Przepis na stek z antrykotu krok po kroku

Składniki
  • antrykot wołowy bez kości 250 g
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
  • Masło 50 g 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso przez 3 minuty.

Dodaj na patelnię masło, sól, pieprz i tymianek.

Smaż kolejne 3 - 4 minuty.

Stek z antrykotu podany na desce.
stek z antrykotu
Koszt przygotowania dania
2.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
623 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
0

Stek z antrykotu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o steku z antrykotu

Stek z antrykotu to wybór świetny dla wszystkich miłośników mięsnych specjałów. Ma wyrazisty smak, a także wspaniały aromat. To danie, które choć łatwe, to wciąż przysparza wiele problemów przy przygotowaniu. Można go przygotować w wersji dobrze przysmażonej i krwistej, w zależności od preferencji. Warto połączyć go z zieloną sałatką, która sprawi, że posiłek będzie zdrowszy i bardziej zbilansowany.

Przepis na stek z antrykotu jest niezwykle prosty, dlatego świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Całość zabiera bardzo mało czasu, a mięsa nie trzeba wcześniej marynować, dzięki czemu będzie idealną opcją na posiłek dla zabieganych osób. W przypadku tego dania minimalizm jest jak najbardziej pożądany, dlatego im mniej przypraw się do niego dodaje tym lepiej. Choć można podawać steka z sosem, to jednak nie jest to zupełnie potrzebne, gdyż samo mięso smakuje po prostu fantastycznie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić stek z antrykotu, by był bardzo delikatny i miękki, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość jest niezwykle prosta i można ją wykonać w kilka chwil. By przygotować to danie wystarczy tylko kawałek mięsa, tłuszcz i patelnia. W tym wypadku najlepiej zmieszać oliwę i masło, gdyż tworzą one razem pyszny sos, wzbogacający mięso. Tak przygotowany stek jest naprawdę pyszny.

To tak dobry sposób na mięso, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Mięso wołowe nie cieszy się zbytnią popularnością, ze względu na jego cenę. Jednak to bardzo smaczny gatunek. Jest również niezwykle wartościowe. Dostarcza bardzo dużo żelaza, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego stek wołowy świetnie sprawdzi się w diecie osób z anemią. Warto wybierać dobrej jakości mięso, ze sprawdzonych punktów, by cieszyć się wszystkimi wartościami.

To doskonała opcja na obiad, ze względu na dużą zawartość białka. Jest niezwykle sycące i idealnie komponuje się z kaszą i sałatką. Z tego przepisu dowiesz się jak przyrządzić steka tak, by rozpływał się w ustach. Do jego przygotowania wystarczy krótkotrwałe smażenie, najlepiej na patelni żeliwnej. Całe przygotowanie zajmuje tylko kilka minut, więc to świetna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu.

Wartości odżywcze steka z antrykotu

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny steka z antrykotu 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w steku z antrykotu

Lista alergenów dla steka z antrykotu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, tymianek.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

W przepisie na stek z antrykotu nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • antrykot wołowy bez kości
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania steka z antrykotu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Antrykot wołowy bez kości
250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło
50 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na stek z antrykotu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób