Antrykot wołowy
- Antrykot wołowy bez kości (250 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Musztarda (25 g)
- Masło (50 g)
Przepis na antrykot wołowy krok po kroku
Mięso wyczyść z błonek i lekko rozbij.
Do miski wlej oliwę, musztardę i dodaj przyprawy. Całość wymieszaj i zanurz w niej mięso. Marynuj je przez 20 minut.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim mięso przez 3 minuty.
Dodaj sól, pieprz i smaż kolejne 4 minuty.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Chateaubriand
-
Stek z tuńczyka
-
Stek z antrykotu
-
Stek z rostbefu
-
Stek wieprzowy
-
Stek z cebulką
-
Stek z grilla
-
Antrykot drobiowy
-
Stek siekany
-
Marynata do steka
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Steki z udźca wołowego
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Steki
Więcej informacji na temat antrykotu wołowego
Antrykot wołowy to doskonała opcja na przepyszne i delikatne mięso, które wspaniale sprawdzi się na uroczysty rodzinny obiad. To wołowina w najlepszym wydaniu.
Przepis na antrykot wołowy to doskonały pomysł na mięso, które sprawdzi się na obiad i kolację. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nim poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Mięso trzeba bowiem odpowiednio zamarynować. Przyda się do tego odpowiednia marynata, która nie tylko wpłynie pozytywnie na smak mięsa, ale również odpowiednio je rozmiękczy i sprawi, że skruszeje. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jest po prostu najlepsze. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, czy kaszy, zwłaszcza gryczanej. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić antrykot wołowy, który podbije serca wszystkich domowników. W kilka chwil powstaje pyszny dodatek, który odmieni cały twój posiłek. To wszystko za sprawą dużej ilości aromatycznych przypraw.
Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić antrykot wołowy, by był naprawdę smaczny, a przy okazji łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym wyborem. Najważniejsza w tym wypadku jest odpowiednia marynata. Składają się nią rozmaite przyprawy, możesz użyć tych z przepisu, które są odpowiednio dopasowane do smaku mięsa, ale też dorzucić swoje ulubione. Idealna kompozycja świeżego mięsa wołowego, ostrej cebuli, a także aromatycznego czosnku sprawiają, że ten kotlet, choć prosty smakuje wybornie. Pasuje do wielu różnych dodatków i można z niego stworzyć pełnowartościowy posiłek, który smakiem i wyglądem przypomina te z najlepszych restauracji. To prawdziwe amerykańskie mięso, które zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań. Wołowina to mięso, które wspaniale sprawdza się w wielu różnych odsłonach, jednak najsmaczniejsze jest z niewielką ilością przypraw, ze względu na ciekawy i szlachetny smak. To mięso poddane delikatnej obróbce sprawdzi się nawet dla osób, które nie przepadają za wołowiną. Wołowina jest wspaniałym źródłem żelaza, które jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Alergeny w antrykocie wołowym
Lista alergenów dla antrykotu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze antrykotu wołowego
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.