Przepis na szpinak w cieście francuskim krok po kroku
- Ciasto francuskie 230 g 1 opakowanie
- Szpinak 300 g
- Ser Feta 80 g
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
- Jajko 2 szt.
Posiekaj czosnek i pokrój w grube paski szpinak.
Na oliwie podsmaż czosnek ze szpinakiem i szczyptą soli oraz pieprzu.
Podsmażony szpinak wymieszaj z pokruszonym serem feta.
Rozłóż ciasto francuskie i przekrój je na prostokąty, takiej wielkości jakiej potem chcesz mieć paszteciki.
Na połowie prostokątów, na środku, zostawiając około 0,5-1 cm wolnego brzegu, wyłóż szpinak z fetą.
Roztrzep jajka i posmaruj nimi brzegi ciasta na którym znajduje się szpinak.
Przykryj szpinak pustymi kawałkami ciasta , zlep brzegi (możesz ugnieść je widelcem) i natnij delikatnie ciasto na wierzchu.
Rozgrzej piekarnik do 200 C.
Posmaruj po wierzchu paszteciki jajkiem i ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie posyp nasionami.
Piecz 15-20 minut w 200 C.
Często zadawane pytania
-
Pasztet z cukinią
-
Rolada szpinakowa
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Kotlety warzywne
-
Tartaletki z warzywami
-
Tartaletki z gruszkami
-
Chipsy z tortilli
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Wegetariańskie przekąski

(liczba kalorii)
Szpinak w cieście francuskim - cechy przepisu
Więcej o szpinaku w cieście francuskim
Szpinak jest zdrowym i moim zdaniem ciekawym produktem. Możesz go wykorzystać do sałatek, sosów, zapiekanek, koktajli, jajecznicy itp. Szpinak zawiera antyoksydanty, które korzystnie wpływają na zdrowie. Te związki między innymi wpływają bardzo korzystnie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego oraz obniżają ryzyko wystąpienia wielu chorób, które mogą wynikać ze stresu oksydacyjnego. Wolne rodniki szkodliwie działają na naczynia krwionośne. Substancje zawarte w szpinaku są korzystne dla utrzymania zdrowia. Dodatkowo antyoksydanty mogą pozytywnie wpływać na stan cery i ogólny wygląd. Według jednej z teorii starzenia się starzejemy się właśnie przez nagromadzenie się wolnych rodników, które uszkadzają komórki. Antyoksydanty zmniejszają ich ilość i dzięki temu dłużej możemy zachować zdrowie i piękny wygląd. Dlatego tak ważne jest, aby twoja dieta była bogata w warzywa i owoce. Mimo że szpinak jest zdrowym i niskokalorycznym składnikiem, to szpinak w cieście francuskim z fetą już wypada gorzej. Już tłumaczę dlaczego. Szpinak w cieście francuskim jest wysokokaloryczny, ze względu na ciasto francuskie, które ma w sobie dużo tłuszczu — zwykle są to nasycone kwasy tłuszczowe z masła, lub trans kwasy tłuszczowe. Zarówno spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, jak i trans kwasów tłuszczowych powinno być ograniczone do możliwie jak najniższej ilości. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych do 10% całkowitego spożycia energii, a trans kwasy tłuszczowe do 1%. Do tego ciasto francuskie zwykle zrobione jest z jasnej mąki, która ma wysoki indeks glikemiczny. Przepis na szpinak w cieście francuskim jest oczywiście na słono i składa się także z sera feta, który zawiera dużą ilość soli, która także niekorzystnie wpływa na zdrowie. To sprawia, że nie jest to najlepsza przekąska, ale jeżeli zjesz ją od czasu do czasu, to świat się nie zawali, wiec nie przejmuj się i sprawdź jak zrobić te pyszne paszteciki z ciasta francuskiego z mrożonym lub ze świeżym szpinakiem.
Wartości odżywcze szpinaku w cieście francuskim
Energia i białka
(136g)
Węglowodany w szpinaku w cieście francuskim
(136g)
Tłuszcze
(136g)
Witaminy w przepisie na szpinak w cieście francuskim
(136g)
Składniki mineralne w przepisie na szpinak w cieście francuskim
(136g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w szpinaku w cieście francuskim
Lista alergenów dla szpinaku w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko