Surówka z czerwonej kapusty na ciepło
- Cebula (100 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Jabłko (160 g)
- Syrop klonowy (50 g)
- Ocet winny (45 ml)
- Kapusta czerwona (800 g)
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty na ciepło krok po kroku
Posiekaną cebulę podsmażaj na rozgrzanej oliwie przez 2 minuty.
Dodaj pokrojone w kostkę jabłko, syrop klonowy, ocet, przyprawy i wymieszaj.
Kapustę poszatkuj drobno.
Dodaj czerwoną kapustę do garnka i gotuj przez 20 minut bez przykrycia.
-
Surówka z czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty surowej
-
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem
-
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem
-
Surówka z czerwonej kapusty parzona
-
Surówka z czerwonej kapusty z olejem
-
Surówka do kaczki
-
Surówka z czerwonej kapusty do kebaba
-
Surówka z czerwonej kapusty gotowanej
-
Surówka z czerwonej kapusty Thermomix
-
Surówka z czerwonej kapusty bez majonezu
-
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty
-
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
-
Surówka z czerwonej kapusty fit
-
Surówki z czerwonej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z czerwonej kapusty na ciepło
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło to opcja dla wszystkich miłośników warzywnych dodatków. Jej przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a prezentuje się wspaniale. Wszyscy wiedzą, że choć wersja na surowo jest pyszna, to najlepsza jest ta podawana na ciepło.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty na ciepło, która będzie pyszna, a przy okazji naprawdę prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu sprzętów kuchennych. Jednak przyda się za to szatkownica, która pozwala na szybszą i mniej pracochłonną obróbkę wstępną. Ta surówka jest bardzo prosta, ale jednocześnie wciąż smaczna i ciekawa. Będzie dobrym rozwiązaniem również dla początkujących osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, ze względu na mały stopień skomplikowania. Potrzebna jest krótka obróbka termiczna, dzięki czemu całość nie zajmuje zbyt dużo czasu.
Przepis na surówkę z czerwonej kapusty na ciepło to doskonały pomysł na łatwy warzywny dodatek, który oczaruje wszystkich domowników. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy. Choć całość może wydawać się bardzo niepozorna, to takie połączenie smaków gwarantuje wysoką smakowitość potrawy. Jest tak dobra, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Ta surówka z białej kapusty posmakuje nawet największym krytykom kulinarnym. Ta surówka, nieco tylko odświeżona, jest dobrze znana każdemu, kto choć raz stołował się w tradycyjnej polskiej restauracji. Kapusta czerwona niestety nie gości w diecie zbyt często, a szkoda, gdyż zawiera naprawdę sporo cennych właściwości. Zawiera naprawdę sporo witaminy A, która nazywana jest substancją młodości nie bez powodu, dba ona bowiem o prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci, a także dobry wzrok. Dodatkowo kapusta dostarcza również witaminy C, która jest antyoksydantem o silnym działaniu przeciwnowotworowym, ale również wspiera działanie układu odpornościowego. W dodatku jest naprawdę świetnym źródłem antocyjanów, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu wspaniale chroni cały organizm. Ta surówka pozwala, by gościła w menu znacznie częściej.
Alergeny w surówce z czerwonej kapusty na ciepło
Lista alergenów dla surówki z czerwonej kapusty na ciepło przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze surówki z czerwonej kapusty na ciepło
To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.