Stek z rostbefu

Opublikowano: 23.07.2022 r., 10:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysty stek na drewnianej desce
Stek z rostbefu
Stek to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Stek z rostbefu możesz podać sałatką, puree ziemniaczanym lub pieczonymi ziemniakami. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
375 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Rostbef wołowy - 4 plastry (400 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, ręcznik papierowy

Przepis na stek z rostbefu krok po kroku

Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem.

Ręcznikiem papierowym osusz mięso.

Chwilę przed smażeniem mięso posól z dwóch stron.

Patelnie grillową natłuścić olejem rzepakowym i rozgrzej.

Na dobrze rozgrzaną patelnię ułóż plastry mięsa i smaż przez około 2 minuty po każdej stronie (mięso przełóż przy pomocy łopatki, a nie widelca).

Usmażony stek przełóż na talerz i pozostaw na około 3 minuty, następnie przypraw zmielonym pieprzem.

Stek z rostbefu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na stek z rostbefu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat steku z rostbefu

Stek z rostbefu doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Pyszny stek wołowy doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych, sezonowych warzyw. W dalszej części dowiesz się jak przygotować dobry stek, aby nie był twardy. Sprawdzony przepis na stek z rostbefu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego - ważne aby przestrzegać kilku ważnych zasad podczas smażenia mięsa. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty: rostbef wołowy, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

Jak zrobić stek z rostbefu? Mięso wyjmij z lodówki na godzinę przed smażeniem. Ręcznikiem papierowym osusz mięso. Chwilę przed smażeniem mięso posól z dwóch stron. Patelnię grillową natłuścić olejem rzepakowym i rozgrzej. Na dobrze rozgrzaną patelnię ułóż plastry mięsa i smaż przez około 2 minuty po każdej stronie (mięso przełóż przy pomocy łopatki, a nie widelca). Usmażony stek przełóż na talerz i pozostaw na około 3 minuty, następnie przypraw zmielonym pieprzem. Stek z rostbefu podawaj bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Stek z rostbefu może mieć różne poziomy wysmażenia, począwszy od krwistego, skończywszy na bardzo dobrze wysmażonym. My proponujemy stek medium, czyli z delikatnie różowym środkiem. Najlepsza do smażenia steku jest wołowina sezonowana, którą kupić można już w wielu sklepach. Mięso musi mieć temperaturę pokojową, a smażyć należy je na mocno nagrzanej patelni z dodatkiem oleju rzepakowego lub masła klarowanego.

Podsumowując smaczny stek z rostbefu stanowi doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Stek jest najlepszy do spożycia po kilku minutach od smażenia. Warto podać go z dodatkiem upieczonych ziemniaków oraz surówek ze świeżych warzyw. Ważne jest, aby nie przewracać mięsa widelcem, ponieważ soki zgromadzone wewnątrz mięsa wypłyną i mięso stanie się twarde. Podczas smażenia rostbefu zależy nam na zachowaniu delikatnej struktury. Stek z rostbefu może mieć kilka stopni wysmażenia.

Alergeny w steku z rostbefu

Lista alergenów dla steku z rostbefu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na stek z rostbefu

Wartości odżywcze steku z rostbefu

na 100g gotowej potrawy

Stek z rostbefu to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Stek stanowi dobre źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
187.62
375.24
Białko (g)
18.19
36.38
Fenyloalanina (mg)
0.73
1.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.20
24.40
Tłuszcze nasycone (g)
4.39
8.78
Tłuszcze nienasycone (g)
7.81
15.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.04
12.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
3.54
Cholesterol (mg)
74.29
148.57

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
72.38
144.76
Potas (mg)
313.33
626.67
Wapń (mg)
10.48
20.95
Żelazo (mg)
0.74
1.49
Szacunkowy indeks glikemiczny steku z rostbefu 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steku z rostbefu

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rostbef wołowy
400 g
4 plastry
40.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 400 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
47.00