Stek wieprzowy

Opublikowano: 19.09.2021 r., 11:36 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stek wieprzowy podany na żeliwnej patelni z ziołami.
Stek wieprzowy
Stek wieprzowy to świetna alternatywa dla klasycznego kotleta z mięsa wołowego. Ta opcja jest znacznie łatwiej dostępna, a równie smaczna, aromatyczna i sycąca.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
273 kcal
Kcal w porcji
126 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości 4 plastry (400 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Masło 1 łyżka (25 g)
  • Musztarda 2 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na stek wieprzowy krok po kroku

Schab opłucz i osusz. Mięso natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi. Nałóż na nie po 1 łyżeczce musztardy.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej masło.

Kiedy się roztopi smaż na tłuszczu kotlety po 5 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na stek wieprzowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat steka wieprzowego

Stek wieprzowy to świetna alternatywa dla bardziej znanej wersji wołowej. To danie, które jest niezwykle proste, ale również smaczne. Całość można przygotować w kilkanaście minut. W przypadku wieprzowiny nie można jednak przygotować mięsa w wersji krwistej, całość musi być dobrze usmażona. To mięso wspaniale komponuje się z frytkami z batata i ryżem.

Ten sprawdzony przepis na stek wieprzowy pozwoli ci przygotować danie jak z najlepszej restauracji. Całość jest dobrze zrobiona, aromatyczna i miękka. To mięso smakuje wyśmienicie i dobrze się prezentuje. Będzie świetnym wyborem dla miłośników mięsnych potraw.

Jeśli zastanawiasz jak zrobić stek wieprzowy, który będzie naprawdę smaczny i aromatyczny, to ta receptura przypadnie ci do gustu. Całość nie jest zbyt skomplikowana czy pracochłonna. Będzie idealnym wyborem również dla osób, które nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. Mięso przyrządzone w taki sposób staje się niezwykle miękkie i delikatne.

Ten pyszny stek będzie dobrym wyborem na szybki i łatwy obiad. Świetnie komponuje się z ziemniakami i ryżem. Warto do całości dodać również surówkę ze świeżych warzyw, by stworzyć danie w pełni zbilansowane i wartościowe. Tak przygotowany posiłek świetnie sprawdzi się na obiad.

To idealny pomysł na danie dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Najczęściej schab smaży się w formie z cebulką. Jednak ta opcja dla wielu osób jest już zbyt nudna. Dlatego warto wypróbować wersję z przepisu. Jest smaczna, ale jednak zupełnie inna. To zasługa odpowiednich przypraw. Do całości świetnie sprawdza się ostra musztarda, która po usmażeniu wspaniale dopełnia smak mięsa.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić wspaniałe steki, z innego mięsa niż wołowe to ten przepis sprawdzi się idealnie. Wieprzowina zawiera mniej tłuszczu, dzięki czemu jest zdrowsza dla zdrowia, a w szczególności układu krwionośnego. Jednak do przygotowania steków warto wybrać mięso, które zawiera trochę tłuszczu, dzięki czemu po usmażeniu nie będzie zbyt twarde czy suche.

Alergeny w steku wieprzowym

Lista alergenów dla steka wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze steka wieprzowego

na 100g gotowej potrawy

To danie, które nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na duży udział tłuszczów nasyconych. Dobrze jest połączyć mięso z warzywami i kaszą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(126g)
Energia (kcal)
216.82
273.20
Białko (g)
17.57
22.14
Fenyloalanina (mg)
0.72
0.91
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(126g)
Węglowodany (g)
0.53
0.66
Węglowodany przyswajalne (g)
0.10
0.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
0.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(126g)
Tłuszcz (g)
15.79
19.89
Tłuszcze nasycone (g)
6.46
8.14
Tłuszcze nienasycone (g)
9.33
11.75
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.86
9.90
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.47
1.85
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.71
80.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(126g)
Witamina A (µg (mcg))
35.05
44.16
Witamina B6 (mg)
0.59
0.74
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.54
Witamina C (mg)
0.04
0.05
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.40
Witamina E (mg)
1.11
1.40
Retinol (µg (mcg))
34.01
42.85
Tiamina (mg)
0.55
0.69
Ryboflawina (mg)
0.16
0.20
Niacyna (mg)
6.39
8.05
Foliany (µg (mcg))
0.84
1.06
Beta karoten (µg (mcg))
10.89
13.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(126g)
Sód (mg)
147.59
185.97
Potas (mg)
311.54
392.55
Wapń (mg)
13.03
16.42
Fosfor (mg)
190.89
240.52
Magnez (mg)
25.45
32.06
Żelazo (mg)
0.59
0.74
Cynk (mg)
1.30
1.63
Miedź (mg)
0.06
0.07
Mangan (mg)
0.01
0.01
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny steka wieprzowego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania steka wieprzowego

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
4 plastry
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Masło
25 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Musztarda
50 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Koszt składników
45.00