Przepis na kiszoną paprykę krok po kroku
- Papryka czerwona 1000 g
Umyj paprykę, oczyść z nasion i przekrój na mniejsze kawałki.
W międzyczasie zagotuj wodę i dodaj do niej sól.
Następnie umyj słoik, na dno dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku, koper, kminek, ziarna pieprzu i paprykę.
Gdy zalewa będzie gotowa, wlej ją do słoika, szczelnie zamknij i odstaw na 4-5 dni.
Po upływie 4-5 dni przechowuj paprykę w chłodniejszym miejscu np. piwnicy.
-
Papryki faszerowane
-
Leczo z papryki
-
Papryka na zimę
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Surówka z papryki
-
Sos piri piri
-
Papryka konserwowa na zimę
-
Sałatka z buraków i papryki
-
Buraki z papryką do słoików
-
Sos paprykowy do słoików
-
Pasta z bakłażana i papryki
-
Pasta chili
-
Papryka marynowana na słodko
-
Przetwory z papryki

(liczba kalorii)
Kiszona papryka - cechy przepisu
Więcej o Kiszonej papryce
Chcesz dowiedzieć się jak zrobić kiszoną paprykę?
Koniecznie sprawdź, dlaczego warto i jak to zrobić!
Kiszona papryka to najlepsza propozycja na niskokaloryczną przekąskę, dodatek do dań głównych lub kanapek. Przepis na kiszoną paprykę jest naprawdę prosty i może być dobrym rozwiązaniem na zimę, kiedy chcemy skorzystać z domowych przetworów. W Polsce najpopularniejsze kiszonki to z ogórków i kapusty, ale coraz więcej osób chce spróbować czegoś innego, dlatego dzisiejsza propozycja będzie bardziej nietypowa i mniej popularna.
Składniki, które są potrzebne do przygotowania kiszonej papryki to: czerwona papryka, 8 ząbków czosnku, koper, kminek, liść laurowy, gorczyca, woda, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Jak ukisić paprykę? Na początek umyj paprykę, oczyść z nasion i przekrój na mniejsze kawałki. W międzyczasie zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Następnie umyj słoik, na dno dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku, koper, kminek, ziarna pieprzu i paprykę (wkładaj ją ciasto). Gdy zalewa będzie gotowa, wlej ją do słoika, szczelnie zamknij i odstaw na 4-5 dni. Po upływie 4-5 dni przechowuj paprykę w chłodniejszym miejscu np. piwnicy. Paprykę można włożyć do słoików lub do jednego większego, wówczas należy się zastanowić czy zostanie ona wykorzystana jednorazowo.
Papryka czerwona to bogate źródło antyoksydantów, witaminy C, E, A oraz witamin z grupy B. Jest bardzo popularna i dodawana do wielu potraw. W 100 gramach papryki czerwonej znajduje się 32 kcal, 1.3 g białka, 0,5 g tłuszczu, 4.6 g węglowodanów i 2 g błonnika pokarmowego. Warto wspomnieć, że dzięki wysokiej zawartości witaminy C, zwiększa wchłanianie żelaza.
Kiszenie to metoda, która jest doceniana nie tylko za walory smakowe, ale również za właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie produktów kiszonych wpływa korzystnie na nasze zdrowie. W kiszonkach znajdują się bakterie probiotyczne, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej. Dodatkowo wykazują działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Kiszonki zawierają spore ilości sodu, dlatego osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny zwrócić na to szczególną uwagę.
Wartości odżywcze Kiszonej papryce
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w kiszonej papryce
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na kiszoną paprykę
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na kiszoną paprykę
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Kiszonej papryce
Lista alergenów dla Kiszonej papryce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na Kiszoną paprykę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- kminek ziarna