Sos remoulade
- Majonez (75 g)
- Śmietana 12% (50 g)
- Szczypiorek (30 g)
- Musztarda - 1 płaska łyżka stołowa (15 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na sos remoulade krok po kroku
Jajko ugotuj na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania się wody), ostudź i obierz ze skorupki.
Ostudzone jajko drobno posiekaj.
Szczypior umyj, osusz i posiekaj.
Do miseczki włóż pokrojone jajko, posiekany szczypior, majonez, śmietanę oraz musztardę.
Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy sos podawaj jako dodatek do potraw (np. surowych warzyw lub wędlin).
Więcej informacji na temat sosu remoulade
Sos remoulade to duński sos, który przygotowywany jest na bazie majonezu z dodatkiem musztardy oraz drobno posiekanych jaj ugotowanych na twardo. Domowy sos remoulade stanowi dokonały pomysł na dodatek do wędlin oraz zimnych mięs. Prosty przepis na sos remoulade nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sosu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: majonez, śmietana 12%, szczypior, musztarda, jajko, sól oraz pieprz.
A jak zrobić sos remoulade? Jajko ugotuj na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania się wody), ostudź i obierz ze skorupki. Ostudzone jajko drobno posiekaj. Szczypior umyj, osusz i posiekaj. Do miseczki włóż pokrojone jajko, posiekany szczypior, majonez, śmietanę oraz musztardę. Składniki dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotowy sos podawaj jako dodatek do potraw (np. surowych warzyw lub wędlin).
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, a także składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, oraz poprawiają widzenie.
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować smaczny sos remoulade w domu. Najlepszy sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do wędlin i mięs. Produkty niezbędne do przygotowania sosu remoulade dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w sosie remoulade
Lista alergenów dla sosu remoulade przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sosu remoulade
Sos remoulade to doskonała propozycja na dodatek do wielu dań. Jajka wykorzystane do przygotowania sosu stanowią doskonałe źródło białka.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.