Przepis na surówka z jarmużu krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
duża miska

Jarmuż umyj dokładnie i pokrój drobno.

Jabłko umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne słupki.

Posiekaj koper.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.

Oliwę z oliwek wymieszaj z koprem, solą, pieprzem i octem jabłkowym.

Wszystkie warzywa umieść w misce i dodaj do nich sos, wymieszaj.

Surówka z jarmużu podana w białym, głębokim talerzu.
Surówka z jarmużu
Koszt przygotowania dania
24.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
275 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
32

Surówka z jarmużu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o surówce z jarmużu

Surówka z jarmużu świetny pomysł na pyszną zieloną surówkę do obiadu. Domowa surówka z jarmużu nadaje naszym posiłkom pięknego koloru oraz większej objętości, przez co czujemy się bardziej syci. Przepis na surówkę z jarmużu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: jarmuż, papryka czerwona, jabłko, koper, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z jarmużu? Jarmuż umyj dokładnie i pokrój drobno. Jabłko umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne słupki. Posiekaj koper. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj w paski. Oliwę z oliwek wymieszaj z koprem, solą, pieprzem i octem jabłkowym. Wszystkie warzywa umieść w misce i dodaj do nich sos, wymieszaj.

Jarmuż jest odmianą kapusty, jest bardzo trwałą rośliną. Jarmuż jest przede wszystkim źródłem witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera dużo witaminy K, beta-karotenu oraz żelaza. Jarmuż jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej, krwi a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Oliwa z oliwek jest bardzo dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają regulować stężenie cholesterolu we krwi oraz niezbędne są do prawidłowego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Podsumowując najlepsza surówka z jarmużu sprawdzi się doskonale jako warzywny dodatek do posiłku. Surówkę z jarmużu można podać jako osobny posiłek, wystarczy dodać do niej ugotowany ryż lub nasiona soczewicy. Szybka i łatwa do zrobienia surówka nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż jeden dzień. Warzywa pod wpływem kwaśnego sosu stracą swoją jędrność i kolor. Surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze surówki z jarmużu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
145.23 kcal
275.94 kcal
Białko
1.61 g
3.05 g

Węglowodany w surówce z jarmużu

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
6.22 g
11.81 g
Węglowodany przyswajalne
3.48 g
6.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.74 g
5.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
13.39 g
25.44 g
Tłuszcze nasycone
2.45 g
4.66 g
Tłuszcze nienasycone
10.94 g
20.78 g
Tłuszcze jednonasycone
9.29 g
17.65 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.65 g
3.13 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na surówka z jarmużu

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
147.35 µg (mcg)
279.96 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
68.89 mg
130.90 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
2.47 mg
4.69 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.35 mg
Niacyna
0.77 mg
1.47 mg
Foliany
41.16 µg (mcg)
78.20 µg (mcg)
Beta karoten
1555.58 µg (mcg)
2955.60 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na surówka z jarmużu

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
25.76 mg
48.94 mg
Potas
235.43 mg
447.32 mg
Wapń
116.38 mg
221.12 mg
Fosfor
32.82 mg
62.36 mg
Magnez
19.21 mg
36.50 mg
Żelazo
1.07 mg
2.03 mg
Cynk
0.25 mg
0.48 mg
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z jarmużu 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w surówce z jarmużu

Lista alergenów dla surówki z jarmużu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z jarmużu

Cena przygotowania surówki z jarmużu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
400 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 400 g
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
120 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 120 ml
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na surówka z jarmużu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób