Sos słodko kwaśny do nuggetsów

Opublikowano: 22.10.2023 r., 17:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos słodko kwaśny do nuggetsów w ciemnej miseczce.
Sos słodko kwaśny do nuggetsów
Nie masz pomysł na smaczny dodatek do potraw? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sos słodko kwaśny do nuggetsów. Nada on charakterystyczny smak mięsa oraz makaronów.
Przygotowanie 15 min
53 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Sok ananasowy 100% - pół szklanki (125 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli - pół szklanki (125 g)
  • Ocet ryżowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia, szklanki

Przepis na sos słodko kwaśny do nuggetsów krok po kroku

Na rozgrzanej patelni podsmaż cukier, aż będzie złocisty.

Następnie na patelnię wlej sok ananasowy i podgrzej.

Na patelnię dodaj przecier pomidorowy oraz ocet i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.

W 1/3 szklanki wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną.

Zawiesinę z mąki wlej do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj, aż sos zgęstnieje.

Gotowy sos podawaj jako dodatek do nuggetsów.

Jak oceniasz przepis na sos słodko kwaśny do nuggetsów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,4% osób

Więcej informacji na temat sosu słodko kwaśnego do nuggetsów

Sos słodko kwaśny do nuggetsów doskonały pomysł na domowy sos. Warto wykorzystać go jako dodatek do mięs smażonych lub dań wywodzących się z kuchni azjatyckiej. Sprawdzony przepis na sos słodko kwaśny do nuggetsów jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier, sok ananasowy, przecier pomidorowy, ocet ryżowy oraz mąka ziemniaczana.

A jak zrobić sos słodko kwaśny do nuggetsów? Na rozgrzanej patelni podsmaż cukier, aż będzie złocisty. Następnie na patelnię wlej sok ananasowy i podgrzej. Na patelnię dodaj przecier pomidorowy oraz ocet i podgrzewaj przez kolejne 5 minut. W 1/3 szklanki wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę z mąki wlej do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos podawaj jako dodatek do nuggetsów.

Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.

Pomidory, z których przygotowywany jest przecier pomidorowy, to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.

Podsumowując smaczny sos słodko-kwaśny przygotowywany w domu to doskonały dodatek do wielu potraw. Warto podać go jako dodatek do domowych nuggetsów. Pyszny sos jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sosie słodko kwaśnym do nuggetsów

Lista alergenów dla sosu słodko kwaśnego do nuggetsów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos słodko kwaśny do nuggetsów

Wartości odżywcze sosu słodko kwaśnego do nuggetsów

na 100g gotowej potrawy

Sos słodko kwaśny do nuggetsów to doskonały dodatek do wielu potraw. Niewykorzystany sos warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
88.98
53.39
Białko (g)
1.07
0.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
21.88
13.13
Węglowodany przyswajalne (g)
20.80
12.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
0.64
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
10.83
6.50
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.07
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
22.79
13.68
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.84
0.50
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
0.49
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.92
7.75
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
128.75
77.25
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
21.10
12.66
Potas (mg)
270.62
162.37
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.18
9.11
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
25.60
15.36
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
0.55
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.21
0.13
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.09
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu słodko kwaśnego do nuggetsów 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu słodko kwaśnego do nuggetsów

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Sok ananasowy 100%
125 ml
pół szklanki
12.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 125 ml
Przecier pomidorowy bez soli
125 g
pół szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Ocet ryżowy
10 ml
1 łyżka stołowa
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 10 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 płaska łyżka stołowa
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
82.50