Szarlotka z kisielem

Opublikowano: 05.11.2021 r., 13:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka z kisielem i lodami
Szarlotka z kisielem
Szarlotka z kisielem to doskonała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Szarlotka świetnie komponuje się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 50 min
610 kcal
Kcal w porcji
235 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Masło - 2 kostki (400 g)
  • Cukier (300 g)
  • Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Kisiel (proszek) - cytrynowy (30 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Białko jajka (6 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, malakser

Przepis na szarlotka z kisielem krok po kroku

W malakserze umieść mąkę pszenną, jajka, 150g cukru oraz 230 g masła, rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.

Ciasto zagnieć na blacie i owiń folią spożywczą, schłodź w lodówce przez 30 minut.

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Rozpuść na patelni resztę masła i dodaj 150g cukru wraz z jabłkami, podduś aż jabłka zmiękną, dopraw na koniec cynamonem.

Ciasto podziel na dwie części, jedna z nich powinna być wielkości 2/3 całego kawałka.

Blachę wyklej ciastem, nakłuj je widelcem i podpiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

Ubij białka jaj na sztywną pianę, dodaj cukier i zmiksuj, na koniec dodaj kisiel i zmiksuj jeszcze do połączenia składników.

Jabłka wyłóż na spód, na nich umieść pianę z białek, na jej wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na szarlotka z kisielem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z kisielem

Szarlotka z kisielem to doskonała propozycja na pyszny deser. Domowy wypiek świetnie komponuje się podany z kawą lub herbatą. Przepis na szarlotkę z kisielem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby ją upiec. Prosty przepis wykonasz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, białka jaj, kisiel cytrynowy, jabłka, cynamon.

Jak zrobić szarlotkę z kisielem? Na początek przygotuj ciasto kruche, które stanowić będzie bazę ciasta. W malakserze umieść zimne masło pokrojone w kostkę, cukier, mąkę pszenną i jajka. Rozdrobnij do połączenia składników, zagnieć na blacie i schłodź w lodówce przez 30 minut. Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło i cukier, podduś jabłka, aby nieco zmiękły, dopraw cynamonem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto podziel na dwie nie równe części, jedna z nich powinna być wielkości 2/3 objętości całego ciasta. Wyklej spód blachy i ciasto podziurkuj widelcem. Podpiecz w nagrzanym piekarniku. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj aż piana będzie błyszcząca, na koniec dodaj kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Jabłka wyłóż na spód ciasta, na nich rozsmaruj równo pianę z białek, na pianę zetrzyj na tarce resztę ciasta i upiecz. Pokrój, gdy ciasto wystygnie.

Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Są źródłem dobroczynnego błonnika i pektyn, które wpływają na pracę naszych jelit, pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi a dzięki temu zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Na świecie występuje ponad 9 tysięcy odmian jabłek. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i posiada właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Przyprawy korzenne mają działanie bakteriobójcze. Warto sięgać po nie jak najczęściej.

Podsumowując pyszna szarlotka z krojonymi jabłkami to dobra propozycja na słodką przekąskę lub deser podczas niedzielnego obiadu. Szarlotkę możesz podać z lodami waniliowymi na ciepło. Jabłecznik sprawdzi się także dla dzieci podczas przyjęcia urodzinowego. Domowy jabłecznik z kisielem jest dobrą alternatywą kupnych wypieków.

Alergeny w szarlotce z kisielem

Lista alergenów dla szarlotki z kisielem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze szarlotki z kisielem

na 100g gotowej potrawy

Szarlotka z kisielem to wysokokaloryczny wyrób. Nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę ze względu na zawartość dodanego cukru. Wypieki domowe zawierają jednak mniej konserwantów i są wykonywane z lepszej jakości składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(235g)
Energia (kcal)
259.84
610.63
Białko (g)
3.88
9.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(235g)
Węglowodany (g)
29.92
70.30
Węglowodany przyswajalne (g)
28.92
67.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(235g)
Tłuszcz (g)
14.31
33.63
Tłuszcze nasycone (g)
9.65
22.69
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
10.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(235g)
Witamina A (µg (mcg))
122.58
288.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
119.17
280.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.35
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.01
2.38
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.40
59.69
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
36.75
86.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(235g)
Sód (mg)
26.46
62.19
Potas (mg)
85.03
199.81
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
12.58
29.55
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
36.64
86.10
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.16
21.54
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.96
2.26
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.25
0.59
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z kisielem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z kisielem

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
400 g
2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Kisiel (proszek)
30 g
cytrynowy
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
32.00