Szarlotka tradycyjna

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka tradycyjna podana w blaszce do pieczenia.
Szarlotka tradycyjna
Szarlotka tradycyjna to ciasto wywodzące się z kuchni francuskiej. Szarlotka doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
425 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jabłko 10 średnich sztuk (1500 g)
  • Cukier (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło zimne (250 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Cukier wanilinowy 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier puder do posypania (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, mikser, tarka, duża miska, folia spożywcza

Przepis na szarlotkę tradycyjną krok po kroku

Jabłka obierz, każde przekrój na 4 części i wytnij gniazda nasienne.

Każdy kawałek jabłka pokrój na mniejsze kawałki i włóż do głębokiej patelni.

Do jabłek dodaj połowę cukru oraz płaską łyżkę stołową cynamonu.

Jabłka smaż przez około 20 minut, mieszając je co jakiś czas. Jabłka powinny rozpadać się.

Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz pozostały cukier.

Składniki połącz w jednolitą masę przy pomocy miksera.

Następnie do ciasta dodaj jajka i wymieszaj.

Ciasto podziel na dwie równe części, zawiń w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki.

Jedną częścią ciasta wylep spód i boki formy do pieczenia. Na ciasto ułóż wcześniej przygotowane jabłka.

Drugą część ciasta zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i posyp nią jabłka.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 50 minut.

Upieczoną szarlotkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Szarlotkę przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę tradycyjną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat szarlotki tradycyjnej

Szarlotka tradycyjna z kruszonką stanowi doskonały pomysł na smaczny wypiek z dodatkiem jabłek. Pyszna domowa szarlotka doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Wypiek można przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Sprawdzony przepis na tradycyjną szarlotkę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania szarlotki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jabłka, cukier, mąka pszenna, masło, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, jajko, cukier puder oraz cynamon. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Jak zrobić szarlotkę tradycyjną na kruchym spodzie? Jabłka obierz, każde przekrój na 4 części i wytnij gniazda nasienne. Każdy kawałek jabłka pokrój na mniejsze kawałki i włóż do głębokiej patelni. Do jabłek dodaj połowę cukru oraz płaską łyżkę stołową cynamonu. Jabłka smaż przez około 20 minut, mieszając je co jakiś czas. Jabłka powinny rozpadać się. Do mąki dodaj pokrojone w kostkę masło, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz pozostały cukier. Składniki połącz w jednolitą masę przy pomocy miksera. Następnie do ciasta dodaj jajka i wymieszaj. Ciasto podziel na dwie równe części, zawiń w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki. Jedną częścią ciasta wylep spód i boki formy do pieczenia. Na ciasto ułóż wcześniej przygotowane jabłka. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach i posyp nią jabłka. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Upieczoną szarlotkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Szarlotkę przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu.

Podsumowując najlepsza szarlotka to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty, który możesz zaserwować podczas spotkań z rodziną lub znajomymi. Szarlotka jest dobra do spożycia po przestygnięciu.

Alergeny w szarlotce tradycyjnej

Lista alergenów dla szarlotki tradycyjnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szarlotki tradycyjnej

na 100g gotowej potrawy

Szarlotka tradycyjna to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Jabłka wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią dobre źródło wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
193.39
425.46
Białko (g)
2.50
5.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
24.94
54.86
Węglowodany przyswajalne (g)
23.33
51.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.61
3.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
9.60
21.12
Tłuszcze nasycone (g)
6.52
14.35
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
6.77
Cholesterol (mg)
33.06
72.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
82.09
180.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.64
173.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.94
2.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.12
50.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
34.30
75.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
6.71
14.77
Potas (mg)
112.45
247.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.30
44.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
46.07
101.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.72
19.18
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
1.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.21
0.47
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki tradycyjnej 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki tradycyjnej

Koszt składników
29.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1500 g
10 średnich sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 9
4.17
Za 1500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
250 g
zimne
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier wanilinowy
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
30 g
do posypania
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
29.20