Sos z suszonej żurawiny

Opublikowano: 12.01.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos żurawinowy w misce
Sos z suszonej żurawiny
Sos z suszonej żurawiny to doskonała propozycja na pyszny dodatek do mięsa. Sos świetnie sprawdzi się dla miłośników słodko słonych smaków. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 20 min
261 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Suszona żurawina (300 g)
  • Miód - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Sok pomarańczowy 100% - niepełna szklanka (200 ml)
  • Wino czerwone wytrawne - pół szklanki (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na sos z suszonej żurawiny krok po kroku

Żurawinę umieść w garnku, dodaj 200 ml wody, sok pomarańczowy i czerwone wino.

Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.

Dodaj do garnka dwa goździki i miód, wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos z suszonej żurawiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat sosu z suszonej żurawiny

Sos z suszonej żurawiny to doskonała propozycja na wspaniały dodatek do mięsa przygotowanego na wiele sposobów. Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców sos z żurawią jest idealnym wyborem właśnie dla Ciebie. Przepis na sos z suszonej żurawiny jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żurawina suszona, wino czerwone, sok z pomarańczy, miód, goździki.

Jak zrobić sos z suszonej żurawiny? Żurawinę umieść w garnku, dodaj wodę, sok pomarańczowy i czerwone wino. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj do garnka dwa goździki i miód, wymieszaj.

Żurawina jest źródłem witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia, a także problemy reumatyczne. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.

Podsumowując sprawdzony przepis na sos żurawinowy gwarantuje przygotowanie idealnego sosu. Pyszny sos możesz wykorzystać jako dodatek do mięsa. Najbardziej popularny jest jako dodatek do kaczki oraz grillowanych serów typu camembert lub podhalański oscypek. Dobry sos żurawinowy dzięki dużej zawartości cukru może być przechowywany w lodówce przez ponad tydzień. Możesz go także za pasteryzować w słoikach i przechowywać przez bardzo długi czas.

Alergeny w sosie z suszonej żurawiny

Lista alergenów dla sosu z suszonej żurawiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze sosu z suszonej żurawiny

na 100g gotowej potrawy

Sos z suszonej żurawiny to zawierający dużą ilość substancji o działaniu przeciwbakteryjnym domowy wyrób. Żurawina ma bardzo dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Sos nie zawiera dużej ilości kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
201.41
261.84
Białko (g)
0.34
0.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
48.19
62.65
Węglowodany przyswajalne (g)
45.75
59.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.44
3.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
0.52
0.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.38
Tłuszcze nienasycone (g)
0.23
0.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.14
0.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.11
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
1.47
1.91
Witamina B6 (mg)
0.04
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
10.01
13.01
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.15
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.99
1.28
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
0.37
0.49
Foliany (µg (mcg))
5.74
7.46
Beta karoten (µg (mcg))
14.26
18.54

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
4.81
6.25
Potas (mg)
95.38
124.00
Wapń (mg)
22.41
29.14
Fosfor (mg)
13.78
17.91
Magnez (mg)
6.87
8.93
Żelazo (mg)
0.29
0.37
Cynk (mg)
0.09
0.12
Miedź (mg)
0.05
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu z suszonej żurawiny 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu z suszonej żurawiny

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszona żurawina
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Miód
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Sok pomarańczowy 100%
200 ml
niepełna szklanka
12.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 ml
Wino czerwone wytrawne
130 g
pół szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.71
Za 130 g
Koszt składników
59.00