Przepis na sos pieczarkowy z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
thermomix, kopystka (thermomix)

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki.

W naczyniu Thermomix umieść cebulę i rozdrobnij 6 sekund / obroty 6. Z pomocą kopystki zgarnij na dno naczynia.

Dodaj masło i duś całość przez 2 minuty 30 sekund / Varoma / obroty 1.

Dodaj pieczarki i duś 7 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".

Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Duś kolejne 6 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".

Sos podawaj posypany świeżą natką pietruszki.

Sos pieczarkowy Thermomix w białej miseczce
Sos pieczarkowy Thermomix
Koszt przygotowania dania
11.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
989 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Sos pieczarkowy Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie pieczarkowy z Thermomixa

Sos pieczarkowy Thermomix to świetny pomysł na dodatek do makaronu, ziemniaków czy placków ziemniaczanych. Świetnie będzie komponował się z surówką z buraczków.

Przepis na sos pieczarkowy z Thermomixa przygotujesz w kilka minut. Potrzebne będą oczywiście świeże pieczarki, cebula, masło, śmietana 30% oraz natka pietruszki.

Zastanawiasz się pewnie jak przygotować pieczarki do sosu i jak najlepiej je oczyścić. Ja najczęściej odcinam koniec nóżki, po czym obieram zewnętrzną część z kapelusza i nóżki. Nie jest to jednak koniecznie. Wystarczy też pieczarki umyć pod bieżącą wodą i ewentualne zanieczyszczenia zetrzeć szczoteczką. W obu wersjach będzie to dobry i bezpieczny sposób ich przygotowania.

Tak przygotowane pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Na początku rozdrobnij cebulę w Thermomixie i podduś z masłem przez kilka minut. Następnie dodaj pieczarki i ponownie podduś. Dodaj śmietanę, dopraw całość i ponownie duś. Sos najlepiej smakuje posypany świeżą natką pietruszki.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić sos pieczarkowy w Thermomixie. W ten szybki i łatwy sposób otrzymasz pyszny sos. Taki dodatek do obiadu sprawdzi się również jako smaczny sos do mięs, wegetariańskich pasztetów czy kotlecików.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Wartości odżywcze sosu pieczarkowego z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(870g)
Energia (kalorie)
113.72 kcal
989.39 kcal
Białko
2.38 g
20.69 g

Węglowodany w sosie pieczarkowy z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(870g)
Węglowodany
4.45 g
38.75 g
Węglowodany przyswajalne
3.45 g
30.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
8.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(870g)
Tłuszcz
10.19 g
88.66 g
Tłuszcze nasycone
8.40 g
73.08 g
Tłuszcze nienasycone
1.79 g
15.58 g
Tłuszcze jednonasycone
1.51 g
13.10 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.29 g
2.48 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
13.72 mg
119.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos pieczarkowy z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(870g)
Witamina A
57.10 µg (mcg)
496.73 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
6.94 mg
60.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.16 mg
1.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
42.83 µg (mcg)
372.62 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
1.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.99 mg
17.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
18.13 µg (mcg)
157.71 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
171.47 µg (mcg)
1491.77 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos pieczarkowy z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(870g)
Sód
6.00 mg
52.24 mg
Potas
219.43 mg
1909.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
11.88 mg
103.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
55.30 mg
481.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
8.64 mg
75.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.51 mg
4.44 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.35 mg
3.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
1.61 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pieczarkowego z Thermomixa 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pieczarkowy z Thermomixa

Lista alergenów dla sosu pieczarkowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania sosu pieczarkowego z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
3 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
18.00
Jak oceniasz przepis na sos pieczarkowy z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób