Przepis na stek z rostbefu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia grillowa, ręcznik papierowy

Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem.

Ręcznikiem papierowym osusz mięso.

Chwilę przed smażeniem mięso posól z dwóch stron.

Patelnie grillową natłuścić olejem rzepakowym i rozgrzej.

Na dobrze rozgrzaną patelnię ułóż plastry mięsa i smaż przez około 2 minuty po każdej stronie (mięso przełóż przy pomocy łopatki, a nie widelca).

Usmażony stek przełóż na talerz i pozostaw na około 3 minuty, następnie przypraw zmielonym pieprzem.

Stek z rostbefu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Stek z rostbefu podany na drewnianej desce do krojenia.
Stek z rostbefu
Koszt przygotowania dania
16.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
375 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Stek z rostbefu - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o steku z rostbefu

Stek z rostbefu doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny stek wołowy doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. W dalszej części dowiesz się jak przygotować dobry stek, aby nie był twardy. Sprawdzony przepis na stek z rostbefu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego - ważne aby przestrzegać kilku ważnych zasad podczas smażenia mięsa. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty: rostbef wołowy, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

Jak zrobić stek z rostbefu? Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem. Ręcznikiem papierowym osusz mięso. Chwilę przed smażeniem mięso posól z dwóch stron. Patelnię grillową natłuścić olejem rzepakowym i rozgrzej. Na dobrze rozgrzaną patelnię ułóż plastry mięsa i smaż przez około 2 minuty po każdej stronie (mięso przełóż przy pomocy łopatki, a nie widelca). Usmażony stek przełóż na talerz i pozostaw na około 3 minuty, następnie przypraw zmielonym pieprzem. Stek z rostbefu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Stek z rostbefu może mieć różne poziomy wysmażenia, począwszy od krwistego, skończywszy na bardzo dobrze wysmażonym. My proponujemy stek medium, czyli z delikatnie różowym środkiem. Najlepsza do smażenia steku jest wołowina sezonowana, którą kupić można już w wielu sklepach. Mięso musi mieć temperaturę pokojową, a smażyć należy je na mocno nagrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego lub masła klarowanego.

Podsumowując smaczny stek z rostbefu stanowi doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Stek jest najlepszy do spożycia po kilku minutach od smażenia. Warto podać go z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz surówek ze świeżych warzyw. Ważne jest, aby nie przewracać mięsa widelcem, ponieważ soki zgromadzone wewnątrz mięsa wypłyną i mięso stanie się twarde. Podczas smażenia rostbefu zależy nam na zachowaniu delikatnej struktury. Stek z rostbefu może mieć kilka stopni wysmażenia.

Wartości odżywcze steku z rostbefu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
187.62 kcal
375.24 kcal
Białko
18.19 g
36.38 g
Fenyloalanina
0.73 mg
1.47 mg

Węglowodany w steku z rostbefu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
12.20 g
24.40 g
Tłuszcze nasycone
4.39 g
8.78 g
Tłuszcze nienasycone
7.81 g
15.62 g
Tłuszcze jednonasycone
6.04 g
12.08 g
Tłuszcze wielonasycone
1.77 g
3.54 g
Cholesterol
74.29 mg
148.57 mg

Witaminy w przepisie na stek z rostbefu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na stek z rostbefu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
72.38 mg
144.76 mg
Potas
313.33 mg
626.67 mg
Wapń
10.48 mg
20.95 mg
Żelazo
0.74 mg
1.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny steku z rostbefu 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w steku z rostbefu

Lista alergenów dla steku z rostbefu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na stek z rostbefu

Cena przygotowania steku z rostbefu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rostbef wołowy
400 g
4 plastry
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
47.00
Jak oceniasz przepis na stek z rostbefu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób