Spaghetti ze szpinakiem

Opublikowano: 12.06.2022 r., 13:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron ze szpinakiem i parmezanem
Spaghetti ze szpinakiem
Spaghetti ze szpinakiem to doskonały wybór dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Ze względu na pyszny, lekko ostry sos jest smaczny i niezwykle ciekawy.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 15 min
155 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Makaron spaghetti (250 g)
  • Jogurt naturalny (150 ml)
  • Szpinak (150 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na spaghetti ze szpinakiem krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę.

Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.

Dodaj jogurt, parmezan i przypraw solą, pieprzem, chili i ziołami prowansalskimi.

Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.

Jak oceniasz przepis na spaghetti ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat spaghetti ze szpinakiem

Spaghetti ze szpinakiem to doskonały wybór dla wszystkich miłośników włoskiej kuchni. Ze względu na pyszny, lekko ostry sos z czosnkiem jest smaczny i niezwykle ciekawy.

Przepis na spaghetti ze szpinakiem to doskonały pomysł na łatwe danie, które sprawdzi się na obiad. Makaron ze szpinakiem smakuje niesamowicie pysznie i będzie idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny na szybko. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić spaghetti ze szpinakiem, by było szybkie i łatwe, a przy okazji pyszne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To naprawdę dobre rozwiązanie nawet na diecie. Można go jeść, nawet na zimno więc sprawdzi się jako lunch do pracy lub na uczelnię. Jest bardzo sycący, więc zaspokoi głód na długi czas. Sos do tego makaronu jest na bazie kremowego jogurtu, dzięki czemu ma sporo białka i mało tłuszczu. To dobry i szybki obiad dla osób zdrowo się odżywiających, a także tych na diecie redukcyjnej. Nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to ma dość sporo białka. Jeżeli chce się zrobić bardziej fit wersję lepiej skorzystać z pełnoziarnistego makaronu. Można też użyć opcji z nasion strączkowych, dzięki czemu danie ma jeszcze więcej białka i jest bardziej pożywne. ​To coś dla prawdziwych smakoszy. Do zrobienia farszu można wykorzystać zarówno szpinak mrożony, jak i świeży szpinak. Obie wersje smakują dobrze i wspaniale się sprawdzą. Szpinak mrożony jest wersją bardziej wygodną, gdyż można go dostać praktycznie w każdym sklepie, a dodatkowo jest już rozdrobniony. Dlatego to dobry wybór, by skrócić cały czas przygotowywania tego dania. To danie to idealny pomysł na obiad, czy kolację dla całej rodziny. Choć nie zawiera mięsa, jest bardzo smaczną potrawą, a przy tym łatwo ją zrobić. Jest też niezwykle sycąca.

Alergeny w spaghetti ze szpinakiem

Lista alergenów dla spaghetti ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze spaghetti ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
207.66
155.74
Białko (g)
8.94
6.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
28.94
21.71
Węglowodany przyswajalne (g)
24.84
18.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.10
3.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
6.74
5.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.37
1.78
Tłuszcze nienasycone (g)
4.37
3.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.55
2.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
0.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.15
Witamina E (mg)
0.66
0.49
Tiamina (mg)
0.16
0.12
Ryboflawina (mg)
0.18
0.13
Niacyna (mg)
2.89
2.16
Foliany (µg (mcg))
64.36
48.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
115.26
86.44
Potas (mg)
320.40
240.30
Wapń (mg)
155.03
116.27
Fosfor (mg)
191.34
143.50
Magnez (mg)
59.43
44.57
Żelazo (mg)
1.82
1.37
Cynk (mg)
1.34
1.00
Miedź (mg)
0.19
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny spaghetti ze szpinakiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spaghetti ze szpinakiem

Koszt składników
43.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
43.30