Antrykot drobiowy

Opublikowano: 02.06.2023 r., 21:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
antrykot drobiowy
Antrykot drobiowy
Antrykot drobiowy to nie zbyt popularne danie i rzadko możemy spotkać je w restauracjach, dlatego tym bardziej poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 60 min
Grillowanie 2 min
314 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Antrykot z kurczaka 2 plastry (400 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
  • Rozmaryn suszony (3 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia grillowa

Przepis na antrykot drobiowy krok po kroku

Oliwę z oliwek wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i rozmarynem.

Nasmaruj mięso i odstaw na godzinę.

Po tym czasie całość grilluj na patelni z każdej strony po 1-2 minuty.

Jak oceniasz przepis na antrykot drobiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat antrykotu drobiowego

Antrykot drobiowy to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne drób należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Zatem jak zrobić antrykot drobiowy?

Zaopatrz się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców.

Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie warto przygotować marynatę z oliwy z oliwek, czosnku i rozmarynu. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej. Zależy, jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe. Po kilku minutach nasz kawałek mięsa jest smaczny.

I to koniec, jak widzisz, przepis na antrykot drobiowy jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.

Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.

Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.

Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.

Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.

Jeśli zależy Ci na jeszcze delikatniejszym kawałku mięsa, skorzystaj z rostbefu cielęcego. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcia sama w sobie należy do chudych mięs z małą zawartością tłuszczu przez to, że zwierzęta są kierowane do uboju na wczesnym etapie życia.

Skoro już wiesz przygotować mój sprawdzony przepis, zaserwuj go swoim bliskim, będzie to idealny pomysł na posiłek nie tylko na obiad. Przygotuj go samodzielnie i przekonaj się, że jest pyszny w smaku i jednym słowem, najlepszy. Będzie dobry dla wszystkich domowników.

Alergeny w antrykocie drobiowym

Lista alergenów dla antrykotu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na antrykot drobiowy

Wartości odżywcze antrykotu drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Nie zapominaj o świeżej porcji warzyw do mięsa. Idealnie sprawdzi się tutaj sałatka grecka lub gotowane warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
157.42
314.84
Białko (g)
20.97
41.93
Fenyloalanina (mg)
0.86
1.72
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.21
2.42
Węglowodany przyswajalne (g)
0.86
1.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.34
0.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.16
14.31
Tłuszcze nasycone (g)
2.23
4.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.93
9.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.03
8.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.79
Cholesterol (mg)
67.44
134.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
9.39
18.79
Witamina B6 (mg)
0.79
1.58
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.39
Witamina C (mg)
1.14
2.29
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.18
2.37
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.31
16.63
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Niacyna (mg)
8.89
17.78
Foliany (µg (mcg))
10.51
21.02
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.23
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
42.40
84.80
Potas (mg)
324.47
648.94
Wapń (mg)
17.71
35.43
Fosfor (mg)
200.79
401.57
Magnez (mg)
27.97
55.94
Żelazo (mg)
0.61
1.22
Cynk (mg)
0.68
1.35
Miedź (mg)
0.05
0.10
Mangan (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny antrykotu drobiowego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania antrykotu drobiowego

Koszt składników
40.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Antrykot z kurczaka
400 g
2 plastry
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Rozmaryn suszony
3 g
1.60
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 3 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
40.60