Strogonow z szynki

Opublikowano: 03.02.2022 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetytczny strogonow z szynki
Strogonow z szynki
Strogonow z szynki to doskonała propozycja na jednogarnkowe danie. Można go podać na wiele okazji w tym także na obiad. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to wspaniałe danie obiadowe.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
923 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (1000 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Śmietana 18% (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na strogonow z szynki krok po kroku

Szynkę pokrój w paski.

W garnku rozgrzej olej i dodaj szynkę, smaż przez 10 minut.

Obierz cebulę i posiekaj w kostkę.

Posiekaj drobno czosnek.

Dodaj do garnka i smaż 2 minuty, wlej bulion i duś przez 20 minut.

W misce umieść mąkę pszenną, śmietanę i przecier pomidorowy.

Wlej do śmietany 4-5 łyżek gorącego bulionu i wymieszaj.

Wlej całość do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim lub gotowaną kaszą gryczaną.

Jak oceniasz przepis na strogonow z szynki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat strogonowa z szynki

Strogonow z szynki to wspaniały pomysł na pyszny obiad. Strogonow jest bardzo dobry do przechowywania w lodówce. Można go także zawekować w słoiki. Przepis na strogonow z szynki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szynka wieprzowa, cebula, czosnek, śmietana kwaśna, przecier pomidorowy, bulion drobiowy, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić strogonow z szynki? Szynkę pokrój w paski. W garnku rozgrzej olej i dodaj szynkę, smaż przez 10 minut. Obierz cebulę i posiekaj w kostkę. Posiekaj drobno czosnek. Dodaj do garnka i smaż 2 minuty, wlej bulion i duś przez 20 minut. W misce umieść mąkę pszenną, śmietanę i przecier pomidorowy. Wlej do śmietany 4-5 łyżek gorącego bulionu i wymieszaj. Wlej całość do garnka i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawaj ze świeżym pieczywem żytnim lub gotowaną kaszą gryczaną.

Szynka wieprzowa jest chudym kawałkiem tuszy wieprzowej. Zawiera małe ilości cholesterolu, nie musisz się więc obawiać, o jego poziom spożywając ten rodzaj mięsa. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu, a jego niedobór może prowadzić nawet do wystąpienia cukrzycy typu 2. Wybieraj zawsze mięso z hodowli bez antybiotyków. Cebula jest warzywem bardzo popularnym w kuchni. Zawiera bardzo dużą ilość witaminy C oraz kwercetynę. Obie te substancje mają silne działanie przeciw wolnym rodnikom. Cebula jest częstym dodatkiem do dań wegetariańskich, gdyż jej dodatek nadaje mięsnego aromatu.

Podsumowując gulasz można przygotować także z pieczarkami. Gęsty i kremowy sos jest dobry jako dodatek do kopytek lub placków ziemniaczanych. Strogonow świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Alergeny w strogonowie z szynki

Lista alergenów dla strogonowa z szynki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze strogonowa z szynki

na 100g gotowej potrawy

Strogonow z szynki to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Pyszny strogonow jest dość kaloryczny, dlatego, jeśli dbasz o linię zjedź połowę porcji. Śmietanę możesz zamienić na jogurt grecki lub naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
184.69
923.43
Białko (g)
7.90
39.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
3.87
19.37
Węglowodany przyswajalne (g)
3.60
17.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
15.22
76.10
Tłuszcze nasycone (g)
6.43
32.14
Tłuszcze nienasycone (g)
8.79
43.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.78
33.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.01
10.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.59
202.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
25.33
126.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.74
8.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.73
118.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.05
10.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.43
47.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
98.88
494.41
Potas (mg)
188.45
942.25
Wapń (mg)
26.33
131.67
Fosfor (mg)
101.14
505.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.88
59.40
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
2.82
Cynk (mg)
0.89
4.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny strogonowa z szynki 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania strogonowa z szynki

Koszt składników
117.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
1000 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 13
75.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śmietana 18%
500 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
5.50
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Bulion drobiowy
500 g
2 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
117.60