Surówka z jarmużu
- Jarmuż (400 g)
- Jabłko - 2 małe sztuki (200 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Oliwa z oliwek (120 ml)
Przepis na surówka z jarmużu krok po kroku
Jarmuż umyj dokładnie i pokrój drobno.
Jabłko umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne słupki.
Posiekaj koper.
Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj w paski.
Oliwę z oliwek wymieszaj z koprem, solą, pieprzem i octem jabłkowym.
Wszystkie warzywa umieść w misce i dodaj do nich sos, wymieszaj.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z marchewki
-
Surówka z kapusty pekińskiej
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Surówka z młodej kapusty
-
Surówka z selera
-
Surówka colesław
-
Surówka z marchewki i jabłka
-
Sałatka z rzodkiewkami
-
Surówka z kalarepy
-
Surówka z buraków
-
Surówka z selera naciowego
-
Surówka z cukini
-
Surówka z sałaty lodowej
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówki
Więcej informacji na temat surówki z jarmużu
Surówka z jarmużu świetny pomysł na pyszną zieloną surówkę do obiadu. Domowa surówka z jarmużu nadaje naszym posiłkom pięknego koloru oraz większej objętości, przez co czujemy się bardziej syci. Przepis na surówkę z jarmużu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia surówki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: jarmuż, papryka czerwona, jabłko, koper, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z jarmużu? Jarmuż umyj dokładnie i pokrój drobno. Jabłko umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne słupki. Posiekaj koper. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i posiekaj w paski. Oliwę z oliwek wymieszaj z koprem, solą, pieprzem i octem jabłkowym. Wszystkie warzywa umieść w misce i dodaj do nich sos, wymieszaj.
Jarmuż jest odmianą kapusty, jest bardzo trwałą rośliną. Jarmuż jest przede wszystkim źródłem witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy. Zawiera dużo witaminy K, beta-karotenu oraz żelaza. Jarmuż jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej, krwi a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Oliwa z oliwek jest bardzo dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają regulować stężenie cholesterolu we krwi oraz niezbędne są do prawidłowego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Podsumowując najlepsza surówka z jarmużu sprawdzi się doskonale jako warzywny dodatek do posiłku. Surówkę z jarmużu można podać jako osobny posiłek, wystarczy dodać do niej ugotowany ryż lub nasiona soczewicy. Szybka i łatwa do zrobienia surówka nie powinna być przechowywana w lodówce dłużej niż jeden dzień. Warzywa pod wpływem kwaśnego sosu stracą swoją jędrność i kolor. Surówka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w surówce z jarmużu
Lista alergenów dla surówki z jarmużu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na surówka z jarmużu
Wartości odżywcze surówki z jarmużu
Surówka z jarmużu to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Surówka jest niskokaloryczna i ma dużą objętość, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Surówka ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.