Chateaubriand

Opublikowano: 17.05.2022 r., 11:45 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stek chateaubriand na talerzu
Chateaubriand
Chateaubriand, czyli stek wołowy z sosem to jedno z popularnych, wykwintnych dań kuchni francuskiej.
Przygotowanie 35 min
516 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula szalotka - 3 sztuki (60 g)
  • Ocet winny - 2 łyżki (20 ml)
  • Wino białe wytrawne - 2 łyżki (20 ml)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, estragon świeży
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, duży garnek, miska, rondelek, trzepaczka do jajek

Przepis na chateaubriand krok po kroku

Zacznij od przygotowania sosu.

Szalotki obierz i drobno posiekaj.

Przełóż do rondelka, zalej winem, octem, dodaj estragon i gotuj na małym ogniu.

Przecedź przez sitko i znowu przelej do rondelka.

Rondelek umieść w naczyniu z gotującą się wodą i całość ubijaj trzepaczką, dodając kolejno po jednym żółtku i kawałki masła, aż sos zgęstnieje.

Dopraw.

Przygotuj stek. Polędwicę pokrój w grube (ok. 6 cm) plastry. Każdy plaster skrop oliwą.

Rozgrzej patelnię i każdy plaster smaż po ok. 5 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na chateaubriand
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat chateaubriand

Chateaubriand to jedno z najbardziej wykwintnych dań kuchni francuskiej. Oznacza befsztyk wołowy podawany najczęściej z sosem berneńskim. Przepis na to pyszne danie francuskie z polędwicy wołowej pochodzi najprawdopodobniej z XIX wieku, a wymyślił je ówczesny, dziewiętnastowieczny pisać, polityk i dyplomata Francois Rene. To na jego polecenie pierwszy raz przyrządzono polędwicę w ten sposób. Jeśli lubisz francuską kuchnię, dania mięsne i szukasz pomysłu na smaczne, wykwintne danie koniecznie sprawdź jak zrobić Chateaubriand niczym z prawdziwej, francuskiej restauracji. To danie bardzo dobre na uroczyste okazje. Przepis na Chateaubriand z pozoru może wydawać się łatwy i prosty, wymaga jednak pewnej wprawy. Aby polędwica była smaczna, czas smażenia powinien być idealnie zaplanowany i kontrolowany. Najczęściej zaleca się jej smażenie przez około 5 minut z każdej strony – otrzymujemy wtedy średnio wysmażony, lekko krwisty w środku befsztyk wołowy. Dość wymagające jest również przygotowanie sosu – składniki, z których powstaje to szalotka, ocet winny, białe wytrawne wino, masło oraz żółta jaj. Najlepiej przygotować go przez usmażeniem polędwicy, ponieważ zajmuje więcej czasu. Choć tradycyjnie francuski befsztyk wołowy podaje się z sosem berneńskim, możesz też podać go z innym ulubionym sosem, na przykład z borowikami. Polędwica wołowa jest mięsem o wysokiej zawartości białka i żelaza o wysokiej biodostępności dla organizmu. Najbardziej kalorycznym elementem dania jest wspomniany sos, który powstaje w głównej mierze z masła i żółtek jaj. Jeśli to danie pojawia się w Twojej kuchni okazjonalnie, nie musisz się tym przejmować, jednak jeśli przygotowujesz je często, warto ograniczyć dodatek sosu. Pamiętaj też, że ze względu na to, że mięso jest lekko surowe w środku, najlepiej wybierać to z dobrych, pewnych źródeł, oraz że nie powinny go spożywać kobiety w ciąży.

Alergeny w chateaubriand

Lista alergenów dla chateaubriand przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
    • Wino białe wytrawne
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na chateaubriand nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze chateaubriand

na 100g gotowej potrawy

Polędwica wołowa jest bardzo dobrym źródłem żelaza o wysokiej biodostępności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
258.04
516.09
Białko (g)
13.30
26.60
Fenyloalanina (mg)
0.50
1.01
Brak danych dla: wino białe wytrawne, żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.57
3.13
Węglowodany przyswajalne (g)
1.32
2.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
21.80
43.59
Tłuszcze nasycone (g)
12.39
24.77
Tłuszcze nienasycone (g)
9.41
18.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.12
16.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
2.58
Cholesterol (mg)
139.20
278.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
128.33
256.66
Witamina B6 (mg)
0.35
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.94
1.87
Witamina C (mg)
0.61
1.22
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.55
Witamina E (mg)
1.03
2.06
Retinol (µg (mcg))
125.75
251.50
Tiamina (mg)
0.07
0.13
Ryboflawina (mg)
0.22
0.45
Niacyna (mg)
5.40
10.80
Foliany (µg (mcg))
18.82
37.64
Beta karoten (µg (mcg))
29.87
59.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
53.83
107.66
Potas (mg)
248.15
496.31
Wapń (mg)
20.66
41.32
Fosfor (mg)
162.06
324.13
Magnez (mg)
17.85
35.69
Żelazo (mg)
0.76
1.51
Cynk (mg)
1.79
3.58
Miedź (mg)
0.08
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny chateaubriand 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chateaubriand

Koszt składników
123.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula szalotka
60 g
3 sztuki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 60 g
Ocet winny
20 ml
2 łyżki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 20 ml
Wino białe wytrawne
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.57
Za 20 ml
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
123.00