Sos z suszonej żurawiny
- Suszona żurawina (300 g)
- Miód - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Sok pomarańczowy 100% - niepełna szklanka (200 ml)
- Wino czerwone wytrawne - pół szklanki (130 g)
Przepis na sos z suszonej żurawiny krok po kroku
Żurawinę umieść w garnku, dodaj 200 ml wody, sok pomarańczowy i czerwone wino.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Dodaj do garnka dwa goździki i miód, wymieszaj.
Więcej informacji na temat sosu z suszonej żurawiny
Sos z suszonej żurawiny to doskonała propozycja na wspaniały dodatek do mięsa przygotowanego na wiele sposobów. Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców sos z żurawią jest idealnym wyborem właśnie dla Ciebie. Przepis na sos z suszonej żurawiny jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żurawina suszona, wino czerwone, sok z pomarańczy, miód, goździki.
Jak zrobić sos z suszonej żurawiny? Żurawinę umieść w garnku, dodaj wodę, sok pomarańczowy i czerwone wino. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Dodaj do garnka dwa goździki i miód, wymieszaj.
Żurawina jest źródłem witaminy A, witaminy C oraz witamin z grupy B. Witamina A ma właściwości poprawiające wygląd naszych włosów i paznokci. Wzmacnia odporność i ma działanie chroniące przed promieniami UV. Żurawina wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Lecznicze właściwości żurawiny są znane od dawna. Owoce dzięki zawartości substancji bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych są stosowane na problemy z pęcherzem moczowym, przeziębienia, a także problemy reumatyczne. Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła.
Podsumowując sprawdzony przepis na sos żurawinowy gwarantuje przygotowanie idealnego sosu. Pyszny sos możesz wykorzystać jako dodatek do mięsa. Najbardziej popularny jest jako dodatek do kaczki oraz grillowanych serów typu camembert lub podhalański oscypek. Dobry sos żurawinowy dzięki dużej zawartości cukru może być przechowywany w lodówce przez ponad tydzień. Możesz go także za pasteryzować w słoikach i przechowywać przez bardzo długi czas.
Alergeny w sosie z suszonej żurawiny
Lista alergenów dla sosu z suszonej żurawiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze sosu z suszonej żurawiny
Sos z suszonej żurawiny to zawierający dużą ilość substancji o działaniu przeciwbakteryjnym domowy wyrób. Żurawina ma bardzo dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Sos nie zawiera dużej ilości kalorii.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.