Szakszuka thermomix
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na szakszuka thermomix krok po kroku
Do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek i olej - 5s/ 5 obr.
Duś przez 3 min/120st/1 obr.
Dodaj pomidory i przyprawy. Na pokrywę nałóż koszyczek - 6 min/120st/1 obr.
Włóż wkład Varoma i wyłóż papier do pieczenia.
Wlej masę pomidorową i zrób 4 wgłębienia.
Wbij jajka, do naczynia miksującego wlej wodę.
Gotuj przez 10 minut/ Varoma/ 1 obr.
-
Szakszuka klasyczna
-
Szakszuka po meksykańsku
-
Szakszuka ze szpinakiem
-
Szakszuka z fetą
-
Szakszuka fit
-
Szakszuka z pomidorami z puszki
-
Szakszuka z papryką
-
Szakszuka z boczkiem
-
Szakszuka z kiełbasą
-
Szakszuka z serem
-
Szakszuka z pieczarkami
-
Szakszuka z chorizo
-
Szakszuka z cukinią
-
Szakszuka z szynką
-
Szakszuka z ciecierzycą
-
Szakszuka z awokado
-
Szakszuka keto
-
Szakszuka z fasolą
-
Szakszuka
Więcej informacji na temat szakszuka thermomix
Szakszuka thermomix, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, to pyszna szakszuka nie jesteśmy w stanie określić. Gdy potrawa zyskiwała na popularności, wiele miejsc zaczęło sobie przypisywać ją do swojej tradycji. Dlatego koniecznie poznaj to popularne danie, dzisiaj przedstawię Ci przepis na szakszukę z thermomixu. Co prawda potrawa ta doczekała się już wielu modyfikacji, moich zdaniem ta z serem jest najlepsza.
Do przygotowania je będziesz potrzebować podstawowych składników: pomidory z puszki, jajka, czosnek, cebula.
Zatem, jak zrobić szakszukę w thermomixie?
W pierwszej kolejności do naczynia miksującego włóż cebulę, czosnek i olej - 5s/ 5 obr. Duś przez 3 min/120st/1 obr. Następnie dodaj pomidory i przyprawy. Na pokrywę nałóż koszyczek - 6 min/120st/1 obr. Włóż wkład Varoma i wyłóż papier do pieczenia. Wlej masę pomidorową i zrób 4 wgłębienia. Wbij jajka, do naczynia miksującego wlej wodę. Gotuj przez 10 minut/ Varoma/ 1 obr. Nasza pyszna szakszuka jest dobra do spożycia.
Szakszuka będzie zdecydowanie pełnowartościowym posiłkiem, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia.
Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek.
W takiej sytuacji postaw na jajka z Twoimi ulubionymi dodatkami.
Dokładnie jak zrobić szakszukę z serem w prosty sposób opisuję nieco niżej.
Wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, w jak szybkim czasie możesz przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub na kolację.
Alergeny w szakszuka thermomix
Lista alergenów dla szakszuka thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szakszuka thermomix
Pomidory możesz przygotować samodzielnie lub skorzystać z passaty.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.