Szpinak w cieście francuskim

Opublikowano: 30.07.2021 r., 13:41 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szpinak w cieście francuskim na białym talerzyku z sałatami i kawałkiem cytryny
Szpinak w cieście francuskim
Szpinak w cieście francuskim to szybka i bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Świetnie nadają się na różne przyjęcia, na piknik, czy też do zabrania w podróż.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 15 min
332 kcal
Kcal w porcji
136 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (230 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Ser Feta (80 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, miska, patelnia, blacha do pieczenia 30x38

Przepis na szpinak w cieście francuskim krok po kroku

Posiekaj czosnek i pokrój w grube paski szpinak.

Na oliwie podsmaż czosnek ze szpinakiem i szczyptą soli oraz pieprzu.

Podsmażony szpinak wymieszaj z pokruszonym serem feta.

Rozłóż ciasto francuskie i przekrój je na prostokąty, takiej wielkości jakiej potem chcesz mieć paszteciki.

Na połowie prostokątów, na środku, zostawiając około 0,5-1 cm wolnego brzegu, wyłóż szpinak z fetą.

Roztrzep jajka i posmaruj nimi brzegi ciasta na którym znajduje się szpinak.

Przykryj szpinak pustymi kawałkami ciasta , zlep brzegi (możesz ugnieść je widelcem) i natnij delikatnie ciasto na wierzchu.

Rozgrzej piekarnik do 200 C.

Posmaruj po wierzchu paszteciki jajkiem i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posyp nasionami.

Piecz 15-20 minut w 200 C.

Jak oceniasz przepis na szpinak w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat szpinaku w cieście francuskim

Szpinak jest zdrowym i moim zdaniem ciekawym produktem. Możesz go wykorzystać do sałatek, sosów, zapiekanek, koktajli, jajecznicy itp. Szpinak zawiera antyoksydanty, które korzystnie wpływają na zdrowie. Te związki między innymi wpływają bardzo korzystnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają ryzyko wystąpienia wielu chorób, które mogą wynikać ze stresu oksydacyjnego. Wolne rodniki szkodliwie działają na naczynia krwionośne. Substancje zawarte w szpinaku są korzystne dla utrzymania zdrowia. Dodatkowo antyoksydanty mogą pozytywnie wpływać na stan cery i ogólny wygląd. Według jednej z teorii starzenia się starzejemy się właśnie przez nagromadzenie się wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Antyoksydanty zmniejszają ich ilość i dzięki temu dłużej możemy zachować zdrowie i piękny wygląd. Dlatego tak ważne jest, aby twoja dieta była bogata w warzywa i owoce. Mimo że szpinak jest zdrowym i niskokalorycznym składnikiem, to szpinak w cieście francuskim z fetą już wypada gorzej. Już tłumaczę dlaczego. Szpinak w cieście francuskim jest wysokokaloryczny, ze względu na ciasto francuskie, które ma w sobie dużo tłuszczu — zwykle są to nasycone kwasy tłuszczowe z masła, lub trans kwasy tłuszczowe. Zarówno spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, jak i trans kwasów tłuszczowych powinno być ograniczone do możliwie jak najniższej ilości. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych do 10% całkowitego spożycia energii, a trans kwasy tłuszczowe do 1%. Do tego ciasto francuskie zwykle zrobione jest z jasnej mąki, która ma wysoki indeks glikemiczny. Przepis na szpinak w cieście francuskim jest oczywiście na słono i składa się także z sera feta, który zawiera dużą ilość soli, która także niekorzystnie wpływa na zdrowie. To sprawia, że nie jest to najlepsza przekąska, ale jeżeli zjesz ją od czasu do czasu, to świat się nie zawali, wiec nie przejmuj się i sprawdź jak zrobić te pyszne paszteciki z ciasta francuskiego z mrożonym lub ze świeżym szpinakiem.

Alergeny w szpinaku w cieście francuskim

Lista alergenów dla szpinaku w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szpinaku w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Szpinak w cieście francuskim to wysokokaloryczne danie o wysokim indeksie glikemicznym, które powinno być spożywane niezbyt często i z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(136g)
Energia (kcal)
244.45
332.45
Białko (g)
6.92
9.41
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.34
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(136g)
Węglowodany (g)
16.46
22.39
Węglowodany przyswajalne (g)
15.08
20.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.39
1.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(136g)
Tłuszcz (g)
17.10
23.25
Tłuszcze nasycone (g)
6.27
8.52
Tłuszcze nienasycone (g)
10.83
14.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.75
11.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.08
2.83
Cholesterol (mg)
64.92
88.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(136g)
Witamina A (µg (mcg))
227.43
309.31
Witamina B6 (mg)
0.17
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.18
Witamina C (mg)
11.81
16.07
Witamina E (mg)
0.56
0.77
Retinol (µg (mcg))
37.30
50.72
Tiamina (mg)
0.18
0.25
Ryboflawina (mg)
0.32
0.44
Niacyna (mg)
1.72
2.33
Foliany (µg (mcg))
113.38
154.19
Beta karoten (µg (mcg))
2282.82
3104.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(136g)
Sód (mg)
254.03
345.48
Potas (mg)
277.82
377.84
Wapń (mg)
107.32
145.96
Fosfor (mg)
106.45
144.77
Magnez (mg)
41.18
56.00
Żelazo (mg)
2.26
3.07
Cynk (mg)
0.90
1.22
Miedź (mg)
0.10
0.14
Mangan (mg)
0.54
0.74
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szpinaku w cieście francuskim 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szpinaku w cieście francuskim

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
230 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 230 g
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Ser Feta
80 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 80 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
56.00