Steki z udźca wołowego

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Steki z udźca wołowego podane na drewnianej desce.
Steki z udźca wołowego
Steki z udźca wołowego to doskonała opcja na smaczne danie, które zachwyci każdego miłośnika wołowiny. Są soczyste, a przy tym proste do przygotowania i smaczne.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 8 min
280 kcal
Kcal w porcji
138 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udziec wołowy (500 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na steki z udźca wołowego krok po kroku

Steki dopraw solą i pieprzem z obu stron i odstaw do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie smaż na roztopionym i sklarowanym maśle 2 minuty na stronę.

Na koniec steki posmaruj masłem.

Podawaj oprószone czarnym pieprzem.

Jak oceniasz przepis na steki z udźca wołowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,1% osób

Więcej informacji na temat steków z udźca wołowego

Steki z udźca wołowego to doskonała opcja na smaczne danie, które zachwyci każdego miłośnika wołowiny. Są soczyste, a przy tym proste do przygotowania i smaczne.

Przepis na steki z udźca wołowego to pomysł na smaczne wykorzystanie mięsa wołowego. Najlepsze steki, to te przygotowane samodzielnie w domu. Te domowe można przygotować tak, jak się lubi. Ma wyrazisty smak, a także wspaniały aromat. To danie, które choć łatwe, to wciąż przysparza wiele problemów przy przygotowaniu. Można go przygotować w wersji dobrze przysmażonej i krwistej, w zależności od preferencji. Warto połączyć go z zieloną sałatką, która sprawi, że posiłek będzie zdrowszy i bardziej zbilansowany. Całość jest niezwykle prosta i można ją wykonać w kilka chwil. By przygotować to danie wystarczy tylko kawałek mięsa, tłuszcz i patelnia. W tym wypadku najlepiej zmieszać oliwę i masło, gdyż tworzą one razem pyszny sos, wzbogacający mięso. Tak przygotowany stek jest naprawdę pyszny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić steki z udźca wołowego, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dania z wołowiny nie cieszą się tak dużą popularnością, jednak warto po nie sięgać ze względu na doskonały smak. Całość zabiera bardzo mało czasu, a mięsa nie trzeba wcześniej marynować, dzięki czemu będzie idealną opcją na posiłek dla zabieganych osób. W przypadku tego dania minimalizm jest jak najbardziej pożądany, dlatego im mniej przypraw się do niego dodaje tym lepiej. Choć można podawać steka z sosem, to jednak nie jest to zupełnie potrzebne, gdyż samo mięso smakuje po prostu fantastycznie. Mięso wołowe nie cieszy się zbytnią popularnością, ze względu na jego cenę. Jednak to bardzo smaczny gatunek. Jest również niezwykle wartościowe. Dostarcza bardzo dużo żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego stek wołowy świetnie sprawdzi się w diecie osób z anemią. Warto wybierać dobrej jakości mięso, ze sprawdzonych punktów, by cieszyć się wszystkimi wartościami.

Alergeny w stekach z udźca wołowego

Lista alergenów dla steków z udźca wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze steków z udźca wołowego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(138g)
Energia (kcal)
203.36
280.64
Białko (g)
17.44
24.07
Fenyloalanina (mg)
0.70
0.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(138g)
Węglowodany (g)
0.01
0.01
Węglowodany przyswajalne (g)
0.01
0.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(138g)
Tłuszcz (g)
14.47
19.97
Tłuszcze nasycone (g)
8.84
12.21
Tłuszcze nienasycone (g)
5.63
7.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.89
6.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
1.02
Cholesterol (mg)
90.45
124.83

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(138g)
Witamina A (µg (mcg))
62.18
85.81
Witamina B6 (mg)
0.45
0.61
Witamina B12 (µg (mcg))
1.17
1.61
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.44
0.60
Retinol (µg (mcg))
61.00
84.18
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.28
0.38
Niacyna (mg)
7.68
10.59
Foliany (µg (mcg))
12.09
16.69
Beta karoten (µg (mcg))
14.36
19.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(138g)
Sód (mg)
70.09
96.73
Potas (mg)
301.27
415.76
Wapń (mg)
12.18
16.81
Fosfor (mg)
192.18
265.21
Magnez (mg)
22.00
30.36
Żelazo (mg)
0.71
0.98
Cynk (mg)
2.33
3.21
Miedź (mg)
0.10
0.14
Mangan (mg)
0.03
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny steków z udźca wołowego 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steków z udźca wołowego

Koszt składników
28.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
500 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
23.00
Za 500 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
28.00