Przepis na stek z cielęciny krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Steki z cielęciny delikatnie rozbij.

Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Nasmaruj olejem rzepakowym i grilluj na patelni.

Z każdej strony nie dłużej niż 8 minut.

steki z cielęciny
Stek z cielęciny
Koszt przygotowania dania
28.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
0

Stek z cielęciny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o steku z cielęciny

Stek z cielęciny to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Zatem jak przygotować pyszny stek? Poznaj przepis i zrób najlepszy stek.

Zaopatrz się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców.

Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego. Zależy jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe.

I to koniec, jak widzisz przepis na dobry stek z cielęciny jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.

Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.

Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.

Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.

Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.

Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa skorzystaj z rostbefu cielęcego. On będzie najlepszy. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcina sama w sobie należy do chudych mięs z mała zawartością tłuszczu. Skoro już wiesz jak zrobić stek z cielęciny, zaserwuj go swoim bliskim na obiad.

Wartości odżywcze steku z cielęciny

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
224.04 kcal
268.85 kcal
Białko
17.88 g
21.46 g
Fenyloalanina
0.72 mg
0.87 mg

Węglowodany w steku z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
16.44 g
19.73 g
Tłuszcze nasycone
6.24 g
7.49 g
Tłuszcze nienasycone
10.20 g
12.24 g
Tłuszcze jednonasycone
8.46 g
10.15 g
Tłuszcze wielonasycone
1.74 g
2.09 g
Tłuszcze trans
0.67 g
0.81 g
Cholesterol
47.12 mg
56.54 mg

Witaminy w przepisie na stek z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D
1.25 µg (mcg)
1.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na stek z cielęciny

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
99.04 mg
118.85 mg
Potas
190.38 mg
228.46 mg
Wapń
11.54 mg
13.85 mg
Żelazo
1.32 mg
1.58 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny steku z cielęciny 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w steku z cielęciny

Lista alergenów dla steku z cielęciny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na stek z cielęciny

Cena przygotowania steku z cielęciny

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina
500 g
4 plastry
28.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
28.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na stek z cielęciny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób