Steki

steki

Steki to kawałki mięsa, które przygotowuje się na różne sposoby. Najpopularniejsze steki to te średnio wysmażone, z których nie wyciekają już soki, a mięso dalej pozostaje soczyste i miękkie. Do tej potrawy najczęściej wykorzystuje się mięso wołowe, które jest bogatym źródłem białka oraz witamin z grupy B. Odpowiednie dodatki do steków to zarówno gotowane na parze warzywa, jak i domowe frytki oraz sosy.

Najciekawsze przepisy w temacie steki

Przepisy w temacie steki

Najciekawsze artykuły w temacie steki

Steki – najlepsze propozycje na wyjątkowe steki i dodatki do nich

Stek to duży kawałek mięsa, który można smażyć na kilka sposób. Najczęściej przygotowuje się go z wołowiny, ale nie jest to jedyny rodzaj mięsa, z którego możemy zrobić steki. Możemy je podawać z różnymi dodatkami. Przedstawiamy rodzaje steków i sposób ich przygotowania!

Charakterystyka i wartości odżywcze – steki

Rodzaje steków

Stek to kawałek mięsa, który został ukrojony w poprzek włókiem mięśniowych. Najczęściej podawany jest stek z wołowiny, ale może być też z wieprzowiny lub z koniny. Stekami nazywane są także kawałki ryby, tzw. dzwonki. Jest to danie charakterystyczne dla Stanów Zjednoczonych, ale tak naprawdę steki z różnych zwierząt (m.in. z kangurów, reniferów, wielbłądów, bizonów, wielorybów) przyrządzano już od wieków na całym świecie. Ze względu na stopień usmażenia i część zwierzęcia, rozróżniamy kilka rodzajów steków. To mięso można przygotować na grillu lub na patelni.

Podział steków według rodzaju mięsa prezentuje się w następujący sposób:

  • stek T-Bone – ten stek przygotowuje się z rostbefu. Nazwa pochodzi od charakterystycznego wyglądu tego steka, a dokładniej znajdującej się w nim kości, która ma kształt litery „T”. Mięso wycina się z przedniej części polędwicy.
  • stek Rib Eye – bardzo popularny rodzaj steka, który przygotowuje się z antrykotu. Ma charakterystyczne oko tłuszczowe, dzięki któremu zawdzięcza swoją nazwę. To mięso zazwyczaj cechuje się dużym stopniem marmurkowatości, przez co jest soczyste i bardzo dobre.
  • filet Mignon – jest to drogi stek, ponieważ przygotowuje się go z polędwicy. Zazwyczaj smażenie tego steka jest krótkie i odbywa się w wysokiej temperaturze. Jest to bardziej delikatne mięso, przez co cechuje się łagodniejszym smakiem.
  • stek Porterhouse – mięso do tego steka pozyskuje się z tylnego końca polędwicy. Ten stek zawiera kręgi lędźwiowe, które również przypominają literę T, tak jak to jest w przypadku steka T-Bone. Jest to duży stek, który najczęściej grilluje się w dwóch temperaturach (najpierw wysokiej, potem niskiej).
  • stek Strip, New York Strip, stek nowojorski – ten stek przygotowuje się z grubego rostbefu. Mięso jest dość chude i delikatne, ale nie tak bardzo, jak polędwica. Ten stek zazwyczaj jest duży i nieco twardszy od pozostałych.

Stopnie wysmażenia steków

Blue to stek, który jest najkrócej smażony. Obróbka termiczna trwa dosłownie chwilę, a mięso może być nawet fioletowe w środku oraz zimne. Z mięsa wypływa krew, a stek jest bardzo miękki.

Rare to tzw. krwisty stek lub mocno krwisty. Z zewnątrz białko jest ścięte, ale jest to warstwa zaledwie kilku milimetrów. Stek wystarczy obsmażyć z każdej strony, lecz w środku mięso powinno pozostać surowe i krwiste – po przekrojeniu steka powinna sączyć się z niego krew. Temperatura mięsa to ok. 45-50 stopni C.

Medium-rare to średnio krwisty stek. Z tego mięsa również powinna wpływać krew, ale warstwa ściętego białka jest już trochę większa i ma brązowy kolor. Temperatura mięsa w środku to ok. 50-55 stopni C. Stek powinien być wciąż miękki.

Medium to najpowszechniejszy stopień wysmażenia mięsa. Ten stek ma w środku jasnobrązowy kolor, który przechodzi w różowy. Nie wpływa z niego krew. Pomimo to mięsa wciąż powinno być soczyste. Temperatura mięsa to ok. 60-65 stopni C.

Medium-well to średnio mocno wypieczony stek, który ma brązowe lub delikatnie różowe wnętrze, a z zewnątrz jest ciemnobrązowy. Jeśli mięso zostanie odpowiednio przygotowane, stek powinien pozostać soczysty. Temperatura w środku to ok. 65-70 stopni C.

Well-done to najdłużej smażony stek, tzw. dobrze wypieczony. Białko w całym mięsie powinno być ścięte, a cały stek powinien być brązowy. Temperatura mięsa to ok. 70-80 stopni C. Ten stek nie jest już tak soczysty, a za to bardziej twardy.

Wartości odżywcze steków – dlaczego warto je jeść?

To, jakie wartości odżywcze wniesie do naszego organizmu stek, uzależnione jest od tego, z jakiego mięsa zostanie przygotowany i jak mocno będzie wysmażony. Niektóre kawałki mięsa będą mniej kaloryczne, a inne bardziej. Warto zdecydować się na stek z wołowiny, ponieważ to mięso nie tylko jest źródłem białka, ale też różnych witamin.

Wołowina zawiera witaminy z grupy B (w tym B1, B6, B12), a także cynk, sód, fosfor oraz żelazo. Do tego wołowina, w porównaniu do innych mięs czerwonych, zawiera najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Umiarkowane spożywanie wołowego mięsa przyczynia się do budowania masy mięśniowej, regulacji metabolizmu oraz odnowy komórek. Zawartość witamin z grupy B korzystanie wpływa na skórę i mózg.

Jednak steki wołowe nie są polecane dla wszystkich. To mięsa zawiera dużo cholesterolu, więc nie jest wskazane dla osób z hipercholesterolemią. Należy pamiętać o zrównanej diecie i spożywaniu także produktów pochodzenia roślinnego. Warto wiedzieć, że surowe mięso może zawierać pasożyty oraz bakterie, które nie zostaną zabite w czasie obróbki termicznej (będzie za krótka). Z tego względu słabo wysmażone steki nie są polecane dla kobiet w ciąży. Częste spożywanie mięsa wołowego może przyczynić się do chorób układu krążenie, zapalenia stawów oraz do powstania nowotworów.

Przepis na stek – jak zrobić idealnie steki?

Długi czy krótki czas – jak długo smażyć steki?

Wszystko zależy od tego, na jakim stopniu wysmażanie nam zależy. Warto wiedzieć, że pomiędzy jednym a drugim może być zaledwie minuta różnicy, dlatego w czasie przygotowania steków należy mieć to na uwadze.

Czas, który potrzebujemy, aby osiągnąć odpowiednio wysmażony stek, prezentuje się w następujący sposób:

  • blue – 2-3 minuty.
  • rare – 4-5 minut.
  • medium-rare – 6-8 minut.
  • medium – 9-10 minut.
  • medium-well – 12-14 minut.
  • well-done – 16-20 minut.

Podana tutaj długość smażenia jest tylko przykładem, na który warto wziąć poprawkę. Znaczenie ma to, jak grube będzie mięso i z której części zwierzęcia pochodzi. Istotna jest także temperatura mięsa przed jego smażeniem oraz urządzenie, na którym przygotowujemy nasz stek.

Praktyka czyni mistrza. Nie należy zrażać się, gdy za pierwszym czy drugim razem stek nie wyjdzie nam tak, jak tego chcieliśmy. Najlepiej próbować na różne sposoby, aby odkryć własną technikę przygotowywania steków.

Jak zrobić dobry stek wołowy?

Wybierając mięso na steki, należy zwrócić uwagę na zawartość tłuszczu. Są to białe linie, które tworzą w mięsie charakterystyczny wzór, tzw. marmurkowanie. Za sprawą tego tłuszczu mięso jest soczyste i ma wyśmienity smak, ale jego nadmiar nie jest wskazany. Najlepiej wybierać takie kawałki mięsa, które w środku nie mają zbyt grubych fragmentów tłuszczu. Większe fragmenty z boku mięsa wystarczy odciąć.

Przede wszystkim warto pamiętać o tym, aby wyciągnąć mięso wcześniej z lodówki. Mięso musi mieć temperaturę pokojową, a my musimy odcisnąć wszelką wodę (np. za pomocą ręcznika papierowego). Stek możemy smażyć na patelni grillowej, ceramicznej lub ze stali nierdzewnej. Jeśli zależy nam na tym, aby mięso miało dymny aromat, należy przygotować go na grillu.

Przepis na dobry stek wołowy nie zawiera wielu składników. Tak naprawdę wystarczy jedynie sól i pieprz, aby dobrze doprawić mięso. Należy natrzeć je tym tuż przed smażeniem, ale trzeba zachować umiar (soli i pieprzu nie powinno być za dużo). Pamiętaj, aby przed włożeniem mięsa na patelnię dobrze rozgrzać tłuszcz. Do smażenia steka możesz użyć oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Gdy smażenie dobiegnie końca, pamiętaj o tym, aby odstawić mięso na ok. 5 minut, zanim zaczniesz je kroić, aby soki mogły się związać.

Steki można podawać z różnymi dodatkami. Odpowiednie będą zarówno gotowane na parze warzywa, jak i pieczone ziemniaki lub frytki, przysmażony na patelni szpinak z serem feta albo sosy (m.in. musztardowe, serowe).

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto