Przepis na stek wieprzowy krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 400 g 4 plastry
- Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
- Masło 25 g 1 łyżka
- Musztarda 50 g 2 łyżki
Schab opłucz i osusz. Mięso natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi. Nałóż na nie po 1 łyżeczce musztardy.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej masło.
Kiedy się roztopi smaż na tłuszczu kotlety po 5 minut z każdej strony.
Często zadawane pytania
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Stek z tuńczyka
-
Chateaubriand
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek z rostbefu
-
Stek z cebulką
-
Stek z grilla
-
Stek siekany
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Stek z kalafiora na patelni
-
Stek z kalafiora z grilla
-
Panierowany, smażony stek z kalafiora z dipem koperkowo-czosnkowym
-
Steki

(liczba kalorii)
Stek wieprzowy - cechy przepisu
Więcej o steku wieprzowym
Stek wieprzowy to świetna alternatywa dla bardziej znanej wersji wołowej. To danie, które jest niezwykle proste, ale również smaczne. Całość można przygotować w kilkanaście minut. W przypadku wieprzowiny nie można jednak przygotować mięsa w wersji krwistej, całość musi być dobrze usmażona. To mięso wspaniale komponuje się z frytkami z batata i ryżem.
Ten sprawdzony przepis na stek wieprzowy pozwoli ci przygotować danie jak z najlepszej restauracji. Całość jest dobrze zrobiona, aromatyczna i miękka. To mięso smakuje wyśmienicie i dobrze się prezentuje. Będzie świetnym wyborem dla miłośników mięsnych potraw.
Jeśli zastanawiasz jak zrobić stek wieprzowy, który będzie naprawdę smaczny i aromatyczny, to ta receptura przypadnie ci do gustu. Całość nie jest zbyt skomplikowana czy pracochłonna. Będzie idealnym wyborem również dla osób, które nie przepadają za spędzaniem w kuchni zbyt dużo czasu. Mięso przyrządzone w taki sposób staje się niezwykle miękkie i delikatne.
Ten pyszny stek będzie dobrym wyborem na szybki i łatwy obiad. Świetnie komponuje się z ziemniakami i ryżem. Warto do całości dodać również surówkę ze świeżych warzyw, by stworzyć danie w pełni zbilansowane i wartościowe. Tak przygotowany posiłek świetnie sprawdzi się na obiad.
To idealny pomysł na danie dla wszystkich miłośników tradycyjnych dań w nowej odsłonie. Najczęściej schab smaży się w formie z cebulką. Jednak ta opcja dla wielu osób jest już zbyt nudna. Dlatego warto wypróbować wersję z przepisu. Jest smaczna, ale jednak zupełnie inna. To zasługa odpowiednich przypraw. Do całości świetnie sprawdza się ostra musztarda, która po usmażeniu wspaniale dopełnia smak mięsa.
Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić wspaniałe steki, z innego mięsa niż wołowe to ten przepis sprawdzi się idealnie. Wieprzowina zawiera mniej tłuszczu, dzięki czemu jest zdrowsza dla zdrowia, a w szczególności układu krwionośnego. Jednak do przygotowania steków warto wybrać mięso, które zawiera trochę tłuszczu, dzięki czemu po usmażeniu nie będzie zbyt twarde czy suche.
Wartości odżywcze steka wieprzowego
Energia i białka
(126g)
Węglowodany w steku wieprzowym
(126g)
Tłuszcze
(126g)
Witaminy w przepisie na stek wieprzowy
(126g)
Składniki mineralne w przepisie na stek wieprzowy
(126g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w steku wieprzowym
Lista alergenów dla steka wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda