Sos pieczarkowy Thermomix
- Cebula (200 g)
- Masło (60 g)
- Pieczarki (500 g)
- Śmietanka kremowa 30% (150 g)
- Natka pietruszki - 3 łyżki (30 g)
Przepis na sos pieczarkowy z thermomixa krok po kroku
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki.
W naczyniu Thermomix umieść cebulę i rozdrobnij 6 sekund / obroty 6. Z pomocą kopystki zgarnij na dno naczynia.
Dodaj masło i duś całość przez 2 minuty 30 sekund / Varoma / obroty 1.
Dodaj pieczarki i duś 7 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".
Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Duś kolejne 6 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".
Sos podawaj posypany świeżą natką pietruszki.
- Chlebek ziołowy Thermomix
- Pizza Thermomix
- Gofry Thermomix
- Ciasto marchewkowe Thermomix
- Ciasto na pizzę Thermomix
- Naleśniki Thermomix
- Placki ziemniaczane Thermomix
- Kawa mrożona Thermomix
- Szarlotka Thermomix
- Sernik Thermomix
- Chałka Thermomix
- Malinowa chmurka Thermomix
- Pierniki z Thermomixu
- Kopytka z Thermomixu
- Ciasto na pierogi Thermomix
- Sernik rosa Thermomix
- Owsianka Thermomix
- Piernik Thermomix
- Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat sosu pieczarkowego z thermomixa
Sos pieczarkowy Thermomix to świetny pomysł na dodatek do makaronu, ziemniaków czy placków ziemniaczanych. Świetnie będzie komponował się z surówką z buraczków.
Przepis na sos pieczarkowy z Thermomixa przygotujesz w kilka minut. Potrzebne będą oczywiście świeże pieczarki, cebula, masło, śmietana 30% oraz natka pietruszki.
Zastanawiasz się pewnie jak przygotować pieczarki do sosu i jak najlepiej je oczyścić. Ja najczęściej odcinam koniec nóżki, po czym obieram zewnętrzną część z kapelusza i nóżki. Nie jest to jednak koniecznie. Wystarczy też pieczarki umyć pod bieżącą wodą i ewentualne zanieczyszczenia zetrzeć szczoteczką. W obu wersjach będzie to dobry i bezpieczny sposób ich przygotowania.
Tak przygotowane pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Na początku rozdrobnij cebulę w Thermomixie i podduś z masłem przez kilka minut. Następnie dodaj pieczarki i ponownie podduś. Dodaj śmietanę, dopraw całość i ponownie duś. Sos najlepiej smakuje posypany świeżą natką pietruszki.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić sos pieczarkowy w Thermomixie. W ten szybki i łatwy sposób otrzymasz pyszny sos. Taki dodatek do obiadu sprawdzi się również jako smaczny sos do mięs, wegetariańskich pasztetów czy kotlecików.
Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.
Alergeny w sosie pieczarkowy z thermomixa
Lista alergenów dla sosu pieczarkowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze sosu pieczarkowego z thermomixa
Pieczarki to dobre źródło witaminy D.
Energia i białka
(870g)
Węglowodany
(870g)
Tłuszcze
(870g)
Witaminy
(870g)
Składniki mineralne
(870g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.