Surówka z jarmużu

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z jarmużu podana w białym, głębokim talerzu.
Surówka z jarmużu
Surówka z jarmużu to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do posiłku. Surówka z jarmużu jest kolorowa i bardzo zdrowa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 15 min
275 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Jarmuż (400 g)
  • Jabłko - 2 małe sztuki (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Oliwa z oliwek (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na surówka z jarmużu krok po kroku

Jarmuż umyj dokładnie i pokrój drobno.

Jabłko umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne słupki.

Posiekaj koper.

Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.

Oliwę z oliwek wymieszaj z koprem, solą, pieprzem i octem jabłkowym.

Wszystkie warzywa umieść w misce i dodaj do nich sos, wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówka z jarmużu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat surówki z jarmużu

Surówka z jarmużu świetny pomysł na pyszną zieloną surówkę do obiadu. Domowa surówka z jarmużu nadaje naszym posiłkom pięknego koloru oraz większej objętości, przez co czujemy się bardziej syci. Przepis na surówkę z jarmużu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: jarmuż, papryka czerwona, jabłko, koper, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z jarmużu? Jarmuż umyj dokładnie i pokrój drobno. Jabłko umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne słupki. Posiekaj koper. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj w paski. Oliwę z oliwek wymieszaj z koprem, solą, pieprzem i octem jabłkowym. Wszystkie warzywa umieść w misce i dodaj do nich sos, wymieszaj.

Jarmuż jest odmianą kapusty, jest bardzo trwałą rośliną. Jarmuż jest przede wszystkim źródłem witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera dużo witaminy K, beta-karotenu oraz żelaza. Jarmuż jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej, krwi a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Oliwa z oliwek jest bardzo dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają regulować stężenie cholesterolu we krwi oraz niezbędne są do prawidłowego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Podsumowując najlepsza surówka z jarmużu sprawdzi się doskonale jako warzywny dodatek do posiłku. Surówkę z jarmużu można podać jako osobny posiłek, wystarczy dodać do niej ugotowany ryż lub nasiona soczewicy. Szybka i łatwa do zrobienia surówka nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż jeden dzień. Warzywa pod wpływem kwaśnego sosu stracą swoją jędrność i kolor. Surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.

Alergeny w surówce z jarmużu

Lista alergenów dla surówki z jarmużu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z jarmużu

Wartości odżywcze surówki z jarmużu

na 100g gotowej potrawy

Surówka z jarmużu to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i ma dużą objętość, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Surówka ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
145.23
275.94
Białko (g)
1.61
3.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
6.22
11.81
Węglowodany przyswajalne (g)
3.48
6.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.74
5.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
13.39
25.44
Tłuszcze nasycone (g)
2.45
4.66
Tłuszcze nienasycone (g)
10.94
20.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.29
17.65
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
3.13
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
147.35
279.96
Witamina B6 (mg)
0.14
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
68.89
130.90
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
2.47
4.69
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.18
0.35
Niacyna (mg)
0.77
1.47
Foliany (µg (mcg))
41.16
78.20
Beta karoten (µg (mcg))
1555.58
2955.60
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
25.76
48.94
Potas (mg)
235.43
447.32
Wapń (mg)
116.38
221.12
Fosfor (mg)
32.82
62.36
Magnez (mg)
19.21
36.50
Żelazo (mg)
1.07
2.03
Cynk (mg)
0.25
0.48
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z jarmużu 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z jarmużu

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
400 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 400 g
Jabłko
200 g
2 małe sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
120 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 120 ml
Koszt składników
43.50