Sztufada
- Udziec wołowy (1200 g)
- Słonina wieprzowa (200 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Ziemniaki późne - 6 średnich sztuk (600 g)
- Pietruszka (200 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na sztufada krok po kroku
Mięso natrzyj solą, rozmarynem i masłem.
Odstaw na 60 minut.
Słoninę pokrój na kawałki.
Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w dużą kostkę.
Obierz ziemniaki i podziel na kawałki.
Mięso natnij wąskim nożem wzdłuż włókien, tak aby powstał w nim otwór na słoninę.
Kawałki słoniny umieszczaj w mięsie.
Warzywa dopraw solą i pieprzem.
Ułóż je na spodzie naczynia.
Udziec wołowy wyłóż na warzywach.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 100-120 minut.
Mięso pokrój na porcje, gdy nieco wystygnie.
Więcej informacji na temat sztufady
Sztufada to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna sztufada wołowa to sprawdzony przepis na świąteczny obiad. Kuchnia polska bogata jest w pieczone w całości mięsa. Mięso pieczone powinno zawierać przerosty tłuszczu, aby było soczyste. Sztufada jest doskonałym sposobem na soczyste mięso, które samo w sobie nie jest zbyt tłuste. Nadzianie mięsa słoniną wspaniale pozwala zachować soczystość i doskonale podkreśla smak mięsa. Przepis na sztufadę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sztufady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, słonina, marchew, cebula, pietruszka, liść laurowy, ziele angielskie, ziemniaki, sól, pieprz, rozmaryn, masło.
Jak zrobić sztufadę? Mięso natrzyj solą, rozmarynem i masłem. Odstaw na 60 minut. Słoninę pokrój na kawałki. Obierz marchew i pietruszkę i pokrój w dużą kostkę. Obierz ziemniaki i podziel na kawałki. Mięso natnij wąskim nożem wzdłuż włókien, tak aby powstał w nim otwór na słoninę. Kawałki słoniny umieszczaj w mięsie. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Ułóż je na spodzie naczynia, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Udziec wołowy wyłóż na warzywach. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 100-120 minut. Mięso pokrój na porcje, gdy nieco wystygnie.
Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność, a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami.
Podsumowując pyszna sztufada to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Sztufadę można przygotować także z mięsa wieprzowego, takiego jak szynka czy schab. Duszona sztufada jest bardzo delikatna i można ją podać także dzieciom. Sztufada jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Sztufadę można podać w sosie grzybowym.
Alergeny w sztufadzie
Lista alergenów dla sztufady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze sztufady
Sztufada to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Sztufada zawiera sporą ilość tłuszczu i świetnie sprawdzi się w diecie ketogenicznej. Sztufada zawiera także dużą ilość składników mineralnych i witamin.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.