Antrykot drobiowy
- Antrykot z kurczaka - 2 plastry (400 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Rozmaryn suszony (3 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na antrykot drobiowy krok po kroku
Oliwę z oliwek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozmarynem.
Nasmaruj mięso i odstaw na godzinę.
Po tym czasie całość grilluj na patelni z każdej strony po 1-2 minuty.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Chateaubriand
-
Stek z tuńczyka
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek z rostbefu
-
Stek wieprzowy
-
Stek z cebulką
-
Stek z grilla
-
Stek siekany
-
Marynata do steka
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Steki z udźca wołowego
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Steki
Więcej informacji na temat antrykotu drobiowego
Antrykot drobiowy to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne drób należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.
Zatem jak zrobić antrykot drobiowy?
Zaopatrz się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców.
Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie warto przygotować marynatę z oliwy z oliwek, czosnku i rozmarynu. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej. Zależy, jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe. Po kilku minutach nasz kawałek mięsa jest smaczny.
I to koniec, jak widzisz, przepis na antrykot drobiowy jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.
Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.
Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.
Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.
Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.
Jeśli zależy Ci na jeszcze delikatniejszym kawałku mięsa, skorzystaj z rostbefu cielęcego. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcia sama w sobie należy do chudych mięs z małą zawartością tłuszczu przez to, że zwierzęta są kierowane do uboju na wczesnym etapie życia.
Skoro już wiesz przygotować mój sprawdzony przepis, zaserwuj go swoim bliskim, będzie to idealny pomysł na posiłek nie tylko na obiad. Przygotuj go samodzielnie i przekonaj się, że jest pyszny w smaku i jednym słowem, najlepszy. Będzie dobry dla wszystkich domowników.
Alergeny w antrykocie drobiowym
Lista alergenów dla antrykotu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na antrykot drobiowy
Wartości odżywcze antrykotu drobiowego
Nie zapominaj o świeżej porcji warzyw do mięsa. Idealnie sprawdzi się tutaj sałatka grecka lub gotowane warzywa.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.