. Dodaj maślankę i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie przełóż chleb do koszyczka chlebowego. Wierzch chleba spryskaj wodą. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Chleb wystudź i podziel na porcje.

Pestki dyni są cennym źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przede wszystkim zawierają pokaźne ilości cynku, dlatego polecane są szczególnie często mężczyznom jako środek zapobiegający chorobom prostaty. Pestki dyni zawierają także sporą ilość witaminy E oraz witamin z grupy B. Witamina E nazywana eliksirem młodości ma bardzo korzystny wpływ na wygląd naszych włosów, skóry i paznokci jest także naturalną substancją chroniącą przed działaniem wolnych rodników. Drożdże są skarbnicą biotyny. Dlatego stosuje się je jako suplementację u osób, którym wypadają włosy czy łamią się paznokcie. Ciasto drożdżowe należy do najzdrowszych rodzajów ciasta.

Podsumowując pyszny chleb na drożdżach będzie idealnym początkiem dnia. Domowy chleb zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego i świetnie sprawdzi się dla osób z problemami żołądkowymi. Chleb jest łatwy i szybki do zrobienia, dlatego nie sprawi Ci wiele trudności. Chleb jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Alergeny w szybkim chlebie na drożdżach

Lista alergenów dla szybkiego chleba na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%

Wartości odżywcze szybkiego chleba na drożdżach

na 100g gotowej potrawy

Szybki chleb na drożdżach to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Chleb zawiera niewielką ilość soli, dlatego świetnie sprawdzi się u osób na diecie niskosodowej. Chleb można przygotować z mąki pełnoziarnistej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
302.85
302.85
Białko (g)
12.72
12.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
49.97
49.97
Węglowodany przyswajalne (g)
42.58
42.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.40
7.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.31
6.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.29
3.29
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
3.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.20
0.20
Tiamina (mg)
0.41
0.41
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Niacyna (mg)
4.34
4.34
Foliany (µg (mcg))
65.77
65.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
28.88
28.88
Potas (mg)
350.95
350.95
Wapń (mg)
54.83
54.83
Fosfor (mg)
342.05
342.05
Magnez (mg)
130.15
130.15
Żelazo (mg)
3.15
3.15
Cynk (mg)
3.13
3.13
Miedź (mg)
0.39
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego chleba na drożdżach 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego chleba na drożdżach

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
400 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 400 g
Drożdże świeże
30 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Pestki dyni
50 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 50 g
Maślanka 3%
150 g
1.50
Za 330,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 150 g
Koszt składników
16.00