Antrykot wołowy

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:29 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Stek wołowy na drewnianej desce
Antrykot wołowy
Antrykot wołowy to doskonała opcja na przepyszne i delikatne mięso, które wspaniale sprawdzi się na uroczysty rodzinny obiad. To wołowina w najlepszym wydaniu.
Przygotowanie 45 min
Smażenie 20 min
1401 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Antrykot wołowy bez kości (250 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Musztarda (25 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, tłuczek do mięsa

Przepis na antrykot wołowy krok po kroku

Mięso wyczyść z błonek i lekko rozbij.

Do miski wlej oliwę, musztardę i dodaj przyprawy. Całość wymieszaj i zanurz w niej mięso. Marynuj je przez 20 minut.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim mięso przez 3 minuty.

Dodaj sól, pieprz i smaż kolejne 4 minuty.

Jak oceniasz przepis na antrykot wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat antrykotu wołowego

Antrykot wołowy to doskonała opcja na przepyszne i delikatne mięso, które wspaniale sprawdzi się na uroczysty rodzinny obiad. To wołowina w najlepszym wydaniu.

Przepis na antrykot wołowy to doskonały pomysł na mięso, które sprawdzi się na obiad i kolację. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nim poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Mięso trzeba bowiem odpowiednio zamarynować. Przyda się do tego odpowiednia marynata, która nie tylko wpłynie pozytywnie na smak mięsa, ale również odpowiednio je rozmiękczy i sprawi, że skruszeje. To doskonała opcja dla wszystkich miłośników mięsnych dań. To jest po prostu najlepsze. Świetnie sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, czy kaszy, zwłaszcza gryczanej. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić antrykot wołowy, który podbije serca wszystkich domowników. W kilka chwil powstaje pyszny dodatek, który odmieni cały twój posiłek. To wszystko za sprawą dużej ilości aromatycznych przypraw.

Jeśli zastanawiasz się jak przyrządzić antrykot wołowy, by był naprawdę smaczny, a przy okazji łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym wyborem. Najważniejsza w tym wypadku jest odpowiednia marynata. Składają się nią rozmaite przyprawy, możesz użyć tych z przepisu, które są odpowiednio dopasowane do smaku mięsa, ale też dorzucić swoje ulubione. Idealna kompozycja świeżego mięsa wołowego, ostrej cebuli, a także aromatycznego czosnku sprawiają, że ten kotlet, choć prosty smakuje wybornie. Pasuje do wielu różnych dodatków i można z niego stworzyć pełnowartościowy posiłek, który smakiem i wyglądem przypomina te z najlepszych restauracji. To prawdziwe amerykańskie mięso, które zasmakuje każdemu miłośnikowi mięsnych dań. Wołowina to mięso, które wspaniale sprawdza się w wielu różnych odsłonach, jednak najsmaczniejsze jest z niewielką ilością przypraw, ze względu na ciekawy i szlachetny smak. To mięso poddane delikatnej obróbce sprawdzi się nawet dla osób, które nie przepadają za wołowiną. Wołowina jest wspaniałym źródłem żelaza, które jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Alergeny w antrykocie wołowym

Lista alergenów dla antrykotu wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze antrykotu wołowego

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
350.44
1401.75
Białko (g)
13.68
54.74
Fenyloalanina (mg)
0.52
2.09
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
0.34
1.35
Węglowodany przyswajalne (g)
0.07
0.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
1.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
33.34
133.34
Tłuszcze nasycone (g)
12.83
51.34
Tłuszcze nienasycone (g)
20.50
82.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
18.04
72.15
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.46
9.86
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.50
250.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
90.75
363.00
Witamina B6 (mg)
0.17
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.75
3.01
Witamina C (mg)
0.03
0.10
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.50
Witamina E (mg)
3.47
13.90
Retinol (µg (mcg))
88.88
355.50
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Ryboflawina (mg)
0.06
0.26
Niacyna (mg)
2.73
10.93
Beta karoten (µg (mcg))
21.69
86.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
104.25
417.00
Potas (mg)
223.19
892.75
Wapń (mg)
16.50
66.00
Fosfor (mg)
124.75
499.00
Magnez (mg)
15.75
63.00
Żelazo (mg)
1.34
5.38
Cynk (mg)
2.52
10.08
Miedź (mg)
0.04
0.15
Mangan (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny antrykotu wołowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania antrykotu wołowego

Koszt składników
57.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Antrykot wołowy bez kości
250 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 250 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
57.00