Sos paprykowy do słoików

Opublikowano: 02.03.2022 r., 16:35 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos paprykowy w słoiczkach
Sos paprykowy do słoików
Wypróbuj sprawdzony przepis na wyśmienity sos paprykowy do słoików. Sos ten idealnie sprawdzi się do pieczonych mięs, kanapek, hot dogów czy burgerów.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 30 min
174 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Papryka czerwona - 5 sztuk (1000 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (18 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 mała sztuka (10 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 0,5 szklanki (125 g)
  • Ocet spirytusowy - 0,3 szklanki (75 ml)
  • Cukier - 0,25 szklanki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, praska do czosnku, metalowe sito, słoik 500 ml

Przepis na sos paprykowy do słoików krok po kroku

Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę.

Cebulę i paprykę przełóż do garnka.

Do papryki z cebulą dodaj przeciśnięty prze praskę czosnek.

Dolej przecier pomidorowy.

Sos postaw do gotowania. Gotuj na małym ogniu około 20 minut.

Do sosu dodaj ocet, cukier i 1 łyżeczkę soli. Zagotuj.

Gorący sos przelej przez sitko i przełóż do wyparzonych słoików i zakręć.

Postaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sos paprykowy do słoików
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat sosu paprykowego do słoików

Papryka to jedno z najpopularniejszych warzyw, które wykorzystywane jest na wiele sposobów. Paprykę spożywa się na surowo, pieczoną, grillowaną. Z jej wykorzystaniem przygotujesz pyszną zupę, wyśmienity sos na ciepło i na zimno. Paprykę możesz także kisić i marynować, przetwory z czerwonej papryki są bardzo popularne na całym świecie.

Jednym z przepisów gdzie papryka stanowi główny składnik to sos paprykowy do słoików. Przecier z papryki z czosnkiem oraz cebulą jest fajnym dodatkiem do wielu dań. Idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs pieczonych i grillowanych. Możesz dodać go do grillowanej piersi z kurczaka, steków, pieczonej karków czy pieczonych udek i skrzydełek. Możliwości jest wiele i ogranicza cię w wykorzystaniu tego sosu jedynie wyobraźnia. Sos paprykowy świetnie pasuje również do hot dogów, burgerów czy frytek. Sos świetnie sprawdzi się do tortilli, quesadilla, pizzy, zapiekanek czy zwykłych, lecz niezwykłych, bo z dodatkiem sosu, kanapek. Sos możesz dodać do zupy jako przyprawę, na przykład do zupy krem z pomidorów. Sprawdzi się także jako dodatek do sosu pomidorowego do makaronu. Wiele zastosowań tego sosu sprawia, że do kolejnego sezonu paprykowego na pewno nie zostaną żadne zapasy z poprzedniego sezonu. Sos paprykowy na zimę to świetny wybór dla każdego wielbiciela sosów. Dodatkowo oprócz wyśmienitego smaku sos ten cechuje się wartościami odżywczymi. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce, jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas, ale spożywając paprykę, dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.

Jak zrobić sos paprykowy do słoików dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.

Alergeny w sosie paprykowym do słoików

Lista alergenów dla sosu paprykowego do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos paprykowy do słoików

Wartości odżywcze sosu paprykowego do słoików

na 100g gotowej potrawy

Sos paprykowy do słoików to świetny dodatek do wielu potraw. Jednak ze względu na wykorzystanie cukru i octu spirytusowego powinien być spożywany z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kcal)
42.10
174.71
Białko (g)
1.05
4.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany (g)
9.90
41.09
Węglowodany przyswajalne (g)
8.06
33.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
7.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz (g)
0.24
1.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.48
Tłuszcze nienasycone (g)
0.13
0.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.05
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.48
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina A (µg (mcg))
101.86
422.71
Witamina B6 (mg)
0.23
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
84.44
350.42
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.16
4.82
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Ryboflawina (mg)
0.07
0.30
Niacyna (mg)
0.78
3.22
Foliany (µg (mcg))
33.81
140.33
Beta karoten (µg (mcg))
1057.02
4386.64

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód (mg)
5.89
24.45
Potas (mg)
203.02
842.53
Wapń (mg)
12.70
52.72
Fosfor (mg)
27.37
113.57
Magnez (mg)
9.98
41.43
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.48
2.00
Cynk (mg)
0.23
0.97
Miedź (mg)
0.05
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu paprykowego do słoików 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu paprykowego do słoików

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
5 sztuk
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Czosnek
18 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 18 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
1 mała sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Przecier pomidorowy bez soli
125 g
0,5 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 125 g
Ocet spirytusowy
75 ml
0,3 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 75 ml
Cukier
50 g
0,25 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Koszt składników
37.50