Stek wołowy z grilla

Opublikowano: 08.04.2021 r., 15:47 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pokrojony, średnio wysmażony stek wołowy z grilla na drewnianej desce.
Stek wołowy z grilla
Soczyste odpowiednio wysmażone mięso z frytkami i sałatką coleslaw. Stek z wołowy z grilla, czyli obowiązkowa potrawa podczas każdego sezonu grillowego.
Przygotowanie 20 min
279 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Polędwica wołowa (150 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla

Przepis na stek wołowy z grilla krok po kroku

Czosnek obierz i drobno posiekaj.

Oliwę wymieszaj z czosnkiem.

Marynatą posmaruj steka.

Na 2-3 minuty przed grillowaniem posól mięso.

Steka grilluj na rozgrzanym grillu ok. 4-5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na stek wołowy z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,9% osób

Więcej informacji na temat steka wołowego z grilla

Stek wołowy z grilla to obowiązkowe danie podczas każdego grillowania z rodziną, czy przyjaciółmi. Jest najczęściej przygotowywanym na grillu mięsem i ciężko znaleźć osobę, która się na niego nie skusi. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, ten przepis sprawi z pewnością na stałe zagości w Waszej kuchni.

Wołowina uchodzi za mięso, które bardzo ciężko przyrządzić, zwłaszcza w formie steka, a cały proces wymaga dużych umiejętności. Dlatego odpowiedź na pytanie jak zrobić steka wołowego z grilla nie raz przysparza wielu trudności. W pewnym stopni jest to prawda i befsztyk czy stek grillowany mogą okazać się bardziej wymagające niż na przykład udka z kurczaka, czy mięsa z polędwicy wieprzowej, jednak wystarczy przestrzegać kilku, niezwykle ważnych zasad i nawet początkujący kucharze świetnie sobie poradzą.

Bardzo ważne jest, aby mięso pochodziło ze sprawdzonego źródła, a najlepiej sprawdzi się wołowina sezonowana, czyli poddana procesowi dojrzewania. Jak przyprawić mięso? Kluczowy jest dodatek przypraw w odpowiednim momencie - jeśli wołowinę posolimy za wcześnie, mięso stanie się twarde. Dlatego najlepiej robić to chwilę przed tym jak rozpoczniemy smażenie steka na grillu - nie utraci wtedy swojej soczystości. Z przypraw w pełni wystarczające będą sól i świeżo mielony w młynku pieprz.

Dla wielu najtrudniejszym etapem jest smażenie steka. Jak długo grillować stek wołowy? Zależne jest to od stopnia wysmażenia jaki chcemy uzyskać - najlepiej podsmażać mięso ok. 2,5 minuty na wysokim ogniu z dwóch stron, a następnie grillować w miejscu gdzie panuje niższa temperatura, aby mięso ścięło się w środku. Można zaopatrzyć się w specjalistyczne termometry do mięs, dzięki którym będziemy mieli pewność co do stopnia wysmażenia.

Skoro wiesz już jak przyrządzić idealnego steka czas pomyśleć o dodatkach. W tej roli świetnie sprawdzi się masło ziołowe z czosnkiem, szczypiorkiem i tymiankiem, a także młode ziemniaki, gotowane, grillowane lub prosto z ogniska. Mięso można podać również z frytkami, pieczonymi warzywami, czy sałatką.

Alergeny w steku wołowym z grilla

Lista alergenów dla steka wołowego z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na stek wołowy z grilla

Wartości odżywcze steka wołowego z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
174.78
279.65
Białko (g)
18.11
28.97
Fenyloalanina (mg)
0.75
1.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
1.03
1.66
Węglowodany przyswajalne (g)
0.97
1.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
10.46
16.74
Tłuszcze nasycone (g)
4.52
7.23
Tłuszcze nienasycone (g)
5.95
9.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.13
8.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
1.30
Cholesterol (mg)
73.12
117.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.50
0.80
Witamina B12 (µg (mcg))
1.19
1.91
Witamina C (mg)
0.97
1.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.69
1.10
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.13
Ryboflawina (mg)
0.28
0.46
Niacyna (mg)
7.93
12.70
Foliany (µg (mcg))
12.28
19.65
Beta karoten (µg (mcg))
0.16
0.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
71.84
114.95
Potas (mg)
321.00
513.60
Wapń (mg)
16.00
25.60
Fosfor (mg)
200.72
321.15
Magnez (mg)
23.28
37.25
Żelazo (mg)
0.80
1.28
Cynk (mg)
2.43
3.88
Miedź (mg)
0.11
0.18
Mangan (mg)
0.08
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny steka wołowego z grilla 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steka wołowego z grilla

Koszt składników
83.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
150 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 150 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Oliwa z oliwek
5 ml
1 łyżeczka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 5 ml
Koszt składników
83.00