Sos słodko kwaśny do nuggetsów
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Sok ananasowy 100% - pół szklanki (125 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli - pół szklanki (125 g)
- Ocet ryżowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Przepis na sos słodko kwaśny do nuggetsów krok po kroku
Na rozgrzanej patelni podsmaż cukier, aż będzie złocisty.
Następnie na patelnię wlej sok ananasowy i podgrzej.
Na patelnię dodaj przecier pomidorowy oraz ocet i podgrzewaj przez kolejne 5 minut.
W 1/3 szklanki wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną.
Zawiesinę z mąki wlej do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj, aż sos zgęstnieje.
Gotowy sos podawaj jako dodatek do nuggetsów.
Więcej informacji na temat sosu słodko kwaśnego do nuggetsów
Sos słodko kwaśny do nuggetsów doskonały pomysł na domowy sos. Warto wykorzystać go jako dodatek do mięs smażonych lub dań wywodzących się z kuchni azjatyckiej. Sprawdzony przepis na sos słodko kwaśny do nuggetsów jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier, sok ananasowy, przecier pomidorowy, ocet ryżowy oraz mąka ziemniaczana.
A jak zrobić sos słodko kwaśny do nuggetsów? Na rozgrzanej patelni podsmaż cukier, aż będzie złocisty. Następnie na patelnię wlej sok ananasowy i podgrzej. Na patelnię dodaj przecier pomidorowy oraz ocet i podgrzewaj przez kolejne 5 minut. W 1/3 szklanki wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę z mąki wlej do sosu, dokładnie wymieszaj i zagotuj, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos podawaj jako dodatek do nuggetsów.
Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są proste do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów.
Pomidory, z których przygotowywany jest przecier pomidorowy, to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede wszystkim likopen, który zaliczany jest do silnych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze zmniejszają produkcję wolnych rolników i wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Do witamin obecnych w pomidorach możemy zaliczyć witaminę A, E, C oraz niektóre witaminy z grupy B. Natomiast do składników mineralnych, które zawierają pomidory, zaliczymy wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk.
Podsumowując smaczny sos słodko-kwaśny przygotowywany w domu to doskonały dodatek do wielu potraw. Warto podać go jako dodatek do domowych nuggetsów. Pyszny sos jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sosie słodko kwaśnym do nuggetsów
Lista alergenów dla sosu słodko kwaśnego do nuggetsów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos słodko kwaśny do nuggetsów
Wartości odżywcze sosu słodko kwaśnego do nuggetsów
Sos słodko kwaśny do nuggetsów to doskonały dodatek do wielu potraw. Niewykorzystany sos warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.