Marynata do steka

Opublikowano: 18.05.2023 r., 22:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
marynata do steka
Marynata do steka
Wielu z nas ocenia przygotowanie steka za ciężkie zadanie, poznaj mój dzisiejszy przepis i przekonaj się, że wcale tak nie jest.
Przygotowanie 60 min
Smażenie 5 min
296 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Tymianek suszony (5 g)
  • Pieprz cayenne (5 g)
  • Rozmaryn suszony (5 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
lodówka

Przepis na marynatę do steka krok po kroku

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj rozgniecione przyprawy i zioła.

Całość wymieszaj z oliwą z oliwek.

Natrzyj mięso i odstaw do lodówki na 3 godziny.

Po tym czasie usmaż stek na rozgrzanej patelni.

Jak oceniasz przepis na marynatę do steka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,2% osób

Więcej informacji na temat marynaty do steka

Stek z dowolnego rodzaju mięsa to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. Sam zadecyduj, na jaki rodzaj mięsa postawisz, jedne z najlepszych steków powstają z cielęciny.

Należy ona do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Zatem jak powstaje marynata do steka?

Zaopatrz się w tych kilka podstawowych składników:

Ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, dodatkowo zioła – idealnie sprawdzi się tutaj rozmaryn, tymianek.

Zatem, jak zrobić marynatę do steków? Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj rozgniecione przyprawy i zioła. Całość wymieszaj z oliwą z oliwek. Natrzyj mięso i odstaw do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie usmaż stek na rozgrzanej patelni.

Ta sama marynata idealnie sprawdzi się też do steków wołowych. Skoro już znasz mój

sprawdzony przepis dowiedz się jak przygotować steki.

Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego. Zależy, jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe.

I to koniec, jak widzisz, przepis na stek z cielęciny jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.

Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.

Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.

Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.

Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.

Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa, skorzystaj z rostbefu cielęcego. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcia sama w sobie należy do chudych mięs z małą zawartością tłuszczu przez to, że zwierzęta są kierowane do uboju na wczesnym etapie życia.

Skoro już znasz mój przepis na marynatę do steków i wiesz jakie przyprawy użyć koniecznie wykorzystaj mój przepis. Przekonaj się, która wersja steków będzie dla Ciebie najlepsza. Z powyższą marynatą zapewniam Cię, że każda propozycja będzie smaczna i dobra dla każdego członka rodziny.

Alergeny w marynacie do steka

Lista alergenów dla marynaty do steka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynatę do steka

Wartości odżywcze marynaty do steka

na 100g gotowej potrawy

Taka aromatyczna marynata idealnie sprawdzi się też do innych rodzajów mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
593.36
296.68
Białko (g)
3.52
1.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
22.80
11.40
Węglowodany przyswajalne (g)
12.71
6.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
10.09
5.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
58.27
29.13
Tłuszcze nasycone (g)
11.03
5.51
Tłuszcze nienasycone (g)
47.24
23.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
40.39
20.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.85
3.43
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
220.55
110.27
Witamina B6 (mg)
0.66
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
22.73
11.36
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
11.26
5.63
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.16
0.08
Ryboflawina (mg)
0.18
0.09
Niacyna (mg)
1.46
0.73
Foliany (µg (mcg))
63.00
31.50
Beta karoten (µg (mcg))
2188.55
1094.27
Brak danych dla: rozmaryn suszony.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
16.45
8.23
Potas (mg)
417.00
208.50
Wapń (mg)
335.09
167.55
Fosfor (mg)
79.09
39.55
Magnez (mg)
58.36
29.18
Żelazo (mg)
15.22
7.61
Cynk (mg)
1.29
0.65
Miedź (mg)
0.22
0.11
Mangan (mg)
1.37
0.69
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty do steka 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty do steka

Koszt składników
28.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tymianek suszony
5 g
1.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 5 g
Pieprz cayenne
5 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 5 g
Rozmaryn suszony
5 g
1.60
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 5 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
28.10