Sznycel wiedeński
- Cielęcina (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Bułka tarta - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło klarowane - 3 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na sznycel wiedeński krok po kroku
Cielęcinę pokrój w paski o grubości 2-3 cm, a następnie delikatnie rozbij za pomocą tłuczka.
Bułkę tartą wsyp do miski, do kolejnej miski wbij jedno jajko i roztrzep.
Zamocz mięso kolejno w jajku i w bułce tartej.
Usmaż sznycle na rozgrzanym maśle klarowanym, do momentu, aż zarumienią się na złocisto.
Na osobnej patelni rozgrzej olej rzepakowy i wbij jajka, usmaż je i podawaj na sznyclu wiedeńskim.
-
Sznycle z indyka
-
Wiener schnitzel
-
Sznycel wieprzowy
-
Sznycel po wiedeńsku
-
Sznycel cielęcy
-
Sznycel ministerski
-
Sznycel z jajkiem
-
Sznycel z kurczaka
-
Sznycel drobiowy
-
Sznycel z indyka w sosie
-
Sznycle z szynki wieprzowej
-
Sznycel mielony
-
Sznycle mielone
-
Sznycel z indyka z piekarnika
-
Sznycle z indyka duszone
-
Sznycle z indyka z piekarnika
-
Sznycle wieprzowe
-
Sznycle z indyka pieczone
-
Sznycle
Więcej informacji na temat sznycla wiedeńskiego
Sznycel, czyli nic innego jak panierowany kotlet w bułce tartej, smażony na maśle. Jest to tradycyjne danie kuchni austriackiej, które zyskało popularność na całym Świecie. W Austrii tradycyjnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane lub sałatka ziemniaczana. Tradycyjny pyszny austriacki sznycel z biegiem czasu doczekał się wielu modyfikacji.
Tradycyjny sznycel wiedeński powinno się przyrządzać z udźca cielęcego.
Ja dzisiaj przedstawię Wam dobry i sprawdzony przepis na sznycel wiedeński z jajkiem, czyli nieco zmodyfikowaną wersję oryginalnego przepisu, która w naszych regionach jest bardziej popularna. Zamiast cielęciny, której cena jest zazwyczaj bardzo wysoka i nie tak łatwo dostać mięso z udźca cielęcego, możesz użyć mięsa wieprzowego, które jest powszechnie dostępne i dużo tańsze niż cielęcina.
Sznycel z jajkiem to będzie idealny pomysł na obiad z rodziną. Sznycle delikatnie rozbij i dopraw do smaku. Jajka rozbij i roztrzep w płaskim talerzu. Następnie zamocz mięso w jajku tak, aby całe było zanurzone, później obtocz dokładnie w bułce tartej i usmaż na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem. Smaż sznycle przez kilka minut z obu stron tak aby nabrały złocistego koloru.
Dodatkowo usmaż jajko sadzone i podawaj z gotowym mięsem. Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Wystarczy, że ugotujesz ziemniaki w lekko osolonej wodzie, a następnie je podusisz z odrobiną masła i mleka. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze. Możesz także postawić na domową wersję surówki z białej lub czerwonej kapusty, przepis znajdziecie w innych moich propozycjach. Surówka z kapusty będzie źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku jako dodatek do obiadu postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.
Skoro już wiesz, jak zrobić sznycel wiedeński, wykorzystaj mój prosty przepis na najbliższy rodzinny obiad i przekonaj się, jaki jest smaczny.
Alergeny w sznyclu wiedeńskiemu
Lista alergenów dla sznycla wiedeńskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze sznycla wiedeńskiego
Tradycyjne sznycle wiedeńskie przygotowuje się z udźca cielęcego.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.