Stek z grilla
- Antrykot wołowy bez kości (800 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Pietruszka - 1 pęczek (20 g)
Przepis na stek z grilla krok po kroku
Mięso wyjmij z lodówki na 30-40 minut przed grillowaniem.
W misce umieść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodaj sól i wymieszaj dokładnie.
Rozgrzej grill i umieść mięso na ruszcie.
Grilluj przez 5 minut z każdej strony.
Mięso zdejmij z ognia i ułóż na talerzu.
Wierzch mięsa udekoruj masłem czosnkowym i solą.
Daj odpocząć mięsu około 10 minut.
Dopiero po tym czasie pokrój mięso w plastry.
Pokrojone mięso dopraw świeżo mielonym pieprzem.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Chateaubriand
-
Stek z tuńczyka
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek z rostbefu
-
Stek wieprzowy
-
Stek z cebulką
-
Antrykot drobiowy
-
Stek siekany
-
Marynata do steka
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Steki z udźca wołowego
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Steki
Więcej informacji na temat steku z grilla
Stek z grilla to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Grillowany stek wołowy sprawdzi się doskonale na bardziej uroczyste okazje. Smaczne mięso podawać można z rozmaitymi dodatkami takimi jak świeże lub grillowane warzywa, pieczywo czy kasze. Przepis na steki z grilla jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: stek wołowy z antrykotu, masło, czosnek, pietruszka, sól, pieprz.
Jak zrobić steki z grilla? Mięso wyjmij z lodówki na 30-40 minut przed grillowaniem. W misce umieść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj sól i wymieszaj dokładnie. Rozgrzej grill i umieść mięso na ruszcie. Grilluj przez 5 minut z każdej strony. Mięso zdejmij z ognia i ułóż na talerzu. Wierzch mięsa udekoruj masłem czosnkowym i solą. Daj odpocząć mięsu około 10 minut. Dopiero po tym czasie pokrój mięso w plastry. Pokrojone mięso dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała. Czosnek jest warzywem o właściwościach przeciwzapalnych, zawiera dużo witaminy C. Wzmacnia odporność, a także pomaga w leczeniu przeziębienia i chroni nasz organizm przed nowotworami. Natka pietruszki jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także składniki mineralne takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.
Podsumowując najlepsze mięso wołowe z grilla sprawdzi się na smaczny obiad dla całej rodziny. Wiesz już jak przygotować mięso, aby było smaczne. To, jak długo grillować zależy od grubości steka oraz od preferowanego stopnia wysmażenia mięsa. Jeśli nie lubisz krwawego steku, dodaj po 2 minuty grillowania na stronę. Pyszne steki podawać można także na zimno. Steki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.
Alergeny w steku z grilla
Lista alergenów dla steku z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze steku z grilla
Stek z grilla to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso wołowe zawiera ponadto dużą ilość składników mineralnych i witamin niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.