Z czym podawać stek?

Z czym podawać stek
Z czym podawać stek
ikona podziel się
Opublikowano: 04.02.2023 r., 23:57 | Autor: Oliwia Gawron

Stek to idealny pomysł na obiad lub kolację dla całej Twojej rodziny dlatego koniecznie przekonaj się, z czym podawać mięso.

Możesz śmiało postawić na dodatek surówki, idealnie tutaj sprawdza się coleslaw przygotowany z białej kapusty. Jeśli chcesz postawić na nieco bardziej pożywny dodatek postaw na ziemniaki w różnej wersji. Idealnie sprawdzą się tutaj:

  • domowe frytki,
  • pieczone łódeczki,
  • a nawet delikatne, ziemniaczane puree.

Z czym podawać stek? Co jeszcze warto wiedzieć?

Stek to idealna propozycja na obiad dla całej rodziny, wbrew pozorom jego przygotowanie jest szybkie i proste, dzisiaj przedstawię Ci kilka propozycji, z czym podawać stek.

Mięso doskonale smakuje z takimi dodatkami jak:

  • domowe frytki,
  • pieczone łódeczki,
  • z ziemniakami gotowanymi,
  • a nawet delikatne, ziemniaczane puree.

Stek możesz przygotować z różnych rodzajów mięsa, idealnie nada się tutaj mięso z polędwicy wołowej czy z cielęciny, będzie to świetna propozycja obiadowa dla każdego smakosza. Z całą pewnością zaspokoi nawet największy głód. A co ważne cielęcina należy do mięs chudych, jest zdecydowanie bardziej chude niż wieprzowina czy wołowina. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso z cielęciny idealnie pasuje i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Zatem jak przygotować pyszny stek?

Zaopatrz się w dobrej jakości mięso, warto kupować je w sprawdzonych sklepach lub od zaufanych dostawców.

Wystarczy, że mięso delikatnie rozbijesz i dosłownie oprószysz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane mięso należy usmażyć na patelni grillowej z odrobiną rozgrzanego oleju rzepakowego. Zależy, jak bardzo wysmażone steki preferujesz. Nie powinno się jednak smażyć steków dłużej niż 8 minut, wtedy mięso może stać się gumowe.

I to koniec, jak widzisz przepis na stek z cielęciny, jest banalnie prosty, a może być podstawą do pysznego domowego obiadu.

Pora na dodatki, idealnie sprawdzą się tutaj domowe frytki z ziemniaków lub z batatów.

Wystarczy, że pokroisz ziemniaki w łódeczki, skropisz oliwą z oliwek i dużą ilością przypraw, a następnie upieczesz w piecu.

Nie zapominajmy o solidnej porcji warzyw, która powinna być na każdym obiedzie.

Świetnie sprawdzi się tutaj surówka typu colesław z białej kapusty, na którą znajdziesz sprawdzony przepis wśród innych moich propozycji.

Jeśli zależy Ci na jeszcze bardziej delikatny kawałku mięsa, skorzystaj z rostbefu cielęcego. Pozyskuje się go z tuszy wołowej zwierzęcia. Zawiera on nieco więcej tłuszczu, chociaż i tak niewiele. Warto pamiętać, że cielęcia sama w sobie należy do chudych mięs z małą zawartością tłuszczu przez to, że zwierzęta są kierowane do uboju na wczesnym etapie życia.

Skoro już wiesz, z czym najlepiej podawać stek i do czego pasuje on idealnie, koniecznie zaserwuj go swoim bliskim. Będzie to dobry pomysł na obiad.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto