Jak zrobić steki wołowe?

1. Na początek przygotuj:

- steki wołowe,

- masło klarowane do smażenia,

- odrobinę soli gruboziarnistej oraz pieprzu mielonego.

2. Jeśli mięso jest w jednym kawałku to pokrój je na plastry odpowiedniej grubości.

3. Następnie mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

4. Mięso pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej.

5. Na patelni rozgrzej masło i smaż steki przez czas, który odpowiada pożądanemu stopniu wysmażenia.

6. Stek blue smaży się po około 30 sekund z każdej strony. Stek rare po około 1-2 minuty z każdej strony. Stek medium rare smaży się przez około 2-3 minuty z każdej strony. Stek medium smaży się przez około 3-5 minut, natomiast stek well dane przez około 6-8 minut.

7. Gotowy stek zdejmij z patelni, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem i daj mu odpocząć przez około 10 minut.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić steki wołowe?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić steki wołowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Stek wołowy to potrawa, którą przygotowuje się z kawałka mięsa przekrojonego w poprzek włókien mięśniowych oraz kręgosłupa. Mięso najcześciej grilluje się lub smaży z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Możemy wyróżnić kilka rodzajów befsztyku: châteaubriand, medalion, filet mignon lub T-bone. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić steka. Sprawdzony przepis na steki wołowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Warto jednak przestrzegać ściśle określonego czasu smażenia. Najlepsze steki przygotujesz ze świeżej wołowiny. Steki stanowią doskonały pomysł na smaczny obiad lub romantyczną kolację dla dwojga.

A więc jak zrobić steki wołowe w domu? Na początek przygotuj steki wołowe, masło klarowane do smażenia, odrobinę soli gruboziarnistej oraz pieprzu mielonego. Jeśli mięso jest w jednym kawałku to pokrój je na plastry odpowiedniej grubości. Następnie mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzej masło i smaż steki przez czas, który odpowiada pożądanemu stopniu wysmażenia. Gotowy stek zdejmij z patelni, posyp solą i świeżo mielonym pieprzem i daj mu odpocząć przez około 10 minut. Stek możesz zawinąć w folię aluminiową, aby nie wystygł. Dobry stek powinien być miękki i soczysty, dlatego nie dodawaj do niego soli bezpośrednio przed smażeniem. Stek blue smaży się po około 30 sekund z każdej strony. Stek rare po około 1-2 minuty z każdej strony. Stek medium rare smaży się przez około 2-3 minuty z każdej strony. Stek medium smaży się przez około 3-5 minut, natomiast stek well dane przez około 6-8 minut.

Stek może posiadać również różne stopnie wysmażenia. Możemy podzielić je na:

- blue, czyli stek bardzo krwisty. Stek jest ścięty na zewnątrz i surowy w środku.

- rare, czyli stek krwisty. W 75% wewnątrz stek cechuje się czerwoną barwą.

- medium rare, czyli stek średnio krwisty. Stek po smażeniu pozostaje miękki w dotyku oraz w 50% jest czerwony w środku.

- medium, czyli stek średnio wysmażony. Stek w środku jest delikatnie różowy, około 25% mięsa posiada barwę czerwoną.

- medium well, czyli stek dobrze wysmażony. Posiada delikatnie brunatny kolor. Mięso jest twarde, ale elastyczne.

- well done, czyli stek mocno wysmażony. Stek jest brunatny lub lekko szary. Białko w tym stopniu wysmażenia jest w 100% ścięte.

Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Różne kawałki wołowiny zawierają różną kaloryczność - np. rostbef posiada około 152 kcal w porcji 100 gram. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne. Mięso wołowe zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane szczególnie dla osób z problemami związanymi z układem sercowo-naczyniowym.

Podsumowując: wiesz już jak usmażyć domowy stek wołowy. Stek warto podać z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub z puree ziemniaczanym. Jako dodatek warto również przygotować sałatkę ze świeżych, sezonowych warzyw.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto