Szakszuka z papryką
- Jajko (6 szt.)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Pomidory w puszce (500 g)
- Oliwa z oliwek - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Papryka zielona - 1 mała sztuka (150 g)
- Papryka żółta - 1 mała sztuka (150 g)
Przepis na szakszuka z papryką krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.
Na patelnię wlej pomidory z puszki i duś przez 5 minut.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem.
Posiekaj natkę pietruszki.
Zrób dołki w masie pomidorowej, w których umieścisz jajka.
Wbij jajka i dopraw solą.
Smaż pod przykryciem przez 5 minut.
Posyp natką pietruszki.
Szakszukę podawaj na patelni z dodatkiem pieczywa żytniego.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka thermomix
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuki z papryką
Szakszuka z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Szakszuka to danie kuchni izraelskiej można je spożywać na śniadanie lub kolację. Przepis na szakszukę z papryką jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia szakszuki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, pomidory w puszce, cebula, oliwa z oliwek, papryka żółta, papryka zielona, sól, pieprz, natka pietruszki.
Jak zrobić szakszukę z papryką? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Na patelnię wlej pomidory z puszki i duś przez 5 minut. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Dodaj na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Posiekaj natkę pietruszki. Zrób dołki w masie pomidorowej, w których umieścisz jajka. Wbij jajka i dopraw solą. Smaż pod przykryciem przez 5 minut. Posyp natką pietruszki. Szakszukę podawaj na patelni z dodatkiem pieczywa żytniego.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Papryka to pochodzące z Ameryki Południowej chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.
Podsumowując pyszna szakszuka to świetny pomysł na śniadanie a także kolację. Szakszuka to dobry pomysł na ciekawe śniadanie także dla dzieci. Pomidory z puszki latem zamień na świeże pomidory pokrojone w kostkę. Szakszuka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Powinno się ją spożyć, od razu nie należy jej przechowywać w lodówce.
Alergeny w szakszuce z papryką
Lista alergenów dla szakszuki z papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szakszuki z papryką
Szakszuka z papryką to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Szakszuka zawiera dużą ilość składników odżywczych i witamin. Szakszuka jest nisko kaloryczna i świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.