Przepis na stek z cebulką krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone wieprzowe 300 g
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • Masło 15 g
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia grillowa, tarka, łopatka drewniana

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.

Cebulę razem ze szczyptą soli i pieprzu dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj.

Z mięsa uformuj kotlety.

Na patelni rozgrzej masło z rozmarynem.

Wyłóż kotlety na patelnię i smaż po 2 minuty z każdej strony. Następnie zależnie od stopnia wysmażenia smaż je jeszcze 1-3 minuty.

Po usmażeniu zostaw steki na 5 minut i dopiero podawaj.

Steki z cebulką na czarnym talerzu z warzywami. Talerz leży na białym, drewnianym stole i biało-czerwonej ściereczce. Obok znajduje się zgrillowane pieczywo, przyprawy i sztućce.
stek z cebulką
Koszt przygotowania dania
6.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
312 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Stek z cebulką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o steku z cebulką

Stek z cebulką zrobiony jest z mięsa mielonego i to dodatkowo wieprzowego, co kłóci się z tym, co normalnie nazywane jest stekiem. Klasycznie stek przygotowuje się z mięsa wołowego i to z całego plastra mięsa, nie z mielonego. Steki smaży się dosyć krótko, często z dodatkiem masła i ziół. Czas smażenia zależy od stopnia wysmażenia mięsa, który chcemy uzyskać. Najczęściej amerykanie dzielą wysmażenie steków na 3 poziomy:

- rare — stek krwisty, który w środku ma widoczne surowe mięso,

- medium — stel średnio wysmażony,

- well done — mięso, które jest w środku w pełni usmażone.

Przepis na stek z cebulką to bardziej burger niż stek. Mięso, którego użyjemy, będzie mielone i wieprzowe.

Jak zrobić stek z cebulką?

Zaczynamy od posiekanej cebulki w drobną kostkę lub starcia jej na tarce. Następnie łączymy befsztyk wieprzowy z cebulą i opcjonalnie przyprawami. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy kotlety. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z masłem i opcjonalnie ziołami, na przykład z rozmarynem. Zależnie od tego, jak wysmażone chcemy steki i jak grube zrobimy kotlety, to smażymy je po około 2 minuty z każdej strony, a potem jeszcze od 1 minuty do 3 zależnie od stopnia wysmażenia. Kotlety należy przekręcić przy pomocy łopatki, aby się nie rozpadły. Zarówno tych steków, jak i klasycznych nie podajemy, od razu po usmażeniu, tylko dajemy im 5-7 minut, żeby mięso odpoczęło. Po tym czasie możesz już podawać mięso. Klasycznymi dodatkami do steka są frytki lub pieczone ziemniaczki i warzywa, mogą być to zarówno świeże warzywa, jak i gotowane, na przykład szparagi lub brokuły.

Steki wieprzowe mielone z cebulą możesz podać całej rodzinie, ponieważ mięso mielone da radę pokroić nawet małe dziecko, co przy klasycznych stekach jest ciężkie, ponieważ do ich krojenia potrzebny jest ostry nóż — możesz to zaobserwować w wielu restauracjach, które specjalizują się w stekach i do ich krojenia podają gościom specjalne noże. Przy mielonym steku nie będzie takiego problemu, ponieważ mięso jest już rozdrobnione.

Wartości odżywcze steka z cebulką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (140g)
Energia (kalorie)
223.46 kcal
312.85 kcal
Białko
12.38 g
17.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (140g)
Tłuszcz
18.06 g
25.29 g
Tłuszcze nasycone
9.01 g
12.61 g
Tłuszcze nienasycone
9.06 g
12.68 g
Tłuszcze jednonasycone
7.58 g
10.61 g
Tłuszcze wielonasycone
1.48 g
2.07 g

Witaminy w przepisie na stek z cebulką

Na 100g
Na porcję (140g)
Tiamina
0.53 mg
0.75 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.25 mg
Niacyna
3.13 mg
4.38 mg
Foliany
8.43 µg (mcg)
11.80 µg (mcg)
Beta karoten
10.89 µg (mcg)
15.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na stek z cebulką

Na 100g
Na porcję (140g)
Sód
41.39 mg
57.95 mg
Potas
242.36 mg
339.30 mg
Wapń
16.61 mg
23.25 mg
Fosfor
133.11 mg
186.35 mg
Magnez
16.14 mg
22.60 mg
Żelazo
0.68 mg
0.95 mg
Cynk
1.62 mg
2.26 mg
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny steka z cebulką 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w steku z cebulką

Lista alergenów dla steka z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, rozmaryn.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania steka z cebulką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Masło
15 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Liczba porcji:
Razem
16.00
Łączny koszt
6.69
Jak oceniasz przepis na stek z cebulką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób