Sos pieczarkowy Thermomix

Opublikowano: 29.03.2022 r., 20:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sos pieczarkowy w miseczce
Sos pieczarkowy Thermomix
Sos pieczarkowy Thermomix to świetny pomysł na dodatek do makaronu, ziemniaków czy placków ziemniaczanych. Świetnie będzie komponował się z surówką z buraczków.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 20 min
989 kcal
Kcal w porcji
870 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Cebula (200 g)
  • Masło (60 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Natka pietruszki - 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na sos pieczarkowy z thermomixa krok po kroku

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki.

W naczyniu Thermomix umieść cebulę i rozdrobnij 6 sekund / obroty 6. Z pomocą kopystki zgarnij na dno naczynia.

Dodaj masło i duś całość przez 2 minuty 30 sekund / Varoma / obroty 1.

Dodaj pieczarki i duś 7 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".

Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Duś kolejne 6 minut / 100 stopni / obroty wsteczne "łyżeczka".

Sos podawaj posypany świeżą natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sos pieczarkowy z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,4% osób

Więcej informacji na temat sosu pieczarkowego z thermomixa

Sos pieczarkowy Thermomix to świetny pomysł na dodatek do makaronu, ziemniaków czy placków ziemniaczanych. Świetnie będzie komponował się z surówką z buraczków.

Przepis na sos pieczarkowy z Thermomixa przygotujesz w kilka minut. Potrzebne będą oczywiście świeże pieczarki, cebula, masło, śmietana 30% oraz natka pietruszki.

Zastanawiasz się pewnie jak przygotować pieczarki do sosu i jak najlepiej je oczyścić. Ja najczęściej odcinam koniec nóżki, po czym obieram zewnętrzną część z kapelusza i nóżki. Nie jest to jednak koniecznie. Wystarczy też pieczarki umyć pod bieżącą wodą i ewentualne zanieczyszczenia zetrzeć szczoteczką. W obu wersjach będzie to dobry i bezpieczny sposób ich przygotowania.

Tak przygotowane pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kawałki. Na początku rozdrobnij cebulę w Thermomixie i podduś z masłem przez kilka minut. Następnie dodaj pieczarki i ponownie podduś. Dodaj śmietanę, dopraw całość i ponownie duś. Sos najlepiej smakuje posypany świeżą natką pietruszki.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić sos pieczarkowy w Thermomixie. W ten szybki i łatwy sposób otrzymasz pyszny sos. Taki dodatek do obiadu sprawdzi się również jako smaczny sos do mięs, wegetariańskich pasztetów czy kotlecików.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Alergeny w sosie pieczarkowy z thermomixa

Lista alergenów dla sosu pieczarkowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze sosu pieczarkowego z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Pieczarki to dobre źródło witaminy D.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(870g)
Energia (kcal)
113.72
989.39
Białko (g)
2.38
20.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(870g)
Węglowodany (g)
4.45
38.75
Węglowodany przyswajalne (g)
3.45
30.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
8.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(870g)
Tłuszcz (g)
10.19
88.66
Tłuszcze nasycone (g)
8.40
73.08
Tłuszcze nienasycone (g)
1.79
15.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.51
13.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.29
2.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.72
119.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(870g)
Witamina A (µg (mcg))
57.10
496.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.94
60.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
1.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.83
372.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
1.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.99
17.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.13
157.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
171.47
1491.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(870g)
Sód (mg)
6.00
52.24
Potas (mg)
219.43
1909.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.88
103.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
55.30
481.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.64
75.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
4.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
3.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
1.61
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pieczarkowego z thermomixa 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu pieczarkowego z thermomixa

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Natka pietruszki
30 g
3 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
18.00