Przepis na sos paprykowy do słoików krok po kroku
- Papryka czerwona 1000 g 5 sztuk
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Czosnek 18 g 3 ząbki
- Papryczka chili czerwona świeża 10 g 1 mała sztuka
- Przecier pomidorowy bez soli 125 g 0,5 szklanki
- Ocet spirytusowy 75 ml 0,3 szklanki
- Cukier 50 g 0,25 szklanki
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz i również pokrój w drobną kostkę.
Cebulę i paprykę przełóż do garnka.
Do papryki z cebulą dodaj przeciśnięty prze praskę czosnek.
Dolej przecier pomidorowy.
Sos postaw do gotowania. Gotuj na małym ogniu około 20 minut.
Do sosu dodaj ocet, cukier i 1 łyżeczkę soli. Zagotuj.
Gorący sos przelej przez sitko i przełóż do wyparzonych słoików i zakręć.
Postaw do wystygnięcia.
-
Papryki faszerowane
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Leczo z papryki
-
Papryka na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Kiszona papryka
-
Papryka konserwowa na zimę
-
Sałatka z buraków i papryki
-
Buraki z papryką do słoików
-
Pasta z bakłażana i papryki
-
Pasta chili
-
Papryka marynowana na słodko
-
Przetwory z papryki

(liczba kalorii)
Sos paprykowy do słoików - cechy przepisu
Więcej o sosie paprykowym do słoików
Papryka to jedno z najpopularniejszych warzyw, które wykorzystywane jest na wiele sposobów. Paprykę spożywa się na surowo, pieczoną, grillowaną. Z jej wykorzystaniem przygotujesz pyszną zupę, wyśmienity sos na ciepło i na zimno. Paprykę możesz także kisić i marynować, przetwory z czerwonej papryki są bardzo popularne na całym świecie.
Jednym z przepisów gdzie papryka stanowi główny składnik to sos paprykowy do słoików. Przecier z papryki z czosnkiem oraz cebulą jest fajnym dodatkiem do wielu dań. Idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju mięs pieczonych i grillowanych. Możesz dodać go do grillowanej piersi z kurczaka, steków, pieczonej karków czy pieczonych udek i skrzydełek. Możliwości jest wiele i ogranicza cię w wykorzystaniu tego sosu jedynie wyobraźnia. Sos paprykowy świetnie pasuje również do hot dogów, burgerów czy frytek. Sos świetnie sprawdzi się do tortilli, quesadilla, pizzy, zapiekanek czy zwykłych, lecz niezwykłych, bo z dodatkiem sosu, kanapek. Sos możesz dodać do zupy jako przyprawę, na przykład do zupy krem z pomidorów. Sprawdzi się także jako dodatek do sosu pomidorowego do makaronu. Wiele zastosowań tego sosu sprawia, że do kolejnego sezonu paprykowego na pewno nie zostaną żadne zapasy z poprzedniego sezonu. Sos paprykowy na zimę to świetny wybór dla każdego wielbiciela sosów. Dodatkowo oprócz wyśmienitego smaku sos ten cechuje się wartościami odżywczymi. Papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, a jej forma, która występuje w papryce, jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Papryka jest źródłem witaminy E, witaminy A oraz witamin z grupy B. Składniki mineralne zawarte w niej to głównie potas, ale spożywając paprykę, dostarczysz także wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, sodu i cynku. Papryka jest bogatym źródłem związków o charakterze przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym. W papryce do głównych zaliczamy antocyjany i karotenoidy. Wszystkie te związki przyczyniają się do wzmocnienia odporności i naczyń krwionośnych, chronią przed miażdżycą, hamują procesy starzenia się organizmu, przyczyniają się do poprawy kondycji włosów, skóry i paznokci.
Jak zrobić sos paprykowy do słoików dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony.
Wartości odżywcze sosu paprykowego do słoików
Energia i białka
(415g)
Węglowodany w sosie paprykowym do słoików
(415g)
Tłuszcze
(415g)
Witaminy w przepisie na sos paprykowy do słoików
(415g)
Składniki mineralne w przepisie na sos paprykowy do słoików
(415g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie paprykowym do słoików
Lista alergenów dla sosu paprykowego do słoików przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos paprykowy do słoików